StudieMatch
Zoeken
Menu

“Een oog voor detail”

Anouk Ros kan nooit meer ‘zomaar’ op een terrasje zitten. Ze vindt altijd iets van de manier waarop zij bediend wordt. Beroepsdeformatie noem je zoiets en het ontstaat vooral bij mensen die helemaal opgaan in hun opleiding of beroep. Als enthousiaste eerstejaars student Zelfstandig werkend gastvrouw let ze op de kleinste details.

Op school leren ze je sterk in je schoenen te staan, zodat je met alle types om leert gaan

“Mooie verhalen dat ik als meisje al wist dat ik de horeca in wilde, heb ik niet. Ik vond het al moeilijk om een vmbo-profielkeuze te maken. Gelukkig koos ik voor HBR, wat staat voor Horeca, Bakkerij en Recreatie. Daar heb ik ontdekt dat de wereld van eten, drinken, recreatie en dienstverlening goed bij mij past.

Steuntje in de rug

Dat ik daarna zou doorstromen naar een mbo-opleiding binnen de horeca lag voor de hand. Evenals mijn keuze voor Zadkine. Daar geven ze studenten net dat extra steuntje in de rug die ik vanwege mijn dyslexie ook wel nodig heb. Van alle open dagen die ik bezocht heb, voelde de sfeer hier het fijnst.

Jammer is wel dat de opleiding precies begon tijdens de coronacrisis. Hierdoor heb ik helaas geen stage kunnen lopen, terwijl dat wel gebruikelijk is. De enige praktijkervaring die ik vooralsnog heb opgedaan, was in Zadkine’s eigen restaurant. Koks van de koksopleiding bereidden het eten, waarna wij hen serveerden.

Basiskennis

Niet ideaal misschien – liever had ik mijn eerste stage bij het Badhotel in Rockanje gelopen - maar alsnog leer je zo de basis. Prettig is daarbij vooral dat de theorie goed aansluit op de praktijk. En dat je het geleerde ook meteen kunt oefenen in een veilige omgeving.

Gevolg daarvan is wel dat ik, nu de horeca weer open is, heel anders kijk naar de bediening. Bijvoorbeeld wanneer ze het bestek net anders neerleggen zoals wij op school leren. Of wanneer ze het etiket niet naar de klant toe keren bij het neerzetten van het glas. Op dat soort details ga je al snel letten wanneer je deze studie volgt.

Sterke schoenen

Hoe dan ook, ik kijk enorm uit naar mijn eerste stage. Al is dat natuurlijk ook erg spannend. Gasten zijn er in alle soorten en maten. De een heel vriendelijk, de ander een stuk norser of zelfs chagrijnig. Op school leren ze je daarom vooral sterk in je schoenen te staan, zodat je met alle types om leert gaan.”