StudieMatch
Zoeken
Menu

“De hazelnoot-schuimtaart van Giovanni”

Heel veel tv kijken, is soms zo slecht nog niet. Zo ontdekte Giovanni van der Zon (17), tweedejaars Zelfstandig werkend bakker, na het bingewatchen van 24Kitchen dat hij een passie voor patisserie heeft. In goed Nederlands: hij maakt dolgraag taart en gebak. En dan het liefst hazelnoot-schuimtaart.

Ooit wil ik mijn eigen brood- en banketzaak beginnen

“Helemaal uit de lucht vallen mijn ambities niet. Al eerder haalde ik mijn vmbo-diploma bij de Horeca Vakschool. Ook daar leerde ik al over brood en banket, hoe je een goede keuken runt en netjes gasten bedient. Een en ander zorgde ervoor dat ik het eerste jaar van mijn huidige studie mocht overslaan.

Eigen zaak

Voor mij goed nieuws. Want mijn ambities zijn groot: ooit –liefst over niet al te lang – wil ik mijn eigen brood- en banketzaak beginnen. Misschien in hartje Rotterdam, de stad die ook mijn hart heeft veroverd. Of anders wel in Capelle aan den IJssel: de gemeente waarin ik ben opgegroeid.

Wat zo leuk is aan deze opleiding? Dat we ondanks corona iedere dinsdag praktijkles krijgen op school. Die dag staat helemaal in het teken van bakken en creëren. Oftewel: samen de mooiste – en lekkerste – baksels maken. Al deden we dat, vanwege corona, nooit met meer dan zeven studenten tegelijk.

Hard werken

Mijn stage ging gelukkig wel gewoon door. Mijn eerste jaar werkte ik ruim 450 uur bij Bakkerij Ammerlaan in Bleiswijk. Ik vond het er he-le-maal geweldig en heb er veel geleerd. Maar vergis je niet: het was flink aanpakken. Lange uren, vroeg opstaan; het scheelt dat ik hiervoor al in de horeca werkte en dus weet wat hard werken betekent.

Hard werken zal ik ook nog wel even moeten blijven doen. Allereerst op Zadkine. Na deze studie wil ik ook nog mijn diploma als patissier behalen. Pas daarna ga ik denken aan zoiets groots als mijn eigen zaak. Maar geloof mij: die gaat er op den duur zeker komen. Iemand nog hazelnoot-schuimgebak?”