Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Zelfstandig werkend bakker

Of kom naar
leerling zadkine
bakkers versieren taart
koekjes
bakker in eigen winkel

In het kort

Bak jij graag de mooiste taarten, de lekkerste koekjes of wil je werken met chocola? Ben je creatief en wil je veel praktijkervaring opdoen en studeren bij de enige bakkersopleiding in Rotterdam? Meld je dan aan voor deze ambachtelijke bbl-opleiding.

Over jouw opleiding

Als zelfstandig werkend bakker heb je veel gevoel voor smaak, kleur en presentatie. Onze docenten helpen jou bij het verder ontwikkelen van deze kwaliteiten. 

Oefenen met de beste apparatuur

Tijdens de opleiding leer jij alles over de technieken voor het maken van de lekkerste en beste brood- en banketproducten. Hierbij kan je denken aan verschillende soorten brood, maar ook aan chocola, marsepein, cake of luxe taarten. Je leert hoe je brood bakt met de lekkerste knapperige korst en hoe met marsepein leuke figuren maakt. Daarnaast leer je decoreren met bijvoorbeeld room of suiker en hoe je ingrediënten moet mixen en wegen. 

Op onze school hebben wij een aantal ruime en toffe praktijklokalen, waar je werkt met moderne machines en instrumenten.  

Versneld traject

Heb jij één van de volgende diploma's: Het uitstroomprofiel horeca, bakkerij en recreatie (HBR) op vmbo (k/tl) niveau of Uitvoerend bakker op mbo niveau 2? Dan mag je deze opleiding in twee jaar volgen. 

Flexibele instroom

Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment. Heb je hier nog vragen over? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. 

Verhalen van studenten

Giovanni wil ooit zijn eigen brood- en banketzaak beginnen en Shelly droomt van een studie in België. Benieuwd naar hun verhaal? Lees dan hieronder verder. 

Wat ga je doen?

Je leert alles over het bakkersvak, van ontwerp en bakproces tot decoratie en garnering. Tijdens de opleiding word je volledig klaargestoomd om als zelfstandig bakker aan de slag te gaan. Afhankelijk van je vooropleiding duurt de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker twee tot drie jaar. Omdat dit een bbl- opleiding is, werk je vier dagen in de week bij een leerwerkbedrijf en kom je één dag in de week naar school voor je overige lessen. 

Meer weten over onze verschillende opleidingen en wat je allemaal gaat doen? Check dan dit filmpje.

Stage lopen

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je één dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Zo leer en werk je tegelijk en doe je veel praktijkervaring op. Zadkine werkt intensief samen met toffe leerwerkbedrijf  in regio Rotterdam. Belangrijk is dat je zelf contact opneemt met een leerwerkbedrijf. 

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl

Locatie

Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.

Aan het werk

Na je opleiding kun jij al je creativiteit kwijt bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij waar je veel handwerk doet. Je werkt hygiënisch, systematisch en gedisciplineerd.

Je vindt het leuk om in een team te werken en belangrijk dat er een leuke werksfeer is. Jouw kracht zit in het werken met je handen en je hebt dan ook een goede oog-handcoördinatie. Als zelfstandig bakker kan jij straks in een grote banketbakkerij jonge, onervaren collega’s alles leren over het vak.

Meer dan bakken alleen

Je werkt alleen met de beste producten. Je doet de inkoop en controleert of alles van de juiste kwaliteit is. Samen met jouw leidinggevende plan jij alle werkzaamheden in de bakkerij.

Vervolgopleidingen

Wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk. Met jouw diploma kun je doorstromen naar één van onze andere opleidingen op niveau 3. Of voor de specialistische opleidingen Patissier en Boulanger op niveau 4.

Match

Patissier

Ijs Zadkine College

Match

Boulanger

ciabatta

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Marco Hugens

Studieloopbaan - Intake coördinator / Voorlichter

Wil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan