Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

“Ik wil altijd meer weten!”

Yvonne (42) heeft al verschillende carrières op haar cv staan, maar nu is ze een nieuwe weg ingeslagen: Kraamzorg. Een beroep waar ze ooit als klein meisje al van droomde, maar waar ze toen vanaf gestapt is. Maar nu, jaren later, lijkt Yvonne toch haar passie ontdekt te hebben. 

Studente kraamzorg

“Ik had niet verwacht dat ik zo geraakt zou worden, maar daar stond ik dan; op kraambezoek, met tranen in mijn ogen. Het tafereel emotioneerde mij en dat werd door de kraamverzorgster gezien. Ze vroeg me waarom ík geen kraamzorg deed en dit zette mij aan het denken… Als kind wilde ik namelijk niets liever. Ik speelde altijd met poppen en toen de buurvrouw een kindje kreeg, stond ik vooraan in de rij om mee te kijken bij de kraamhulp. Helaas kreeg ik toen het beeld dat kraamzorg vooral huishoudelijke taken inhield en veel minder baby’s knuffelen. Laat maar zitten, dacht de elfjarige ik. 

Maar nu, zo’n 30 jaar later kwam het weer op mijn pad. En dit keer ging ik ervoor. Ik heb voorheen jaren als docent in het onderwijs gewerkt. Maar nadat ik een beroerte kreeg, bleek dit door het blijvende hersenletsel helaas geen optie meer te zijn. Dit was erg moeilijk voor mij, maar wonder boven wonder ben ik hier goed bovenop gekomen. Ik belandde als begeleider in de verslavingszorg. Een plek waar ik ook kon helpen. Maar na zo’n drie jaar, wilde ik toch een nieuwe uitdaging. Iets wat me écht voldoening zou geven. 

Dus ben ik gestart met deze BBL opleiding om kraamverzorgster te worden en dat bevalt zo goed! Ik vind het onderwijsniveau top en de klas is heel leuk én mega divers in leeftijd en achtergrond. We begonnen de opleiding met zes weken fulltime school dus dan leer je elkaar best goed kennen. Daarna ging het om de beurt: een paar weken werken, een week school, een paar weken werken, dan weer school et cetera. Na een paar weken werken vind ik het dus ook echt weer leuk om van mijn klasgenoten elkaars verhalen te horen. 

De docenten zijn heel behulpzaam en ze leren je echt zoveel. Je merkt dat ze praktijkervaring hebben en soms krijg je zelfs meer kennis toegereikt dan nodig is, maar ik smul daarvan. Ik wil altijd meer weten! De lessen komen namelijk onwijs van pas in de praktijk. Ik merk ook echt dat ik goed voorbereid ben nu om binnenkort zelfstandig te gaan werken. Dat is echt wel gaaf.

Het enige wat ik soms nog lastig vind, en waar nieuwe studenten zeker over na moeten denken is dat kraamzorg heel veel flexibiliteit vereist. Je hebt niet echt een rooster. Je wordt opgeroepen wanneer je nodig bent, dat maakt privé dingen plannen voor mij wel lastiger nu. Ook is het altijd een verrassing in wat voor gezin je terechtkomt, maar dat vind ik juist leuk. Dat maakt het werk ook mooi vind ik. Niemand die zo dichtbij komt als jij in die eerste periode en dat is heel bijzonder. Vooral als je ook de bevalling hebt mogen assisteren, dit vind ik persoonlijk een meerwaarde maar je moet er wel tegen kunnen. Ik zou dus wel zeggen dat je echt passie moet hebben voor het vak. En dat voel ik wel echt. Ik zit volgens mij perfect op mijn plekje nu.”

Ontdek Zadkine

Match

Brancheopleiding Kraamverzorgende

Kraamzorg is een vakgebied waar behoefte is aan goed opgeleide, gemotiveerde en enthousiaste mensen. Heb je altijd al willen werken met jonge gezinnen en pasgeboren baby’s? Dan is de CZO erkende brancheopleiding Kraamverzorgende een uitstekende start. De opleiding duurt 12-15 maanden.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan