Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over een opleiding, college of over Zadkine? Bekijk alle veelgestelde vragen op deze pagina. Staat jouw vraag er niet tussen? Bel ons op 088-9453888. We helpen je graag verder.
Studiekeuze
Een loopbaanadviseur van het Studiekeuzecentrum van Zadkine helpt jou bij het kiezen van de juiste opleiding. Je kunt gratis een studiekeuzegesprek inplannen. Stuur een mailtje naar het Studiekeuzecentrum. Ze helpen je graag.
Wil je weten hoe het is om de opleiding naar keuze te volgen? Loop een dagje mee met een student. De student geeft jou een rondleiding en jullie volgen samen een paar vakken. Zo krijg jij een goede indruk van de locatie, de docenten, de andere leerlingen en de vakken. Bekijk of jouw opleiding een meeloopdag organiseert en schrijf je in.
Aanmelden
Heb je geen burgerservicenummer (BSN)? Download dan het papieren aanmeldingsformulier. Kom je er niet uit? Het Studiekeuzecentrum kan je helpen met invullen.
Wat is een DigiD?
DigiD staat voor Digitale identiteit. Een DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die je zelf bedenkt, zodat je ze makkelijk kunt onthouden. Omdat je je online niet kunt legitimeren met een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs, vraagt de overheid je om een DigiD als je gebruik wilt maken van overheidsdiensten. Zo weten overheidsinstellingen zeker dat ze ook echt met jou te maken hebben. In het onderwijs is je DigiD nodig voor bijvoorbeeld aanmelden en ondertekeningen.
Hoe kom ik aan een DigiD?
Ga naar digid.nl/aanvragen. Bij de aanvraag moet je onder andere je burgerservicenummer (BSN) invoeren. Het aanvragen en activeren van een DigiD kan tot 5 werkdagen duren.
Ik woon in Nederland, maar heb geen Nederlandse nationaliteit. Kan ik een DigiD aanvragen?
Woon je in Nederland maar heb je geen Nederlandse nationaliteit? Dan kan je een DigiD aanvragen. Ga naar digid.nl/aanvragen.
Ik heb een Nederlandse nationaliteit, ik woon buiten Nederland. Kan ik een DigiD aanvragen?
Woon je niet in Nederland maar bezit je de Nederlandse nationaliteit? Dan kan je een DigiD aanvragen. Ga naar digid.nl/aanvragen.
Ik woon buiten Nederland en heb geen Nederlandse nationaliteit. Kan ik een DigiD aanvragen?
Woon je buiten Nederland en ben je niet in het bezit van de Nederlandse nationaliteit? Dan kan je geen DigiD aanvragen. In dat geval kan je bij Centraal Aanmelden een account zonder DigiD aanmaken. Je moet dan wel veel meer gegevens invullen bij je aanmelding. En voor je aanmelding is 2 Factor Authentication (2FA) verplicht. Hiervoor download je een authenticatie app (bijvoorbeeld de app Google Authenticator of Microsoft Authenticator) op je telefoon.
Kan ik me ook aanmelden voor een opleiding zonder DigiD?
Als je zonder DigiD inlogt, kan je geen formele aanmelding maken. Dit komt omdat wij niet jouw identiteit (nog) niet hebben kunnen checken. Jouw aanmelding wordt dan als een zogenaamde interessemelding verstuurd. Op een later moment moet je je identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Aanmelden met DigiD is eenvoudiger, dus als je een DigiD kunt aanvragen, doe het dan!
Hoe werkt het aanmelden met DigiD?
Met je DigiD kun je snel aanmelden, bijna alles is namelijk al voor je ingevuld. Onze aanmeldsite maakt namelijk verbinding met de database van DUO. Daarin staan jouw persoonsgegevens (naam, geboortedatum, adres, enzovoort) en gegevens over jouw vooropleiding zoals die bekend zijn bij de overheid. Je hoeft dan alleen maar te checken of de gegevens kloppen. Jouw persoons- en opleidingsgegevens worden namelijk automatisch ingevuld op onze aanmeldsite. Dit scheelt jou een hoop invulwerk en wij weten zo zeker dat de informatie die we van jou krijgen klopt. Heel handig dus!
