Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

“De jongste opticien van Nederland met een eigen optiekzaak! ”

Sarah van Wijk heeft de voltijd opleiding tot Opticien gevolgd bij het Zadkine Optiek College en heeft nu een eigen optiekzaak in Gouda: Saar optiek. Daarmee is zij de jongste opticien met een eigen winkel én ook nog eens het jongste bestuurslid van de NUVO; de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven.

Sarah van Wijk, voor haar winkel Saar optiek
Sarah van Wijk
Sarah van Wijk, in haar winkel Saar optiek

Sarah: “Als klein meisje kwam ik heel graag al bij de winkel van mijn oom en tante, ik heb er dan ook nooit aan getwijfeld wat ik wilde worden. Ik vind Optiek het mooiste vakgebied wat er is, het is een vak waarmee je elke dag actief bezig bent met het verbeteren van een van de belangrijkste zintuigen van de mensen die je winkel bezoeken. Mijn tijd bij Zadkine is mijn favoriete schooltijd geweest. Dit is ook de reden waarom mijn moeder nu de BBL-opleiding* is gaan volgen op Zadkine. De docenten kennen iedereen, ze weten exact waar iedereen tegenaan loopt en wat iedereen zijn valkuilen zijn".

De persoonlijke ontwikkeling heeft mij gevormd

“Hoewel mijn vakinhoudelijke kennis natuurlijk iets is wat ik veel gebruik, is het voornamelijk mijn persoonlijke ontwikkeling die mij heeft gevormd tijdens de opleiding” vertelt Sarah. “Mijn jaar op Zadkine is wat mij heeft gevormd tot de ondernemer die ik nu ben. Er is geen uitdaging te groot wanneer je de juiste mensen om je heen hebt. Dat is wat ik geleerd heb. De docenten zagen dat ik het in me had om de opleiding in een jaar te doen. En dat zat erin, maar Zadkine haalde het eruit.”

Het wow effect

“Het mooiste aan het werken als opticien blijft de reactie van een tevreden klant, het wow effect. Exact dat wow effect, dat is waar ik met ‘Saar optiek’ naar wil streven. Van de kwaliteit en de prijs tot de service alles moet de klant het wow effect bezorgen.” Optiek is van oudsher een echt ambacht en dat is iets wat Sarah wilde combineren met de trendy en moderne frisse wind waar zijzelf ook voor staat. Het is dan ook een zeer bewuste keuze geweest voor Sarah om elke bril zelf te maken, er elke stap bij te zijn. “Wanneer een klant een montuur uitzoekt, na uitgebreide metingen en het bepalen van de ideale glazen, dan wil ik de bril ook zelf maken. De glazen slijpen en op basis van de wensen en verwachtingen van de klant deze wensen vervullen. Door de liefde voor het vak en de aandacht voor de klant wil ik samen met de klant dit wow effect bereiken!”

De toekomst

“Mijn grootste droom is om mijn bedrijf ‘Saar optiek’ uit te breiden, ‘Saar optiek’ is de middenweg. Het beste van zowel het particuliere hoge segment en de ketens. En ik zou dit graag willen uitbreiden ooit tot meerdere filialen en steden.”
Aan iedereen die misschien nog niet weet welke studierichting ze op willen heeft Sarah het volgende advies: “Optiek is een mooi vak en gevarieerd. Het is een beetje biologie, een beetje natuurkunde en natuurlijk ook economie. Dit zorgt ervoor dat een opleiding in de optiek altijd een goede basis is voor je verdere toekomst.”

* Een BBL-opleiding staat voor Beroepsbegeleidende leerweg. Dit betekent dat je momenteel al werkt of je begint direct met werken en gaat maar een of twee dagen per week naar school.

Ontdek Zadkine

Match

Opticien

Als mensen minder goed zien en een bril nodig hebben, gaan ze naar een opticien. De opticien bekijkt de ogen en bepaalt welke bril iemand nodig heeft. Wil jij dit leren? Ben je goed in techniek en maak je gemakkelijk contact met mensen? Dan is deze opleiding wat voor jou. 

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan