StudieMatch
Zoeken
Menu

"Vier topchefs onder de speed dial"

Salvador Couto Martins, onlangs afgestudeerd als Zelfstandig Werkend Kok, is nog maar 20 jaar oud. Maar nu al hebben vier topkoks hem op speed dial staan. De mannen achter sterrenrestaurants Joelia, Fred, Parkheuvel en Perceel weten wat hij in zijn mars heeft. Klaargestoomd door Zadkine zou hij zomaar eens de nieuwste chef-kok uit de regio kunnen worden.

De vakdocenten van wie je les krijgt, zijn stuk voor stuk professionals

“Professionele koks kennen we niet in de familie. De passie voor koken is mij in die zin niet aangeboren. Alhoewel, als kind stond ik wel vaak naast mijn moeders moeder wanneer zij haar beroemde ‘oma-soep’ maakte. Als iemand mij heeft geïnspireerd kok te willen worden, is zij het wel geweest.

Professionals

Maar ook Zadkine, waar ik na het vmbo terechtkwam, heeft die ambitie gevoed. De vakdocenten van wie je les krijgt, zijn stuk voor stuk professionals. Ze hebben vrijwel allemaal contacten met in de bekendste sterrenrestaurants.

Aanvankelijk had ik dat nog niet door. Tot een van mijn docenten mij in het tweede jaar aanspoorde een stageplek te regelen bij restaurant Parkheuvel van tweesterren chef Erik van Loo. Toen bleek dat ik dat een beetje griezelig vond, zei hij: ‘wacht maar even’, waarna hij achter mijn rug met hem appte. De dag erop mocht ik op gesprek komen.

Gun-factor

Na eerder stagiair te zijn geweest bij Perceel in Capelle - een ander sterrenrestaurant in de regio - wilde ik eigenlijk even iets anders. Maar als zulke kansen zich aandienen, moet je ze ook meteen grijpen. Noem het de ‘gun-factor’.

Toevallig had ik eerder al kennisgemaakt met Van Loo tijdens het ABN AMRO Tennis Toernooi. Naast ‘zijn’ Parkheuvel en Perceel, waar ik inmiddels een bijbaantje had,  stonden daar ook de toppers achter restaurant Fred en Joelia achter het fornuis te zweten. In een open keuken in een vol Ahoy!, waar geen fout onopgemerkt blijft.

Absolute top

Super spannend natuurlijk. Maar nog spannender is dat ik inmiddels ben aangenomen voor de Cas Spijkers Academie. Vernoemd naar weer een ándere beroemde topkok stomen ze je daar écht klaar voor een baan in de absolute top.

Zodra ik ook die opleiding heb afgerond, zit er dus nog maar een ding op: zelf ook een restaurant beginnen. Google mijn naam nog maar eens over een jaar of tien.”