StudieMatch
Zoeken
Menu

"De caipirinha’s van Rogerio"

Je hoort het misschien al een beetje aan zijn naam. Rogerio da Silva de Oliveira (19) heeft Braziliaanse roots. En zeg je Brazilië, dan zeg je al gauw caipirinha’s.  Als eerstejaars aan de 010 Bar Academy weet hij inmiddels precies hoe je deze, maar ook vele andere klassieke cocktails het lekkerst maakt.

Mijn droom is om ooit mijn eigen mobiele cocktailbar te openen

“Een paar jaar geleden zat ik nog op de Horeca Vakschool. Maar erg lekker ging ik daar niet. Ik kon me maar moeilijk motiveren en haakte voortijdig af. Daarna heb ik het nog op een paar andere vmbo-scholen geprobeerd. Maar ook daar liep ik tegen dezelfde problemen aan: ik vond het allemaal veel te schools.

Diploma

Maar ja, zonder diploma kom je nergens in deze wereld. Uiteindelijk meldde ik me daarom maar aan voor een entree-opleiding Assistent verkoop/retail. Daarna zou ik wel verder zien. Even dacht ik aan een carrière in de bouw. Maar heel eerlijk: ook daar ligt mijn hart niet.

Oesters proeven

Via-via hoorde ik van de 010 Bar Academy, waar ze studenten klaarstomen als barista, sommelier of bartender. Ik besloot de opleiding een kans te geven en was meteen verkocht. Wat me vooral aanspreekt, is dat de lessen veel praktischer zijn dan die op een reguliere school. Zo krijgen we smaaklessen, waarbij je bijvoorbeeld oesters moet proeven of een Big Mac die door de processor is gegaan.

Jongleren met drankflessen

Ook tof: het vak flair bartending, waarbij je leert jongleren met allerlei drankflessen. Dat gaat wel een stapje verder dan gewoon een biertje tappen in de kroeg. Blijkbaar heb ik er een talent voor, want dit jaar mag ik Zadkine vertegenwoordigen tijdens de Europese vakwedstrijden die dit jaar in Estland worden gehouden. Super leuk!

Mobiele cocktailbar

Het leukste vind ik echter dat je ook lessen in ondernemerschap krijgt. Mijn droom is namelijk om ooit mijn eigen mobiele cocktailbar te openen. De naam heb ik al: de Panda Express. En mocht dat niet werken, dan kijk ik mijn moeder nog eens lief aan. Zij kocht enkele jaren geleden een stuk land in Brazilië, waar ze ooit nog een hotel wil beginnen. Cocktails shaken in de zon. Ook dat lijkt mij geen straf.”