
In het kort
Bak jij graag de mooiste taarten, de lekkerste koekjes of wil je werken met chocola? Wil je lekker veel praktijkervaring opdoen? Meld je dan aan voor deze bbl-opleiding.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Als zelfstandig werkend bakker heb je veel gevoel voor smaak, kleur en presentatie. Onze docenten helpen jou bij het verder ontwikkelen van deze kwaliteiten.
Oefenen met de beste apparatuur
Tijdens de opleiding leer jij alles over de technieken voor het maken van de lekkerste en beste brood- en banketproducten. Hierbij kan je denken aan verschillende soorten brood, maar ook aan chocola, marsepein, cake of luxe taarten. Je leert hoe je brood bakt met de lekkerste knapperige korst en hoe met marsepein leuke figuren maakt. Daarnaast leer je decoreren met bijvoorbeeld room of suiker en hoe je ingrediënten moet mixen en wegen.
Op onze school hebben wij een aantal ruime en toffe praktijklokalen, waar je werkt van de modernste machines en instrumenten.
Versneld traject
Heb jij één van de volgende diploma's: Het uitstroomprofiel horeca, bakkerij en recreatie (HBR) op vmbo (k/tl) niveau of Uitvoerend bakker op mbo niveau 2? Dan mag je deze opleiding in twee jaar volgen.
Wat ga je doen?
Afhankelijk van je vooropleiding duurt de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker duurt twee tot drie jaar.
In de praktijklessen leer je alles over banket, sierwerk en brood.
- Beslag en deeg
- Taarten en gebak
- Decoraties en sierwerk
- Schuim en chocoladeproducten
- Gevulde broden
- Speciale broodsoorten
Ook krijg je les in:
- Nederlands
- Rekenen
- Burgerschap
- Voorraad en beheer
- Planning en organisatie
- Productontwikkeling en presentatietechnieken
Als je kiest voor het uitstroomprofiel Zelfstandig werkend brood- en banketbakker dan krijg je les in een combinatie van deze vaardigheden.
Er zijn drie uitstroomprofielen:
- Broodbakker
- Banketbakker
- Brood- en banketbakker
Jij volgt workshops van de beste brood- en banketbakkers uit het vak. Wij hebben een speciale Raad van Advies voor Brood en Raad van Advies voor Banket opgericht die jouw alle kneepjes uit het vak leren.
In de Raad van Advies zitten de volgende bedrijven:
Stage lopen
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.
Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in regio Rotterdam. Jij verlaat de opleiding niet alleen met een diploma. Maar ook met veel kennis, ervaring en vol energie.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locatie
Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.
Aan het werk
Na je opleiding kan je al je creativiteit kwijt bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij waar je veel handwerk doet. Je werkt hygiënisch, systematisch en gedisciplineerd.
Je vindt het leuk om in een team te werken en belangrijk dat er een leuke werksfeer is. Jouw kracht zit in het werken met je handen en je hebt dan ook een goede oog-handcoördinatie. Als zelfstandig bakker kan jij straks in een grote banketbakkerij jonge, onervaren collega’s alles leren over het vak.
Meer dan bakken alleen
Je werkt alleen met de beste producten. Je doet de inkoop en controleert of alles van de juiste kwaliteit is. Samen met jouw leidinggevende plan jij alle werkzaamheden in de bakkerij.
Vervolgopleidingen
Wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk. Met jouw diploma kun je doorstromen naar een van onze andere opleidingen op niveau 3. Of voor de opleidingen Patissier en Boulanger op niveau 4 binnen de afdeling Brood & Banket.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 mei. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Je kunt met deze opleiding starten als je in het bezit bent van een van onderstaande diploma's:
- Het uitstroomprofiel Horeca, bakkerij en recreatie (HBR) op vmbo (k/tl) niveau
- Diploma Uitvoerend bakker (niveau 2); je stroomt dan in bij het tweede leerjaar
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren?
Het cursusgeld is vastgesteld op € 606,- (schooljaar 2020/2021).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Jonne Hartlief
Zadkine Brood & Banket collegeHeb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.