Woon je buiten Nederland en ben je niet in het bezit van de Nederlandse nationaliteit? Dan kan je geen DigiD aanvragen. In dat geval kan je bij Centraal Aanmelden een account zonder DigiD aanmaken. Hiervoor heb je een toegangscode van Zadkine nodig.
En voor je aanmelding is 2 Factor Authentication (2FA) verplicht. Hiervoor download je een authenticatie app (bijvoorbeeld de app Google Authenticator of Microsoft Authenticator) op je telefoon.
We helpen je graag bij je aanmelding.
Goed dat jij aan de bel trekt. De loopbaanadviseurs van het Studiekeuzecentrum staan voor je klaar. Je kunt hen bellen op: 088-9453888. Of stuur hen een mail.
Laat ons snel weten dat je niet komt. Bijvoorbeeld door te bellen met de locatie waarvoor jij je hebt aangemeld. Vraag naar de Studentenadministratie en geef door dat jij de opleiding niet wilt volgen.
Of stuur een mail naar het Studiekeuzecentrum.
Ja hoor, je kunt je direct aanmelden. Het is juist handig om je zo vroeg mogelijk aan te melden. Het liefst vóór 1 april. Zo maak jij meer kans om te starten bij de mbo-opleiding van jouw keuze.
Zak je voor je vooropleiding. Geef dit dan snel aan ons door. Bijvoorbeeld door een mailtje te sturen naar het Studiekeuzecentrum.
Bekijk ook wat je verdere mogelijkheden zijn binnen Zadkine:
- Zonder diploma kun jij beginnen op niveau 1. Bekijk alle entreeopleidingen van het Startcollege.
- Gezakt voor je vmbo-tl-diploma op twee vakken na? Bekijk dan het traject Alvast mbo.
Soms kan het wel, maar dat garanderen we niet. De officiele start van het schooljaar is in augustus. De meeste opleidingen starten na de vakantie: in september. Sommige opleidingen starten ook in februari. Bekijk het startmoment in het opleidingsoverzicht.
Is de opleiding al begonnen?
Meld je aan voor de opleiding. Dan hoor je daarna van ons of je nog kunt starten. Of bel met het Studiekeuzecentrum en informeer of er nog plek is. Je kunt bellen op: 088-9453888
Ja. Als jij een andere opleiding wilt volgen, meld jij je opnieuw aan. Meld je ook direct af voor de opleiding die je niet wil doen. Dat kan via de Studentenadministratie op de locatie waar jij je hebt aangemeld. Of stuur een mail naar het Studiekeuzecentrum.
Je bent definitief geplaatst voor je opleiding als jij daarover een bericht hebt ontvangen. Je ontvangt dan een onderwijsovereenkomst. Deze overeenkomst is heel belangrijk. Zet vlug je handtekening en stuur hem naar ons terug.
Je hebt je aangemeld voor een mbo-opleiding. Wat goed! In dit filmpje leggen wij je kort uit wat jij kan verwachten.
Toelatingseisen
Ja, jij kunt alleen een opleiding volgen op niveau 1. Je moet dan 16 jaar of ouder zijn. Ben je benieuwd naar deze opleidingen? Bekijk alle entreeopleidingen op niveau 1 van het Startcollege.
Ja dat kan. Als je naar het mbo wilt, heb je minimaal een overgangsbewijs van havo-3 naar havo-4 nodig.
Dat kan. Meld je aan voor een opleiding en vul bij je vooropleiding in: 'buitenlands diploma'. Tijdens de intake bekijken we samen wat er moet gebeuren om toegelaten te worden.
Je diploma moet namelijk beoordeeld worden om te bepalen op welk niveau jij kan beginnen. Soms is het ook nodig om je diploma te vertalen.
Heb je vragen hierover? Neem contact op met het Studiekeuzecentrum
Ja, als jij je vmbo-diploma hebt behaald en je bent 15 jaar dan mag jij naar het mbo.
Een VOG is een Verklaring Omtrent het Gedrag. Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden.
Bij sommige bedrijven is een VOG verplicht. Je hebt deze VOG nodig als jij bijvoorbeeld stage wilt lopen of wilt werken bij een leerwerkbedrijf.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan een opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl
Mbo-opleidingen
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
In het mbo moet je stage lopen bij een 'erkend leerbedrijf'. Je vindt alle erkende leerbedrijven en hun beschikbare stageplaatsen op stagemarkt.
