Boulanger
BBL (Werken & Leren)
Ben je creatief en gek op bakken? Wil je aan de slag met jouw eigen ideeën en meer leren over brood? Dan is deze éénjarige opleiding precies wat je zoekt. Werk met topbakkers en ontwikkel je eigen recepten.
Alles over de opleiding boulanger
Brood wordt steeds populairder. TIjdens de opleiding Boulanger leer je hoe je van bloem en water iets bijzonders maakt. Je werkt met nieuwe technieken, ingrediënten en trends.
Je komt één dag per week naar school. De rest van de week werk je bij een leerwerkbedrijf. Je volgt masterclasses van topbakkers en leert alles over timing, smaak en presentatie.
Je leert plannen, organiseren en rekenen. Want een goed brood is niet alleen lekker, maar ook slim geprijsd en perfect getimed.
- Je bent creatief en maakt graag iets moois met je handen
- Je hebt al basiskennis van bakken en je wil je specialiseren in brood
- Je vindt het leuk om met ingrediënten en smaken te experimenteren
- Je wilt werken in een ambachtelijke of luxe omgeving
Je leert hoe je van deeg een topproduct maakt. Van idee tot presentatie
- Je bedenkt nieuwe recepten en voert ze uit.
- Je leert werken met bijzondere ingrediënten en technieken.
- Je werkt hygiënisch en schoon.
- Je leert hoe je klanten adviseert en hoe je je assortiment aantrekkelijk presenteert.
- Je rekent zelf de kostprijs en verkoopprijs uit.
Heb je een havo-diploma en wil je liever leren in de praktijk? Of ben je klaar met vooral theorie en werk je graag met je handen? Dan is het versnelde traject Junior Boulanger iets voor jou.
Deze bbl-opleiding biedt vier startmomenten per schooljaar:
- Periode 1: 10 september
- Periode 2: 24 november 2025
- Periode 3: 23 februari
- Periode 4: 11 mei
Het kan zijn dat je eerder start met werken bij je leerwerkbedrijf. Hou er rekening mee dat de lessen op school wel starten op de startdatum van jouw periode.
Locatie
Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op locatie hebben wij ruime en moderne praktijklokalen waar jij heerlijk aan het werk gaat. Je vindt hier ook onze brood- en banketwinkel 't Winkeltje waar onder andere onze broodproducten verkocht worden van onze studenten, door onze studenten.
Vakken
Je krijgt één dag per week (op maandag) les en alle andere dagen werk je bij een Leerwerkbedrijf. Je leert alles over de verschillende soorten granen, rijsmiddelen en hulpgrondstoffen.
Bij iedere mbo-opleiding heb je deze algemene vakken:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Burgerschap
- Loopbaan (inzicht krijgen in jouw interesses, vaardighden, waarden, doelen en de ontwikkeling hiervan)
Daarnaast moet je nog een keuzevak volgen. Omdat wij willen dat je het maximale uit je studie haalt, regelen wij een studieloopbaanbegeleider voor je. Bij hem of haar kan je terecht met al je vragen over je opleiding.
Werken & Leren
De opleiding Boulanger wordt gegeven als BBL-opleiding en dit betekent dat je één dag in de week naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Zo leer je niet alleen, je doet ontzettend veel praktijkervaring op. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl.
Studentverhalen
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Verder studeren
Na het behalen van je diploma kun je blijven leren. Bijna alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo
Aan het werk
Als boulanger werk je met passie voor brood. Je bakt ambachtelijke broden, croissants en andere lekkernijen die er goed uitzien én lekker smaken.
Je werkt vaak vroeg in de ochtend, zodat klanten kunnen genieten van versgebakken brood.
Waar kun je werken?
Als boulanger kun je op veel plekken aan de slag, bijvoorbeeld:
- In een ambachtelijke bakkerij of patisserie
- Bij een (luxe) hotel of restaurant
- Bij een cateringbedrijf of op evenementen
- Of je begint later je eigen bakkerij
Kans op een stage, baan & salaris
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Check de PDF. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.
Kosten
Je betaalt per schooljaar cursusgeld. Het cursusgeld voor is door de overheid vastgesteld op:
- €735,- voor schooljaar 2025/2026
- €762,- voor schooljaar 2026/2027
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine. Ben je op 1 oktober nog ingeschreven? Dan moet je het hele cursusgeld betalen. Dit geldt ook als je tussen 1 oktober en 31 juli stopt met de opleiding.
Als student koop je zelf je boeken, schriften, mappen en een laptop. Je kunt op MBOwebshop.nl je leermiddelen bestellen. Je kunt je boeken ook via een andere uitgeverij of tweedehands kopen. Let wel goed op dat de ISBN-codes kloppen. Deze vind je op de site van MBOwebshop.
Toelatingseisen
Wil je weten of jij een mbo-opleiding kunt volgen? Bekijk jouw vooropleiding:
- Geen vmbo-diploma? Volg een Entreeopleiding op niveau 1
- Vmbo basisberoepsgericht leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 2
- Vmbo kader-, gemengde- of theoretische leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 3 of 4
- Overgangsbewijs van havo/vwo jaar 3 naar 4? Volg een mbo-opleiding op niveau 4
Voor deze opleiding heb je het diploma Zelfstandig werkend bakker niveau 3 of Leidinggevende Bakkerij niveau 4. Dit is omdat dit een specialistenopleiding is.
Veelgestelde vragen
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Stuur me gerust een berichtje!