Ontdek wat je leuk vindt
Het is veel gemakkelijker om een opleiding te kiezen wanneer je weet wat voor jou belangrijk is in een nieuwe opleiding en welk soort werk je met plezier zou willen doen. Om jou daarbij te helpen hebben wij een paar vragen voor je. Zo leer jij jezelf beter kennen en ontdek je welke opleiding bij je past.
Denk eens terug aan je bassisschooltijd. Wat waren de bezigheden waar je toen het meeste plezier uit haalde?
- Wat deed je het liefste na schooltijd? Wat was je hobby?
- Wat was de manier van spelen die je het liefste deed? Speelde je het liefst met vriendjes, buiten, thuis, of liever alleen?
- Weet je nog wat je vroeger wilde worden? En waarom leek je dit leuk?
En dan nu een paar vragen over de middelbare school. Wat vond je leuk tijdens jouw middelbare school tijd?
- Wat deed je na je schooluren het liefst? Was je het liefste thuis bezig? Of speelde je veel buiten met anderen?
- Hoe is je profielkeuze tot stand gekomen? Welk profiel heb je gekozen en welke vakken vond je daarin het leukste?
- Vond je leren makkelijk? Had je plezier in het maken van huiswerk?
Wat is het mbo?
Het mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Dat betekent dat jij leert voor een beroep. Je kunt kiezen uit 500 mbo-opleidingen op verschillende niveaus: mbo niveau 1, mbo niveau 2, mbo niveau 3 en mbo niveau 4. Een ding hebben alle opleidingen gemeen en dat is de drievoudige kwalificatie. De wat?! Dat zit zo.
Op het mbo word jij:
- Opgeleid voor een vak
- Opgeleid voor een vervolgopleiding
- Opgeleid voor goed burgerschap
Dat verschilt per niveau. Over het algemeen geldt: hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding duurt.
- De mbo-opleidingen op niveau 1 duren een jaar.
- De mbo-opleidingen op niveau 2 duren een tot twee jaar.
- De mbo-opleidingen op niveau 3 duren twee tot drie jaar.
- De mbo-opleidingen op niveau 4 duren meestal drie tot vier jaar. Er zijn ook niveau 4 opleidingen die je binnen 1 tot 2 jaar kunt afronden.
Op het mbo kun je meestal op twee momenten starten met een opleiding: in februari en in augustus. Bij sommige opleidingen zijn er meerdere momenten om te starten. Het startmoment van jouw opleiding vind je op de opleidingspagina.
Starten in augustus
Het schooljaar begint officieel op 1 augustus. De eerste schooldag start vaak later in augustus of soms zelfs in september. Dat hangt af van hoe lang de zomervakantie duurt bijvoorbeeld. Nadat jij geplaatst bent voor een opleiding, hoor je wanneer je eerste lesdag is.
Starten in februari
Sommige opleidingen starten in het midden van het schooljaar, namelijk in februari. Je stroomt dan halverwege in. Dit komt voor als je bijvoorbeeld te laat bent met aanmelden voor een mbo-opleiding of als je erachter komt dat je toch liever een andere opleiding volgt.
Flexibele startperiode
Bij een aantal van onze opleidingen kun je flexibel instromen. Dit betekent dat je op elk moment van het jaar kunt starten met een opleiding.
Manier van leren
Op het mbo kun jij op verschillende manieren leren. Je kunt ervoor kiezen om veel tijd op school door te brengen. Of je combineert werken met leren. Voor beide manieren ontvang je hetzelfde diploma. Het is dus aan jou: hoe wil jij leren?
Een mbo bol-opleiding staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt een of meerdere stages om praktijkervaring op te doen. Deze optie wordt het vaakst gekozen door studenten.
Een mbo bbl-opleiding staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Hier werkt het precies andersom. Je begint direct met werken en gaat maar een of twee dagen naar school. Wil je een bbl-opleiding volgen, dan heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf.
De mbo niveaus
Het mbo biedt opleidingen op 4 verschillende niveaus. Op welk niveau je begint, hangt af van jouw vooropleiding.
Je wordt opgeleid tot assistent. Je voert vaak makkelijke taken uit. Zonder diploma kun jij een mbo opleiding volgen op niveau 1. Je moet dan wel minimaal 16 jaar zijn.
Je voert taken uit binnen het bedrijf. Heb jij een diploma voor vmbo basisberoepsgerichte leerweg? Dan kun jij een mbo-opleiding volgen op niveau 2.
Je leert om zelfstandig je werk te doen. Met een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo gemengde leerweg of vmbo theoretische leerweg kun je een mbo-opleiding op niveau 3 volgen.
Je leert om volledig zelfstandig je werk uit te voeren. Je kunt op veel plekken aan de slag binnen je vakgebied. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 4 volgen met een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo gemengde leerweg of vmbo theoretische leerweg. Ook met een havodiploma of een overgangsbewijs kun je starten met alle mbo-opleidingen op niveau 4. Sommige opleidingen kun je in dit geval sneller afronden. Vraag hiernaar bij het intakegesprek.
Meer hulp bij jouw keuze
Studiekeuzecentrum
Jouw loopbaanadviseurHulp nodig bij aanmelding? Of bij het maken van een studiekeuze? Whatsap, bel of mail ons. We zijn telefonisch bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Een studiekeuzegesprek kan op alle werkdagen worden ingepland.
