StudieMatch
Zoeken
Menu

“Koken als topsport ”

Koen van Baardewijk (24) was hard op weg om wielerprof te worden, maar na een zware valpartij viel die droom voorgoed in duigen. Gelukkig vond hij in de koksopleiding bij Zadkine een nieuw levensdoel: keihard knokken voor zijn eigen sterrenrestaurant.

Zakine heeft eigen restaurans waar je volop ervaring opdoet

“Wielrennen was - en is nog steeds wel - mijn lust en mijn leven. Ooit leek het erop dat ik prof kon worden. Ik zat in het opleidingsteam van Vacansoleil en werd aangenomen voor het Johan Cruyff College, waar ze mbo-opleidingen voor topsporters verzorgen.”

“En toen... tja, toen ging het mis: een valpartij, blessures, kapotte ruggenwervels, plus ook nog eens een aanval van de ziekte van Pfeiffer daar bovenop. Kortom, een veelbelovende wielercarrière geknakt in de dop. Daar was ik letterlijk vrij ziek van, maar ik hervond ook een andere passie: koken. Liefst met zo min mogelijk vetten en koolhydraten, zoals ik tijdens het vele sporten gewend was geraakt.”

“Na wat rondbellen, bleek Zadkine daarvoor de beste school. Zij boden mij de kans om, zonder verdere horeca-ervaring, versneld aan de koksopleiding te beginnen. Ook garandeerden ze mij dat ik niet in een klas met alleen hele jonge studenten geplaatst zou worden. Omdat ik al wat ouder was, en daardoor misschien net iets serieuzer dan iemand die net van het vmbo komt, vond ik dat wel zo prettig.”

“Ook fijn: naast een volledig uitgeruste instructiekeuken baat Zadkine twee eigen schoolrestaurants uit, waar je volop ervaring kunt opdoen. Daar heb ik in korte tijd de basis van het vak geleerd, van bouillon trekken tot het samenstellen van een vijfgangenmenu.”

“De beste leerschool waren toch wel de stages, waaronder het sterrenwaardige restaurant Le Gardin in Rucphen. Ik heb nog nooit zo hard gewerkt, maar wát een ervaring. Veel gaver dan werken in een keuken met Michelin-ster bestaat niet!” “Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om naast mijn studie te komen werken bij Mijn Keuken in Wouw, greep ik die kans met beide handen. Nu verzorg ik daar nog deeltijd de voorgerechten en amuses. Als ik straks mijn diploma heb, stroom ik hopelijk fulltime door naar de warme kant.”

 “Een mooie voorbereiding op later, want mijn doel is om binnen vijf jaar mijn eigen toprestaurant te beginnen. Weer vijf jaar daarna hoop ik dan mijn eerste Michelinster te behalen. Onmogelijk? Welnee! Als je maar graag genoeg wilt, kun je alles bereiken. Al vergen ook die ambities een topsportmentaliteit.”