StudieMatch
Zoeken
Menu

“Horeca, een vak waar je blij van wordt”

Denise van Vliet (21) en Michiel Broersen (18) hebben grootse plannen. De een wil later haar eigen bioscoop beginnen, de ander droomt van een functie als hotelmanager bij ’s werelds enige zevensterrenhotel. De opleiding International Hotel Management helpt hen beiden op weg die ambities waar te maken.

studenten horeca bij zadkine

Je moet iets kiezen wat je gegarandeerd blij maakt

Denise: “Na de havo ben ik tot twee keer toe een opleiding begonnen waar ik na een paar maanden weer hard van wegrende. In beide gevallen, zowel bij Verpleegkunde als de Lerarenopleiding Nederlands, koos ik voor een vak waarvan ik dácht dat het wel bij mij zou passen. Nu weet ik: ik had gewoon iets moeten kiezen waar ik al gegarandeerd blij van word. In mijn geval: horeca.”  
  
“Jarenlang heb ik met veel plezier een bijbaantje gehad bij bioscoopketen Vue, waar ik niet alleen in de bediening werkte, maar ook de presentatie verzorgde van onder andere de Ladies Night. Dat deed ik blijkbaar met zoveel flair dat ze mij vanuit het hoofdkantoor vroegen om hospitality trainingen te geven aan andere filialen”.    

  
Vertaald naar een opleiding met aandacht voor juist die vaardigheden, kwam Denise al gauw uit bij International Hotel Management. Een gloednieuwe, tweetalige mbo-opleiding, speciaal voor havisten, die studenten in 2,5 jaar alle kneepjes van het vak leert van de beste leermeesters in de hotelbranche. Muziek voor haar oren, want Denise hoopt ooit nog eens haar eigen bioscoop met horeca te beginnen.  
  
Ook Michiel, die droomt van een functie als hotelmanager bij Burj Al Arab, het enige zevensterren hotel ter wereld, was meteen geïnteresseerd. En tot nu toe stelt de opleiding allerminst teleur.   
   
“Vorig jaar heb ik de kans gekregen om bij FG Restaurant, bekroond met twee Michelin-sterren, stage te lopen. In zeven weken heb ik daar de basis geleerd van high-end horeca. Dat beviel zo goed, dat ik het inmiddels mijn bijbaan is geworden. Ik ben er al elf maanden lang de jongste ober”.  
  
“Ook tof is dat ik voor mijn tweede stage onlangs ben aangenomen bij het Marriott Hotel. Via Paul Peters, general manager van onder meer het Sheraton hotel in München en toevallig een goede vriend van mijn ouders, is voor komende zomer ook al mijn eerste internationale stage geregeld”.  

  
Ook Denise heeft het goed bekeken wat betreft haar komende stage. Zo draait ze deze zomer mee in een luxueus vijfsterrenresort op het zonnige Cyprus. “Geen straf”, glimlacht ze. “Maar dat geldt eigenlijk voor de hele opleiding, waarbij je in korte tijd enorm veel praktijkervaring opdoet.”  
  
Michiel: “Voor mij is horeca passie, motivatie en vooral inzet tonen naar het hoogst haalbare doel, namelijk een tevreden gast. Een doel dat nooit verandert.”  
  
Bijzonder is ook de sfeer onder studenten, zegt hij. “Iedereen inspireert elkaar het beste uit zichzelf te halen. De ambities van klasgenoten zijn er dan ook naar: de ene wil meester-cocktailshaker worden in haar eigen gin-bar, de ander wil zijn eigen hostel beginnen.”  
  
Denise: “Wie weet, misschien rolt hier over een jaartje de toekomstige crème de la crème van de Nederlandse horeca uit de schoolbanken.”