StudieMatch
Zoeken
Menu

"Wachtlopen voor de Koning zou mij een eer zijn"

Zijn vader is ventilatiemonteur. Zijn moeder werkt in de zorg. Van zijn ouders heeft hij de drive om bij Politie of Defensie te gaan dus niet meegekregen. Maar Jay Hüber (18), student Beveiliger oriëntatiejaar Koninklijke Marechaussee, kan zich geen mooiere baan bedenken dan bij de militaire rijkspolitie.

“Als ik met vrienden een biertje drink, hou ik me altijd netjes in. Een avondje uit is gezellig. Maar zo uit de band springen dat de politie eraan te pas zou moeten komen… Dat zou mij mijn droombaan kunnen kosten. Zie jij het al gebeuren: iemand met een strafblad die op wacht staat voor de Koning, de prinsessen of andere belangrijke mensen?

Beste versie van jezelf

Om daar kans op te maken, moet je van onbesproken gedrag zijn. Een docent zei ons afgelopen jaar: militair ben je 24/7. En daar heeft hij groot gelijk in. Mensen die ons land beschermen – waar ik er een van hoop te worden – hebben een voorbeeldfunctie. Je moet dus niet alleen opletten in de les, maar ook daarbuiten de beste versie van jezelf zijn. Kortom, je bent wat je uitstraalt. In mijn geval – hopelijk – iemand die gaat voor goud. Ik zou de Koning namelijk dolgraag beschermen. Of tenminste op de een of andere manier mijn bijdrage aan het landsbelang willen leveren. Vrienden noemen mij daarom wel eens vroeg volwassen. Maar klasgenoten snappen precies wat ik bedoel. Allemaal hebben we de wens ons in te zetten voor een groter belang.

Beste vrienden

Onze docenten en instructeurs begrijpen dat ook. Daarom zijn ze soms hard, maar altijd fair. Hun taak is om van een zwikkie tieners binnen een jaar een goed geoliede en op elkaar ingewerkte club te maken. En dat doen ze goed. Al na de eerste introductieweek waren alle jongens en meiden de beste vrienden.