Zelfstandig werkend bakker
Leerweg Werk & School (BBL)
Bak jij graag de mooiste taarten, de lekkerste koekjes of wil je werken met chocola? Ben je creatief en wil je veel praktijkervaring opdoen en studeren bij de enige bakkersopleiding in Rotterdam? Meld je dan aan voor deze ambachtelijke bbl-opleiding.
Over jouw opleiding
Tijdens onze bakkersopleiding leer je alles over bakken: van het maken van deeg tot het versieren van taarten. Je wordt klaargestoomd om zelfstandig bakker te worden. De opleiding tot Zelfstandig Werkend Bakker duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding.
Het is een bbl-opleiding, wat betekent dat je vier dagen per week werkt bij een leerwerkbedrijf. Daar leer je in de praktijk van ervaren bakkers. Je leert niet alleen zelf bakken, maar ook hoe je anderen begeleidt in hun werk. Eén dag per week volg je theorielessen op school. Zo krijg je een goede mix van praktijk en theorie om een echte professional te worden in het bakkersvak. Op onze school hebben wij een aantal ruime en toffe praktijklokalen, waar je werkt met moderne machines en instrumenten.
Versneld traject
Heb jij één van de volgende diploma's: Het uitstroomprofiel horeca, bakkerij en recreatie (HBR) op vmbo (k/tl) niveau of Uitvoerend bakker op mbo niveau 2? Dan mag je deze opleiding in twee jaar volgen.
Verhalen van studenten
Shelly droomt van een studie in België. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan hieronder verder.
Wat ga je doen?
Je werkt vier dagen in de week bij een leerwerkbedrijf en daar je ontzettend veel praktijkervaring op. Je gaat aan de slag met een breed scala aan bakkersactiviteiten, van het bereiden van deeg tot het decoreren van prachtige taarten en het bakken van verrukkelijke broden en koekjes. Ook leer je hoe je ingrediënten bestelt en bewaart, en hoe je hoe je een product mooi presenteeert.
Eén dag per week volg je theorielessen op school, zoals rekenen en Nederlands. Zo krijg je een goede mix van praktijk en theorie om een echte professional te worden in het bakkersvak.
- Beslag en deeg
- Taarten en gebak
- Decoraties en sierwerk
- Schuim en chocoladeproducten
- Gevulde broden
- Speciale broodsoorten
Ook krijg je les in:
- Nederlands
- Rekenen
- Burgerschap
- Voorraad en beheer
- Planning en organisatie
- Productontwikkeling en presentatietechnieken
Als je kiest voor het uitstroomprofiel Zelfstandig werkend brood- en banketbakker dan krijg je les in een combinatie van deze vaardigheden.
Er zijn drie uitstroomprofielen:
- Broodbakker
- Banketbakker
- Brood- en banketbakker
We hebben goede samenwerkingen met bakkersbedrijven in Rotterdam. Tijdens de opleiding krijg je de kans om deel te nemen aan interessante workshops, zowel op school als bij bedrijven. Hier leer je van echte vakmensen. Het is niet alleen leerzaam, maar biedt ook mogelijkheden voor jouw toekomstige carrière. Misschien ontdek je hier wel jouw toekomstige werkplek!
Ook onze docenten leren van deze professionals. Zo blijven onze opleidingen altijd actueel en volgen we de laatste trends in het vakgebied. Met deze kennis ben jij goed voorbereid op de steeds veranderende wereld van het bakkersvak. Het is een geweldige kans om te groeien en jouw passie voor bakken verder te ontwikkelen.
Stage lopen
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je één dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Zo leer en werk je tegelijk en doe je veel praktijkervaring op. Zadkine werkt intensief samen met toffe leerwerkbedrijf in regio Rotterdam. Belangrijk is dat je zelf contact opneemt met een leerwerkbedrijf.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl.
Locatie
Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.
Aan het werk
Als zelfstandig werkend bakker ben je verantwoordelijk voor het bereiden van allerlei lekkernijen, zoals brood, taarten en gebakjes. Je werkt niet alleen in een bakkerij, maar kunt ook op andere plekken aan de slag, zoals een patisserie, een grote winkel met een bakkerij of zelfs in een chique restaurant.
Je werkt in een team en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Hygiëne is erg belangrijk, dus je werkt altijd netjes en schoon. Ook is het fijn als er een goede sfeer is op de werkvloer. Je helpt collega's die nog niet zo ervaren zijn en je begeleidt hen in het vak. Met jouw handen in het deeg en je hoofd vol ideeën, weet je altijd de lekkerste creaties te maken, of het nu gaat om het verzinnen van nieuwe recepten of het perfect decoreren van lekkernijen.
Af en toe kan het best zwaar zijn, met al dat staan en rondlopen in de bakkerij. Maar met genoeg energie en een vrolijk muziekje op de achtergrond, kom je er wel doorheen! Vroeg opstaan hoort er ook bij, maar dat vind je niet erg als je ziet hoe blij je klanten worden van jouw lekkere baksels.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk. Met jouw diploma kun je doorstromen naar één van onze andere opleidingen op niveau 3. Of voor de specialistische opleidingen Patissier en Boulanger op niveau 4.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je kunt met deze opleiding starten als je in het bezit bent van een van onderstaande diploma's:
- Het uitstroomprofiel Horeca, bakkerij en recreatie (HBR) op vmbo (k/tl) niveau
- Diploma Uitvoerend bakker (niveau 2); je stroomt dan in bij het tweede leerjaar
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.