Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

“Ik voel me nooit buitengesloten, ook al kom ik niet uit Nederland”

Roksoliana of Roxy, zoals de meeste mensen haar tegenwoordig noemen, is een 17-jarige International Business Studies studente uit Lviv, Oekraïne. Ze is één van de paar internationale studenten bij Zadkine, maar het feit dat ze hier niet vandaan komt, houdt haar niet tegen haar doelen te bereiken. Roxy heeft een passie voor business en voor sales en ze gelooft dat zolang ze maar hard werkt, ze alles kan doen wat ze wil.

Student IBS Roksoliana

Hoe ben je uit Oekraïne in Nederland terecht gekomen?

“Toen Rusland Oekraïne binnenviel op 24 februari 2022 veranderde alles voor ons. Mijn familie en ik hadden het geluk dat we in het westen van het land woonden en dus dezelfde ochtend nog weg konden vluchten. Niemand wist wat we van de oorlog met Rusland konden verwachten of hoe onze levens erdoor beïnvloed zouden worden. Ik ben dan ook erg dankbaar dat ik het land veilig uitgekomen ben. Eerst naar Duitsland en toen naar Nederland. Nu probeer ik mijn land en de mensen daar op afstand te helpen waar ik kan.”

Hoe hoorde je over Zadkine en waarom meldde je je aan?

“Mijn vader had vrienden in Nederland en zij wisten van Zadkine. Toen we hier kwamen, vertelden ze mij over de school en de verschillende opleidingen. Ze namen me zelfs mee naar een open dag! Ik vond meteen dat de school een hele fijne sfeer had en de docent met wie ik sprak was extreem aardig. Alleen al door hem wilde ik de studie doen. Het was alsof ik met een vriend sprak. Het voelde gewoon goed.”

Waarom IBS?

“Om heel eerlijk te zijn, was dit zoiets waarvan ik altijd al wist dat ik het wilde doen. Ik weet dat mijn kracht ligt in het werken in de zakenwereld en sales. Mijn vader werkt ook voor een groot internationaal bedrijf op de sales afdeling dus ik ben opgegroeid met die mentaliteit.”

Wat wil je doen ná je studie?

“Nadat ik hier mijn diploma haal, wil ik graag terug naar Oekraïne. Als de oorlog voorbij is, heeft de economie daar hulp nodig en ik wil daar graag aan bijdragen door belasting te betalen en door internationale investeerders te overtuigen om in ons te investeren. Ik heb ook wel een idee wat voor bedrijf ik wil starten, maar dat houd ik liever voor mezelf tot ik het waarmaak!”

Je wil je bedrijf dus niet hier in Nederland beginnen?

“Nee, ik wil het in Oekraïne doen omdat het daar veel goedkoper is om een bedrijf te starten. In Nederland heb je hele hoge belastingen en gigantische opstartkosten. Daarnaast zijn de werknemers hier een stuk duurder. Maar, ik vind wel dat de werknemers hier goed behandeld worden dus dat wil ik graag meenemen naar Oekraïne. Ik wil mijn werknemers daar later beter betalen dan dat de meeste Oekraïense bedrijven doen. Het Oekraïense volk verdient een goed salaris!”

Wat denk je van de school, je medestudenten en docenten ?

“Sinds dag één voel ik me gesteund door iedereen hier. Ik voel me nooit buitengesloten, ook al kom ik niet uit Nederland. Het voelt als een gemeenschap waarbij iedereen je wil helpen. De docenten zijn geweldig, allemaal. Ze zijn jong, behulpzaam en erg positief ingesteld. Ook zorgen ze ervoor dat je alle kansen krijgt die je wil. Daar ben ik zo blij mee.”

Heb je nog advies voor nieuwe (internationale) studenten die hierheen willen komen?

“Ik zou willen zeggen: wees niet bang om te falen. Zolang je hard werkt en studeert, kan je alles. Bovendien zullen alle docenten je helpen als je dat nodig hebt. Ik denk dat als je gemotiveerd bent, je alles kan doen wat je wil. Bij Zadkine én daarbuiten.”

Ontdek Zadkine

Match

International Business Studies

Uitdaging. Dat heb jij nodig. Niet voor niets droom jij van een internationale carrière. Met deze tweetalige opleiding International Business Studies leer jij alles over zakendoen met het buitenland. Ook kun jij later gaan werken in het buitenland, want met het internationaal erkende BTEC-diploma kun jij in meer dan 120 landen aan de slag. Check deze opleiding. 

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan