StudieMatch
Zoeken
Menu

“Patissiers zijn ook een soort kunstenaars”

Jaimy Snelders (20) verzamelt zo’n beetje alle diploma’s die binnen het Zadkine Brood & Banket College te behalen zijn. Na het succesvol afronden van de opleidingen tot Uitvoerend bakker en Zelfstandig werkend bakker plakt ze daar straks ook nog een mbo-4 studie Patissier aan vast. Maar daarna is ze wel even klaar met school en wil ze langzaam toewerken naar haar eigen chocolaterie.

Docenten zijn aardig en helpen je tijdens praktijkopdrachten goed vooruit

Dat ik nu zo wild aan het bakken ben geslagen, had ik tot een paar jaar geleden zelf ook niet verwacht. Samen met mijn moeder maakte ik als kind wel eens cakejes of een taart. Maar een roeping, zoals sommige chefs die zeggen te hebben, kun je dat niet noemen.

Creatief

Wel ben ik altijd erg creatief geweest. Op het vmbo was ik constant aan het tekenen. Daar wilde eigenlijk iets meer mee. Ik wist alleen niet zo goed wat. Pas toen mijn moeder zei dat je als patissier ook veel moet tekenen om mooie bonbons, gebakjes en taarten te ontwerpen, dacht ik: mmm, daar zit wat in!

Wat me uiteindelijk definitief over de streep trok, was de sfeer op het Brood & Banket College. Docenten zijn aardig en helpen je tijdens praktijkopdrachten goed vooruit. Maar dé manier om het vak te leren, zijn toch wel de stages.

Bijbaantje

Ik ben ooit begonnen bij Jeremy’s Chocolaterie in Spijkenisse, waar ik nu ook een bijbaantje heb. Het toffe daarvan is dat je niet alleen veel vakkennis opdoet, maar ook veel leert over het omgaan met klanten.

Jeremy’s mijn grote voorbeeld noemen, gaat misschien wat ver. Maar net als hij zou ik later graag mijn eigen gezellige chocoladewinkel willen openen. Een plek waar je welkom bent voor een praatje, een kop koffie en natuurlijk een zelfgemaakte lekkernij.

Watertanden

Hoe die zaak moet gaan heten? Tsja, dat weet ik dus nog niet. Al ben ik al wel druk bezig met namen verzinnen. Gelukkig heb ik nog even. Eerst de opleiding Patissier maar eens afronden. Want om een winkel te kunnen openen, moet je ook iets hebben waar mensen bij gaan watertanden als ze het in de vitrine zien liggen.”