StudieMatch
Zoeken
Menu

"Een ‘schaamteloze studie’ met carrièreperspectief"

Tweedejaars Leidinggevende Leisure & Hospitality, Romy van Es (18), houdt van gek doen. Als het even kan, maakt zij er haar beroep van. Maar animatiemedewerker worden, is geen beroep voor het leven. Op den duur moeten ook clowns serieus worden. "Deze opleiding bereid je voor op beide scenario’s."

leisure student zadkine

Ik wil mensen graag entertainen.

Op het vmbo koos ik het profiel Economie en ondernemen. Niet zo zeer, omdat dát mij nu zo leuk leek, maar meer omdat de alternatieven nog slechter bij mij passen. Ik heb niets met Zorg & Welzijn of Techniek.

Musicalster

Het liefst zou ik musicalster worden. Maar ondanks verschillende audities werd ik nooit aangenomen. Niet voor Marry Poppins, want ‘te klein’. Niet voor Zorro, want niet ‘stemvast’ genoeg. En ook sollicitaties voor The Sound of Music en Droomvlucht Live van de Efteling liepen uiteindelijk nergens op uit. Leuk waren die afwijzingen niet, maar ze deden me wel beseffen dat ik graag in de spotlights sta. Of liever: ik wil mensen graag entertainen. Op zoek naar een vervolgstudie die daarbij past, kwam ik al gauw uit op de opleiding Leisure & Hospitality van Zadkine.

Geen schaamte

Vooral het motto van het leisure-gedeelte sprak aan: ‘hier kennen we geen schaamte’. Dat ik als kind al zonder gêne op tafels sprong om een dansje te doen, is hier ineens van waarde. Al moet je, om je diploma te halen, echt wel wat meer kunnen dan alleen wat kinderen schminken op de camping of je als clown te gedragen.

Zo leer je, naast het entertainen van baby’s tot bejaarden, ook veel front- en backoffice werkzaamheden. Hoe je gasten incheckt op hun vakantieadres bijvoorbeeld. Maar ook hoe je mogelijke problemen zo snel en goed mogelijk oplost.

Koos Konijn

Om een voorbeeld te geven: tijdens mijn eerste stage was ik Koos Konijn, de mascotte van Roompot Vakantieparken. In die rol moest ik vooral kinderen blij maken. Inmiddels werkzaam bij De Efteling verwelkom ik zowel gasten van het attractiepark als het aangrenzende hotel.

Kantoorbaan

Al zou ik ook daar liever rondlopen als hún mascotte Pardoes; het is goed dat Zadkine de studie breed insteekt. Het is prima om als 18-jarige in een konijnenpak mensen te vermaken, maar zodra je 38 bent, wil je dat pak niet meer aan. Dan is het mooi wanneer je ook andere skills hebt geleerd dan entertainen alleen, zodat je dat konijnenpak kunt inruilen voor een mooie kantoorbaan.”