Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

“Kies voor werken en begeleiden van mensen”

Kies je voor een loopbaan als sociaal werker, dan kies je voor het werken met, en het begeleiden van mensen. In de Zadkine Centers (leerwerkbedrijven) helpen stagiaires buurtbewoners met allerlei hulpvragen. Van schulden of huiselijk geweld tot hulp bij boodschappen doen: tweedejaars Shakar Latif (19) en derdejaars Marialex Gerard (20) hebben het allemaal al eens voorbij zien komen. 

Als maatschappelijk werker maak je het verschil

Vroeger wilde ze dokter worden. Maar toen haar moeder schuldproblemen kreeg waar ze zonder hulp onmogelijk meer uit kon komen, ontdekte Marialex dat er ook andere manier zijn om mensen ‘beter’ te maken. De maatschappelijk werker die haar familie toen bijstond, deed dat met zoveel liefde, zorg en respect, dat ze ter plekke besloot zelf later ook sociaal werk te gaan doen. In het eerste jaar leer je de basis van het vak, waarbij je veel theorieles krijgt in vakken zoals communicatie, methodisch werken en de sociale, psychologische en juridische aspecten van het beroep. “Best pittig, maar belangrijk om te leren”, zegt Marialex. 

“Zonder die kennis kun je cliënten met complexe hulpvragen immers niet verder helpen.” “Aan de hand van allerlei casussen ontwikkel je jezelf daarin door alleen of als groep, een denkbeeldige cliënt uit de put te helpen”, vervolgt Shakar. “Ontzettend leerzaam. Want hoewel zo’n persoon alleen op papier bestaat, zijn de daaraan gekoppelde opdrachten uit de praktijk.” Een goede voorbereiding op je stage is aan de slag gaan bij één van de Zadkine Centers in de regio. Shakar en Marialex bemensen op Katendrecht de inloopspreekuren, waar ze dagelijks zo’n vier á vijf cliënten bijstaan. Daar leren ze misschien wel de belangrijkste les uit het sociaal werk: Voelen wat een ander voelt en daar de juiste hulpverlening toepassen. “Best ingewikkeld, want geen mens is hetzelfde”, aldus Marialex. “Tegelijk is dat juist wat dit beroep zo dynamisch maakt. Ook al lijken problemen soms hetzelfde, je moet altijd zoeken naar een oplossing op maat.”

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan