Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

“De peercoach is voor studenten meer ‘relatable’ dan hun docent”

Djessica is peercoach bij Zadkine Startcollege. Dit is haar stage, zij zit in het vierde jaar van haar Zadkine opleiding Sociaal Werker. 

Ik heb vooral geleerd om geduld te hebben

Djessica is peercoach bij Zadkine Startcollege. Djessica is 18 jaar en zit in het vierde jaar van haar opleiding Sociaal Werk. De stage duurt een heel schooljaar. 

"Als peercoach ben je onderdeel van de zorgdriekhoek. Elke klas heeft namelijk een loopbaanbegeleider, een klassenbegeleider en een peercoach, zoals ik. Ik ben gekoppeld aan twee klassen en begeleidt de studenten uit deze twee klassen. Voor elke student maak ik tijd om regelmatig apart een praatje te maken. Ik help studenten met praktische zaken, zoals het aanvragen van bijvoorbeeld studiefinanciering. Maar ik help ook met persoonlijke vragen. Elke week bespreken we met de driehoek hoe het met de studenten gaat. Als er meer zorg nodig is dan dat wij kunnen geven, dan verwijzen we naar onze zorgcoördinator. Zij helpt de student verder. 

De peercoach is voor studenten meer ‘relatable’ dan hun docent of klassenbegeleider. Omdat we ongeveer dezelfde leeftijd hebben ben ik meer onderdeel van hun belevingswereld. De docent heeft wat meer afstand. Dat maakt het voor studenten soms makkelijker om dingen met mij te delen, dan met de docent. Of ik die afstand tot de docent ook voel? Nee, helemaal niet! Wij zijn echt collega’s, en zo gaan we ook met elkaar om.

Tijdens deze stage heb ik vooral geleerd om geduld te hebben. In het begin was ik bezorgd of het me lukte om echt contact te krijgen met studenten. Maar dit kwam helemaal goed, ik heb echt een band met de studenten gekregen. Het helpt om oprecht en jezelf te zijn, dan haal ik er het meeste uit. Zo is het gelukt om een band met de studenten op te bouwen, door me niet anders voor te doen dan ik ben.

Natuurlijk was het soms ook een uitdaging, niet elke student nam mij gelijk serieus. Sommigen vroegen zich af of ik hen wel kon helpen. Maar dat gevoel werd gedurende het jaar wel minder, gelukkig!"

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan