Zoeken
Menu
StudieMatch

Zelfstandig werkend bakker

leerling zadkine
bakkers versieren taart
koekjes
bakker in eigen winkel

In het kort

Bak jij graag de mooiste taarten, de lekkerste koekjes of wil je werken met chocola? Wil je veel praktijkervaring opdoen en studeren bij de enige bakkersopleiding in Rotterdam? Meld je dan aan voor deze bbl-opleiding.

Over jouw opleiding

Als zelfstandig werkend bakker heb je veel gevoel voor smaak, kleur en presentatie. Onze docenten helpen jou bij het verder ontwikkelen van deze kwaliteiten. 

Oefenen met de beste apparatuur

Tijdens de opleiding leer jij alles over de technieken voor het maken van de lekkerste en beste brood- en banketproducten. Hierbij kan je denken aan verschillende soorten brood, maar ook aan chocola, marsepein, cake of luxe taarten. Je leert hoe je brood bakt met de lekkerste knapperige korst en hoe met marsepein leuke figuren maakt. Daarnaast leer je decoreren met bijvoorbeeld room of suiker en hoe je ingredi√ęnten moet mixen en wegen.¬†

Op onze school hebben wij een aantal ruime en toffe praktijklokalen, waar je werkt met moderne machines en instrumenten.  

Versneld traject

Heb jij één van de volgende diploma's: Het uitstroomprofiel horeca, bakkerij en recreatie (HBR) op vmbo (k/tl) niveau of Uitvoerend bakker op mbo niveau 2? Dan mag je deze opleiding in twee jaar volgen. 

Verhalen van studenten

Giovanni wil ooit zijn eigen brood- en banketzaak beginnen. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan hieronder verder. 

Wat ga je doen?

Afhankelijk van je vooropleiding duurt de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker duurt twee tot drie jaar.

In de praktijklessen leer je alles over banket, sierwerk en brood.

Meer weten over onze verschillende opleidingen en wat je allemaal gaat doen? Check dan dit filmpje.

Stage lopen

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in regio Rotterdam. Jij verlaat de opleiding niet alleen met een diploma. Maar ook met veel kennis, ervaring en vol energie. 

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl. 

Locatie

Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.

Aan het werk

Na je opleiding kun jij al je creativiteit¬†kwijt bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij waar je veel handwerk doet. Je werkt hygi√ęnisch, systematisch en gedisciplineerd.

Je vindt het leuk om in een team te werken en belangrijk dat er een leuke werksfeer is. Jouw kracht zit in het werken met je handen en je hebt dan ook een goede oog-handcoördinatie. Als zelfstandig bakker kan jij straks in een grote banketbakkerij jonge, onervaren collega’s alles leren over het vak.

Meer dan bakken alleen

Je werkt alleen met de beste producten. Je doet de inkoop en controleert of alles van de juiste kwaliteit is. Samen met jouw leidinggevende plan jij alle werkzaamheden in de bakkerij.

Vervolgopleidingen

Wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk. Met jouw diploma kun je doorstromen naar één van onze andere opleidingen op niveau 3. Of voor de specialistische opleidingen Patissier en Boulanger op niveau 4.

Boulanger

bakker

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Jonne Hartlief

Zadkine Brood & Banket college

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij. 

Jonne Hartlief, Zadkine