StudieMatch
Zoeken
Menu

Voor ouders

Jouw kind wil een mbo-opleiding gaan volgen. Een fantastische stap. Je zult trots zijn. De juiste opleiding volgen is belangrijk. Met deze tips help je jouw kind bij het kiezen van een opleiding. 

Ga in gesprek

De meeste jongeren slagen voor een opleiding als zij iets doen wat ze leuk vinden. Je kunt jouw kind hierbij helpen door vragen te stellen. Waar wordt jouw kind blij van? Wat zijn de interesses en talenten van jouw kind? Waar is je zoon of dochter goed in? Of waar wil hij of zij goed in worden? 

Door te kijken naar de kwaliteiten van jouw kind, komen jullie misschien op een andere opleiding dan jullie vooraf dachten. Onthoud goed: de keuze voor een opleiding is belangrijk, maar het is geen allesbepalende beslissing. Probeer af en toe wat druk weg te nemen en dingen in perspectief te plaatsen. 

Benieuwd welke mbo-opleidingen Zadkine aanbiedt?

Online ouderavond

Op deze pagina kun jij alvast een hoop lezen over het proces en hoe jij je kind kunt helpen bij het maken van een studiekeuze. Maar er is nog veel meer wat wij voor je kunnen doen. Speciaal voor ouders organiseren wij de week voor de Open Dagen een Online Live Event voor ouders! Hier vertellen wij meer over Zadkine en het mbo. Het is de plek voor jou als ouder om informatie te krijgen maar ook om je vragen te stellen. Houd deze pagina goed in de gaten voor de laatste informatie over dit event. 

Kies samen met jouw kind een geschikte opleiding.
Kies samen met jouw kind een geschikte opleiding.

Zoek opleidingen bij interesses

Er zijn meer dan 500 mbo-opleidingen in verschillende richtingen. Waar begin je? Ontdek samen welke beroepen er zijn. Schrijf per opleiding of beroep op wat jouw kind er leuk aan vindt en wat niet.

Vindt je kind het leuk om creatief bezig te zijn? Dan kunnen de beroepen best ver uit elkaar liggen. Je kunt creatief zijn als kok, maar ook als edelsmid of kapper. 

Tip: Beantwoord vragen over de interesses van jouw kind in de StudieMatch en bekijk het resultaat. Wie weet komen jullie op opleidingen waar jullie nog niet aan gedacht hadden. 

Zo werkt het mbo

Het mbo werkt anders dan het vmbo. Er zijn verschillende niveaus. Jouw kind kan een opleiding volledig op school volgen of werken en leren tegelijkertijd . Ook kan je kind verder leren door opleidingen te stapelen. 

Wil je weten hoe het zit? Lees alles over het mbo. 

Kom sfeer proeven

Het moment om meer te zien en te horen over een opleiding is tijdens een Open dag. Je krijgt een goede indruk van de locatie en van andere studenten en docenten. Ook kun je al jouw vragen stellen. 

Veel opleidingen organiseren ook Meeloopdagen. Jouw kind loopt een dag mee met een student. Zo ontdekt je kind of de opleiding net zo leuk is als hij of zij had bedacht. 

Studiekeuzegesprek

60 procent van de afgestudeerde studenten is blij met hun studiekeuze. Dat komt omdat ze voor hun aanmelding goed hebben nagedacht. De opleiding sluit aan bij hun verwachtingen. 

Twijfelt jouw zoon of dochter nog? Of heeft jouw kind geen idee welke opleiding hij of zij wil volgen? Onze loopbaanadviseurs staan voor jouw kind klaar. In een studiekeuzegesprek geven ze informatie en advies over opleidingen. Maak vrijblijvend een afspraak voor een studiekeuzegesprek. 

Extra begeleiding

Heeft jouw kind een beperking, zoals dyslexie of dyscalculie, een indicatie of is er behoefte aan extra begeleiding? Ook dan kan je kind een mbo-opleiding volgen bij Zadkine. 

Samen kijken we welke ondersteuning je kind nodig heeft. Dat is maatwerk. Ook bieden we op het Startcollege speciale klassen aan voor kinderen met een vorm van autisme en er is een klas voor jonge moeders. 

Geen diploma, toch mbo?

Jouw kind heeft geen diploma behaald op de middelbare school. Kan jouw kind toch een mbo-opleiding volgen? Ja, dat kan bij het Startcollege. Je kind volgt een entreeopleiding op niveau 1.

Er zijn entreeopleidingen in verschillende richtingen, zoals horeca, sport, beauty & fashion en techniek. De opleiding duurt meestal 1 jaar. Hierna kan jouw kind doorstromen naar niveau 2 of gaan werken. 

Alvast mbo

Is je kind net gezakt voor zijn of haar vmbo-tl-diploma en hoeft hij of zij nog slechts 2 vakken te halen? Dan kan jouw kind meedoen aan een speciaal traject. Dit traject heet Alvast mbo. Je kind gaat 's avonds naar school om de vmbo-tl-diploma alsnog te behalen. Overdag start je kind met de mbo-opleiding van zijn of haar keuze. 

Ouderbetrokkenheid op het mbo

Kans op een baan

Natuurlijk is het fijn dat jouw kind iets doet wat hij leuk vindt. Maar de kans op een baan is minstens zo belangrijk. Daarom vermelden we op onze opleidingspagina’s de Studie in Cijfers. 

Dit zijn officiële cijfers over de opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Handig bij het maken van een weloverwogen keuze. Deze cijfers komen rechtstreeks van SBB. Met Studie in Cijfers weet je o.a. meer over:

  • Studententevredenheid 
  • Geslaagde studenten
  • Kans op werk
  • Startsalaris 

Aanmelden

Heb je samen met jouw kind een keuze gemaakt? Leuk! Tijd om jouw kind aan te melden. Houd bij het aanmelden rekening met de toelatingseisen:

  • Meld je kind aan voor 1 mei
  • Bekijk of jouw kind de juiste vooropleiding heeft
  • Jouw kind volgt verplichte intake-activiteiten 
  • Voor sommige opleidingen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar 
  • Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen