StudieMatch
Zoeken
Menu

Voor ouders

Jouw kind wil een mbo-opleiding gaan volgen. Een fantastische stap. De juiste opleiding volgen is belangrijk. Met onze tips help je jouw kind bij het kiezen uit alle mbo-opleidingen van Zadkine.

Een mbo-opleiding vinden

De meeste jongeren slagen voor een opleiding als zij iets doen wat ze leuk vinden. Je kunt jouw kind hierbij helpen door vragen te stellen. Waar wordt jouw kind blij van? Wat zijn de interesses en talenten van jouw kind? Waar is je zoon of dochter goed in? Of waar wil hij of zij goed in worden? 

Door te kijken naar de kwaliteiten van jouw kind, komen jullie misschien op een andere opleiding dan jullie vooraf dachten. Onthoud goed: de keuze voor een mbo-opleiding is belangrijk, maar het is geen allesbepalende beslissing. Probeer af en toe wat druk weg te nemen en dingen in perspectief te plaatsen. 

Benieuwd welke mbo-opleidingen Zadkine aanbiedt?

Doe de studiematch

Er zijn meer dan 500 mbo-opleidingen in verschillende richtingen. Waar begin je? Ontdek samen welke beroepen er zijn. Schrijf per opleiding of beroep op wat jouw kind er leuk aan vindt en wat niet.

Vindt je kind het leuk om creatief bezig te zijn? Dan kunnen de beroepen best ver uit elkaar liggen, er zijn namelijk behoorlijk wat creatieve mbo opleidingen. Je kunt creatief zijn als kok, maar ook als edelsmid of kapper. 

Tip: Beantwoord vragen over de interesses van jouw kind in de StudieMatch en bekijk het resultaat. Wie weet komen jullie op opleidingen waar jullie nog niet aan gedacht hadden. 

Kies samen met jouw kind een geschikte opleiding.
Kies samen met jouw kind een geschikte opleiding.

Online Live Event voor ouders

Op deze pagina lees je al veel over het proces en hoe jij je kind kunt helpen bij het maken van een studiekeuze. Toch kun je nog met onbeantwoorde vragen zitten. 

Speciaal voor ouders organiseren wij daarom in de week voor de Open Dagen een Online Live Event voor ouders. Hier vertellen wij meer over Zadkine en over het mbo. Het is de plek voor jou als ouder om informatie te krijgen en ook om je vragen te stellen. Houd deze pagina goed in de gaten voor de laatste informatie over dit event. 

Open Dagen

Het moment om meer te zien en te horen over een mbo opleiding bij Zadkine is tijdens een Open Dag. Je krijgt een goede indruk van de locatie en van de studenten en docenten. Ook kun je al jouw vragen aan hun stellen. 

Veel opleidingen organiseren ook Meeloopdagen. Jouw kind loopt dan een dag mee met een student; een dagje proefstuderen. Zo ontdekt je kind of de opleiding net zo leuk is als hij of zij had bedacht. 

Studiekeuzegesprek

60 procent van de afgestudeerde studenten is blij met hun studiekeuze. Dat komt omdat ze voor hun aanmelding goed hebben nagedacht. De opleiding sluit aan bij hun verwachtingen. 

Twijfelt jouw zoon of dochter nog? Of heeft jouw kind geen idee welke opleiding hij of zij wil volgen? Onze loopbaanadviseurs staan voor jouw kind klaar. In een studiekeuzegesprek geven ze informatie en advies over opleidingen. Maak vrijblijvend een afspraak voor een studiekeuzegesprek. 

Ontdek het mbo

Het mbo werkt anders dan het vmbo. Er zijn verschillende niveaus, mbo niveau 1, mbo niveau 2, mbo niveau 3 en mbo niveau 4. Jouw kind kan een opleiding volledig op school volgen of werken en leren tegelijkertijd, dat noemen we bol en bbl studeren. Ook kan je kind verder leren door opleidingen te stapelen. 

Wil je weten hoe het zit? Lees hier alles over het mbo. 

Geen diploma, toch mbo?

Jouw kind heeft geen diploma behaald op de middelbare school. Kan jouw kind toch een mbo-opleiding volgen? Ja, dat kan bij het Startcollege. Je kind volgt een entreeopleiding op mbo niveau 1.

Er zijn entreeopleidingen in verschillende richtingen, zoals horeca, sport, beauty & fashion en techniek. De opleiding duurt meestal 1 jaar. Hierna kan jouw kind doorstromen naar niveau 2 of gaan werken. 

Alvast mbo

Is je kind net gezakt voor zijn of haar vmbo-tl-diploma en hoeft hij of zij nog slechts 2 vakken te halen? Dan kan jouw kind meedoen aan een speciaal traject. Dit traject heet Alvast mbo. Je kind gaat 's avonds naar school om de vmbo-tl-diploma alsnog te behalen. Overdag start je kind met de mbo-opleiding van zijn of haar keuze. 

Kans op een baan

Natuurlijk is het fijn dat jouw kind iets doet wat hij leuk vindt. Maar de kans op een baan is minstens zo belangrijk. Daarom vermelden we op onze opleidingspagina’s de Studie in Cijfers. 

Dit zijn officiële cijfers over de opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Handig bij het maken van een weloverwogen keuze. Deze cijfers komen rechtstreeks van SBB. Met Studie in Cijfers weet je o.a. meer over:

  • Studententevredenheid 
  • Geslaagde studenten
  • Kans op werk
  • Startsalaris 

Extra begeleiding

Heeft jouw kind een beperking, zoals dyslexie of dyscalculie, een indicatie of is er behoefte aan extra begeleiding? Ook dan kan je kind een mbo-opleiding volgen bij Zadkine. 

Samen kijken we welke ondersteuning je kind nodig heeft. Dat is maatwerk. Ook bieden we op het Startcollege speciale klassen aan voor kinderen met een vorm van autisme en er is een klas voor jonge moeders. 

Je kind ziekmelden

Is jouw kind ziek? Vervelend! Laat ons weten dat jouw kind ziek is en niet naar school komt. Meld dit voor aanvang van het eerste lesuur en/of stage.

Aanmelden

Heb je samen met jouw kind een keuze gemaakt? Leuk! Tijd om jouw kind aan te melden. Houd bij het aanmelden bij Zadkine rekening met de toelatingseisen:

  • Meld je kind aan voor 1 april
  • Bekijk of jouw kind de juiste vooropleiding heeft
  • Jouw kind volgt verplichte intake-activiteiten 
  • Voor sommige opleidingen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar 
  • Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen