Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Zelfstandig werkend bakker

leerling zadkine
bakkers versieren taart
koekjes
bakker in eigen winkel

In het kort

Bak jij graag de mooiste taarten, de lekkerste koekjes of wil je werken met chocola? Ben je creatief en wil je veel praktijkervaring opdoen en studeren bij de enige bakkersopleiding in Rotterdam? Meld je dan aan voor deze ambachtelijke bbl-opleiding.

Over jouw opleiding

Tijdens onze bakkersopleiding leer je alles over bakken: van het maken van deeg tot het versieren van taarten. Je wordt klaargestoomd om zelfstandig bakker te worden. De opleiding tot Zelfstandig Werkend Bakker duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding.

Het is een bbl-opleiding, wat betekent dat je vier dagen per week werkt bij een leerwerkbedrijf. Daar leer je in de praktijk van ervaren bakkers. Je leert niet alleen zelf bakken, maar ook hoe je anderen begeleidt in hun werk. Eén dag per week volg je theorielessen op school. Zo krijg je een goede mix van praktijk en theorie om een echte professional te worden in het bakkersvak. Op onze school hebben wij een aantal ruime en toffe praktijklokalen, waar je werkt met moderne machines en instrumenten.  

Versneld traject

Heb jij één van de volgende diploma's: Het uitstroomprofiel horeca, bakkerij en recreatie (HBR) op vmbo (k/tl) niveau of Uitvoerend bakker op mbo niveau 2? Dan mag je deze opleiding in twee jaar volgen. 

Verhalen van studenten

Shelly droomt van een studie in België. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan hieronder verder. 

Wat ga je doen?

Je werkt vier dagen in de week bij een leerwerkbedrijf en daar je ontzettend veel praktijkervaring op. Je gaat aan de slag met een breed scala aan bakkersactiviteiten, van het bereiden van deeg tot het decoreren van prachtige taarten en het bakken van verrukkelijke broden en koekjes. Ook leer je hoe je ingrediënten bestelt en bewaart, en hoe je hoe je een product mooi presenteeert. 

Eén dag per week volg je theorielessen op school, zoals rekenen en Nederlands. Zo krijg je een goede mix van praktijk en theorie om een echte professional te worden in het bakkersvak.

Meer weten over onze verschillende opleidingen en wat je allemaal gaat doen? Check dan dit filmpje.

Stage lopen

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je één dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Zo leer en werk je tegelijk en doe je veel praktijkervaring op. Zadkine werkt intensief samen met toffe leerwerkbedrijf  in regio Rotterdam. Belangrijk is dat je zelf contact opneemt met een leerwerkbedrijf. 

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl

Locatie

Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.

Aan het werk

Als zelfstandig werkend bakker ben je verantwoordelijk voor het bereiden van allerlei lekkernijen, zoals brood, taarten en gebakjes. Je werkt niet alleen in een bakkerij, maar kunt ook op andere plekken aan de slag, zoals een patisserie, een grote winkel met een bakkerij of zelfs in een chique restaurant.

Je werkt in een team en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Hygiëne is erg belangrijk, dus je werkt altijd netjes en schoon. Ook is het fijn als er een goede sfeer is op de werkvloer. Je helpt collega's die nog niet zo ervaren zijn en je begeleidt hen in het vak. Met jouw handen in het deeg en je hoofd vol ideeën, weet je altijd de lekkerste creaties te maken, of het nu gaat om het verzinnen van nieuwe recepten of het perfect decoreren van lekkernijen.

Af en toe kan het best zwaar zijn, met al dat staan en rondlopen in de bakkerij. Maar met genoeg energie en een vrolijk muziekje op de achtergrond, kom je er wel doorheen! Vroeg opstaan hoort er ook bij, maar dat vind je niet erg als je ziet hoe blij je klanten worden van jouw lekkere baksels.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk. Met jouw diploma kun je doorstromen naar één van onze andere opleidingen op niveau 3. Of voor de specialistische opleidingen Patissier en Boulanger op niveau 4.

Match

Patissier

Ijs Zadkine College

Match

Boulanger

ciabatta

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Marco Hugens

Studieloopbaan - Intake coördinator / Voorlichter

Wil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan