StudieMatch
Zoeken
Menu

“Grondstewardess is een uitdagende baan”

Dinsdag is ‘uniformdag’ voor de studenten van Dienstverlening in de luchtvaart. Ook eerstejaars Shardey Martis (23) is dan dressed to impress. Haar droom: om na een aantal jaar succesvol gewerkt te hebben in de luchtvaartbranche op dezelfde plek te staan als haar docenten nu; namelijk voor de klas. 

Stage op een echte luchthaven

Toen ik twee jaar geleden vanuit Curaçao naar Nederland verhuisde, wilde ik me meteen inschrijven voor de opleiding Luchtvaartdienstverlening. Ik had alleen geen idee dat het zo’n populaire studie is. Al vroeg in het jaar kon er geen student meer bij.

Dan maar een jaartje wachten en me de volgende keer extra vroeg aanmelden, besloot ik. Tussentijds een andere studie beginnen, zag ik niet zitten. Voor mij was het de luchtvaartdienstverlening of anders niets. 

Op Curaçao studeerde ik eerder Toerisme Management. Ook een niveau 4 opleiding waar gastvrijheid en service voorop staan, maar dan veel breder ingestoken. Ik vond dat lastig. Liever focus ik mij op één beroep. Stewardess worden bijvoorbeeld. Of eigenlijk: grondstewardess. Ook als grondstewardess heb je een uitdagende baan. Alsnog kom je zo in contact met allerlei verschillende nationaliteiten en culturen. Naast specifieke luchtvaartvakken zoals safety & security lessen die worden gegeven in een échte vliegtuigcabine, krijg je ook veel taalles. Naast Nederland zijn dat Duits, Engels, Frans en Spaans. 

Verder kijk ik enorm uit naar mijn eerste stage. Dan mag ik meedraaien op de frontoffice (receptie) van een hotel. Als alles goed gaat, volgt ik het jaar daarop een stage op een echte luchthaven. Bijvoorbeeld bij Aviapartner, één van de grootste grondafhandelaars van Europa. 

Mijn plan is om na mijn diploma een aantal jaar als grondstewardess aan het werk te gaan. Ik wil graag veel ervaring opdoen om uiteindelijk als docent Luchtvaartdienstverlening aan de slag te kunnen. Als ik mag dromen, is dat namelijk wat ik het liefste zou willen: zelf ook les geven bij Zadkine.”