Aanmelden bbl-opleiding zonder leerwerkplek
Je kunt je aanmelden voor een bbl-opleiding zonder leerwerkplek, maar jij bent zelf verantwoordelijk om op tijd een bedrijf te vinden. Je aanmelding wordt pas definitief als jij een leerwerkplek hebt gevonden.
Ja, dat kan. Neem contact op met de locatie van de opleiding bij Zadkine en vraag naar de Studentenadministratie. Of bel of mail met het Studiekeuzecentrum.
Vanaf het schooljaar 2023-2024 kun je met m.b.v. MBOwebshop.nl je leermiddelen bestellen.
Geldzaken
Ja, dat kan.
- Volg je een bol-opleiding dan kun je in overleg met DUO het lesgeld in 6 maandelijkse termijnen betalen. Kijk op de site van DUO bij lesgeld betalen.
- Volg je een bbl-opleiding dan betaal je wettelijk verplicht cursusgeld. Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Voor studenten van Zadkine is er een subsidie beschikbaar. Als jij op 1 augustus nog geen 18 jaar bent, kun je een beroep doen op het mbo-fonds van het Ministerie van OCW.
Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je beroep doen op het Zadkine Fonds. Neem daarvoor contact op met zadkinefonds@zadkine.nl.
Je volgt bij Zadkine ook lessen op afstand. Zorg dus dat je thuis een laptop met webcam kunt gebruiken. Als je laptop geen webcam heeft, kun je ook een losse webcam koppelen aan je laptop. Je hebt de laptop ook nodig bij het werken aan projecten op school en bij je stage. Kijk op onze Voor Studenten pagina om te checken aan welke eisen je laptop verder moet voldoen.
Passend onderwijs
Zadkine biedt passend onderwijs aan. Dat betekent dat we bekijken hoe we jou kunnen ondersteunen als jij extra zorg of begeleiding nodig hebt.
Heb jij extra begeleiding of middelen nodig om een opleiding te kunnen volgen? Meld je aan voor een opleiding en vermeld welke hulp jij nodig hebt tijdens de intake. Hierna nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek en bekijken we wat jij nodig hebt en wat wij jou kunnen bieden.
Ja, deze regelingen blijven ongewijzigd tot de einddatum die we met jou afspreken in de overeenkomst. In een persoonlijk gesprek tijdens de intake bekijken we welke hulp jij nodig hebt om jouw opleiding te volgen. Daarna kijken we of de opleiding deze hulp kan bieden.
Bespreek de regelingen rondom het 'rugzakje' met jouw opleiding en laat de afspraken vastleggen in de onderwijsovereenkomst.
Ja, je kunt je gewoon aanmelden via de website. Na je aanmelding volgt een persoonlijke intake met iemand van Zadkine. Hier kun je samen jouw mogelijkheden bespreken.
Nee, je kunt niet zelf kiezen. Zadkine heeft namelijk afspraken met zorgverleners die voor de begeleiding zorgen. Of de ondersteuning wordt door personeel van Zadkine verleend.
Diploma kwijt?
Ben jij je diploma kwijt?
Ben jij het mbo-diploma kwijt dat je bij Zadkine hebt behaald? Gelukkig is het vaak toch mogelijk om een Verklaring afgelegd examen te ontvangen.
Bedrijven
Erkende leerbedrijven leiden studenten op tot een vakkracht. Ze zijn een goed voorbeeld voor de branche waarin zij werken. Dat kunnen (middel)grote bedrijven zijn, maar ook zzp’ers. Als erkend leerbedrijf kom jij in aanmerking voor subsidies en fondsen.
Wil je een erkend leerbedrijf worden? Vraag dan een erkenning aan bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)
Onze studenten gaan zelf op zoek naar een stagebedrijf. Ze bezoeken bedrijven in hun omgeving of kiezen een geschikte stageplek via de website Stagemarkt. Als erkend leerbedrijf worden de gegevens van jouw organisatie hier getoond. Tot 50.000 mbo-studenten zoeken er wekelijks naar een geschikte leerplaats.
Klaar voor de start?
Zijn al jouw vragen beantwoord en ben jij klaar voor de start? Meld je aan voor een mbo-opleiding of cursus. Je vindt je opleiding via het opleidingsoverzicht.
Toch nog vragen? Onze loopbaanadviseurs van het Studiekeuzecentrum staan voor je klaar.