Zoeken
Menu
StudieMatch

‘Werken met cijfers is helemaal mijn ding’

Goed met cijfertjes was Akshay Janki (17) altijd al. Maar om daar nóg beter in te worden, koos hij voor de opleiding Financieel administratieve beroepen. Zijn droom: accountant worden bij een groot internationaal bedrijf.

Student Akshay Janki

“Mijn familie zegt altijd: je moet doen waar je goed in bent. Dus toen het tijd was om een vervolgstudie te kiezen, pakte ik direct mijn eindexamenlijst erbij. Daarop zie je duidelijk dat ik weinig talent heb voor talen. Beter scoor ik op vakken zoals maatschappijleer, maar met stip bovenaan staan wiskunde en economie.

Vertaald naar een passende studie is het dus niet zo vreemd dat al gauw de opleiding Financieel administratieve beroepen boven kwam drijven. Al twijfelde ik ook even aan een meer juridische opleiding. Want ook de advocatuur spreekt aan. Maar eerlijk is eerlijk: werken met cijfers vind ik nóg leuker. Een carrière als accountant bij een groot kantoor lijkt mij een mooi toekomstperspectief."

Doorstuderen

"Om daar te komen, heb ik wel nog een lange weg te gaan. Zo wil ik na het mbo nog minimaal een bachelor en liefst ook een universitaire studie afronden. Als alles volgens plan gaat, betekent dat nog zeker tien jaar doorstuderen. Best pittig, maar stap voor stap kom ik daar wel. Mede dankzij Zadkine, want zij brengen mij als eerstejaarsstudent nu de basis bij van het controleren, analyseren en rapporteren van financiële gegevens.

Fijn vind ik dat de opleiding veel aandacht besteedt aan de beroepspraktijk. Boekhouden is een secuur werkje en –zeker in het begin – best ingewikkeld. Maar door allerlei kantoorsimulaties leren ze je precies hoe je een kasboek bijhoudt of inkooporders in de administratie verwerkt. Een goede voorbereiding ook op mijn eerste stage die binnenkort begint. Toch een spannend moment. Dan ga ik pas écht ervaren hoe het is om in de financiële sector te werken.”