Patissier

In het kort
Als patissier ben jij gespecialiseerd in het maken van het heerlijkste gebak, de mooiste en lekkerste taarten en bonbons in allerlei smaken. Wil jij jouw creativiteit kwijt in dit prachtige beroep vol smaak?
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Hoe cool is het om tijdens je opleiding aan de slag te gaan met je eigen originele recepten? Elke dag de mooiste creaties verzinnen en met chocola, ijs en gebak bezig zijn? Tijdens jouw opleiding mag je los op jouw opvallende, kleurrijke en smakelijke creaties.
Experimenteren in onze moderne praktijklokalen
In onze prachtige praktijklokalen in Rotterdam experimenteer je met verschillende ingrediënten, verfijnde technieken en werkwijzen. Je leert hoe je showstukken maakt en hoe je bijvoorbeeld moet werken met ijs. Maar ook suikertrekken en werken met chocola staan op het lesprogramma. Daarnaast leer je hoe je producten moet verpakken en etaleren.
Je krijgt ook veel theoretische vakken, zoals organiseren, plannen en kwaliteitszorg.
Specialistenopleiding
Je leert over de eigenschappen van verschillende ingrediënten zoals bloemsoorten en suikersoorten. Stap voor stap leer je alles van bereidingswijze tot het eindproduct. Omdat dit een specialistenopleiding is, volg je deze opleiding na je bakkersopleiding, of na het behalen van je MBO-diploma Zelfstandig Werkend Bakker niveau 3.
Wat ga ik doen?
In 1 jaar leer jij de lekkerste en mooiste patisserieproducten maken bonbons, taart en gebak.
Je leert alles over het maken van de mooiste creaties. Je doet veel praktijkervaring op,op het gebied van:
- Taarten en gebak
- Luxe koek en stukwerk
- Desserts
- Friandises
- Chocolade
- IJs en andere banketspecialiteiten
Je krijgt ook les in algemene vakken zoals:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
Je mag je ook een aantal keuzevakken kiezen. En tijdens verschillende workshops, vakwedstrijden en festivals mag jij laten zien wat je allemaal kan.
Jij volgt workshops van de beste brood- en banketbakkers uit het vak. Wij hebben een speciale Raad van Advies voor Brood en Raad van Advies voor Banket opgericht die jouw alle kneepjes uit het vak leren.
In de Raad van Advies zitten de volgende bedrijven:
Als kers op de taart, sluit je het schooljaar af met een zogenaamde 'parade de patisserie'. Dit is het Patissierexamen. Hier presenteer je jouw showstuk met smaakvolle creaties. Jouw ouders, vrienden en het bedrijfsleven komen dan ook kijken. Echt iets om trots op te zijn!
Stage
Je gaat tijdend deze bbl-opleiding 1 dag per week naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.
Tijdens deze opleiding Patissier doe je veel praktijkervaring op. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in regio Rotterdam. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locatie
Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
En wie weet verkoop jij straks jouw eigen creaties in onze winkel 't Bakkertje.
Aan het werk
Als patissier ben je creatief en innovatief. Je maakt de heerlijkste delicatessen voor speciale gelegenheden zoals evenementen, feesten en buffetten. Je gebruikt je creatieve ideeën bij het maken en afwerken van brood- en banketproducten, zoals broodspecialiteiten, taarten en gebak en bij het bedenken van nieuwe exclusieve producten.
Creatief aan het werk
Na je opleiding kan je gaan werken bij een exclusieve banketbakkerij, een patisserie maar ook bij hippe hotels en restaurants. Jij bent een echt vakspecialist op het gebied van het bedenken, ontwerpen en maken van mooie, overheerlijk en exclusieve zoete producten. Werken als patissier betekent dat je al je al je creativiteit kwijt kunt in je werk.
In dit vak moet je soms vroeg je bed uit. Maar dat vind je niet erg, want na een ochtend creatief bezig zijn, ben jij de middag lekker vrij.
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Vervolgopleidingen
Na het behalen van je diploma kun je blijven leren. Bijna alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 mei. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
- Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van praktijkervaring bij een bedrijf in de bakkersbranche.
- Daarnaast moet je minimaal in het bezit zijn van het mbo-diploma Uitvoerend bakker (niveau 2).
Het cursusgeld is vastgesteld op € 606,- (schooljaar 2020/2021).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina
- Vul het aanmeldingsformulier in
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Jonne Hartlief
Zadkine Brood & Banket collegeHeb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.
