Patissier

In het kort
Als patissier ben jij dé specialist in het maken van luxe desserts, de mooiste en exclusieve taarten en bonbons in allerlei smaken. Heb je al het diploma Zelfstandig Werkend Bakker en wil jij jouw kennis naar een hoger level tillen en tot de top behoren?
Ben jij creatief, perfectionistisch, barst je van de ideeën en lijkt het je geweldig om mensen van jouw gebakjes te zien genieten?
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding

Over jouw opleiding
Hoe leuk is het om tijdens je opleiding aan de slag te gaan met je eigen originele recepten? Als een echte kunstenaar mag jij elke dag de mooiste creaties verzinnen en met chocola, ijs en gebak bezig zijn. Tijdens jouw opleiding mag je 'los' op jouw opvallende, kleurrijke en smakelijke creaties.
Specialistische opleiding
In onze ruime praktijklokalen in Rotterdam experimenteer je met verschillende ingrediënten, verfijnde technieken en leer je alles over de verschillende grondstoffen.
Omdat dit een specialistische opleiding is, volg je deze opleiding na je bakkersopleiding, of na het behalen van je MBO-diploma Zelfstandig Werkend Bakker niveau 3.
Verhalen van studenten
Jaimy droomt van haar eigen chocolaterie. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan hieronder verder.
Wat ga ik doen?
Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je één dag in de week naar school gaat. De overige dagen werk je bij een erkend leerwerkbedrijf. Hier leer je alles over de nieuwste recepten en technieken.
Tijdens de opleiding krijg je masterclasses van zeer ervaren leermeesters die tot de top behoren in dit vakgebied. Hier leer je meer over de laatste trends op het gebied van patisserie en duurzaamheid en werken met geraffineerde ingrediënten. Je leert hoe je showstukken maakt en hoe je bijvoorbeeld moet werken met ijs. Maar ook suikertrekken en werken met chocola staan op het lesprogramma. Daarnaast leer je hoe je producten moet verpakken en etaleren. En je krijgt les in vakken als plannen en organiseren.
Je leert alles over het maken van de mooiste creaties. Je doet veel praktijkervaring op,op het gebied van:
- Taarten en gebak
- Luxe koek en stukwerk
- Desserts
- Friandises
- Chocolade
- IJs en andere banketspecialiteiten
Je krijgt ook les in algemene vakken zoals:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
Je mag je ook een aantal keuzevakken kiezen. En tijdens verschillende workshops, vakwedstrijden en festivals mag jij laten zien wat je allemaal kan.
Als kers op de taart, sluit je het schooljaar af met een zogenaamde 'parade de patisserie'. Dit is het Patissierexamen. Hier presenteer je jouw showstuk met smaakvolle creaties. Jouw ouders, vrienden en het bedrijfsleven komen dan ook kijken. Echt iets om trots op te zijn!
Werk en school
Dit is een bbl-opleiding en dit betekent dat je vier dagen aan het werk gaat bij een leerwerkbedrijf. De andere dag kom je naar school voor je theorielessen. Het zoeken van een baan bij een erkend leerbedrijf doe je zelf, maar natuurlijk helpen we je hierbij. Het is wel belangrijk dat je voor je begint met de opleiding een werkplek gevonden hebt.
Tijdens deze opleiding Patissier doe je veel praktijkervaring op. Zadkine werkt intensief samen met interessante bakkersbedrijven in regio Rotterdam. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locatie
Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam op loopafstand van Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro.
Op school hebben we ook een echte bakkerswinkel. Hier verkopen wij producten die door studenten van het Brood & Banket College zijn gemaakt.
Aan het werk
Als patissier ben je creatief en innovatief. Je maakt de heerlijkste delicatessen voor speciale gelegenheden zoals evenementen, feesten en buffetten. Je gebruikt je creatieve ideeën bij het maken en afwerken van brood- en banketproducten, zoals broodspecialiteiten, taarten en gebak en bij het bedenken van nieuwe exclusieve producten.
Creatief aan het werk
Na je opleiding kan je gaan werken bij een exclusieve banketbakkerij, een patisserie maar ook bij hippe hotels en restaurants. Jij bent een echt vakspecialist op het gebied van het bedenken, ontwerpen en maken van mooie, overheerlijk en exclusieve zoete producten. Werken als patissier betekent dat je al je al je creativiteit kwijt kunt in je werk.
In dit vak moet je soms vroeg je bed uit. Maar dat vind je niet erg, want na een ochtend creatief bezig zijn, ben jij de middag lekker vrij.
Studenttevredenheid
Percentage geslaagde studenten
Afgestudeerden met werk
Vervolgopleidingen
Na het behalen van je diploma kun je blijven leren. Bijna alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan (voor 1 april heb je recht op plaatsing).
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Je kunt met de opleiding beginnen met het diploma:
- Zelfstandig Werkend Bakker niveau 3
Het cursusgeld is vastgesteld op € 654,- (schooljaar 2023/2024).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Studieloopbaan - Intake coördinator / VoorlichterWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.
