Boulanger

In het kort
Ben je creatief, zit je vol ideeën en lijkt het jou leuk om om nieuwe producten te bedenken die aansluiten op de laatste trends? Of heb je al een diploma Zelfstandig Werkend Bakker en wil je specialiseren op het gebied van brood? Dan is deze éénjarige specialistische opleiding de juiste stap voor jou.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding

Over jouw opleiding
Misschien was het je al opgevallen, maar brood is trending! Er verschijnen steeds meer nieuwe broodsoorten op de markt. Op dit moment is er daarom behoefte aan gespecialiseerde broodbakkers met een passie voor brood. Deze specialistische opleiding leert jou het hele brood-bak-proces beter begrijpen en beheersen. Je verdiept je in verschillende broodproducten. Denk hierbij aan desembrood, veganbrood of glutenvrijbrood. Maar ook aan verschillende feestbroden, foccachia of brioches.
Broodproducten en baktechnieken
Je hebt al de nodige basiskennis zoals kneden en rijzen. Tijdens deze opleiding verdiep je je meer in de nieuwe en complexere technieken en ingrediënten op het gebied van brood- en broodprudcuten. Ook leer je hoe je boulangerieproducten kunt modelleren, bakken,verpakken en mooi presenteren. Daarnaast leer je hoe je de kwaliteit van producten bewaakt en hoe je de kosten kunt berekenen. Omdat je werkt met nieuwe recepten en technieken blijf je jezelf ontwikkelen.
Wat ga je doen?
Je komt één dag per week naar school. De overige dagen werk je bij een erkend leerwerkbedrijf. Hier leer je in de praktijk alles over de nieuwste broodproducten en technieken. Je leert ook over de verschillende eigenschappen van ingrediënten (zoals bloemsoorten, desem, etc.).
Tijdens de opleiding krijg je masterclasses van zeer ervaren leermeesters die tot de top behoren in dit vakgebied. Hier leer je meer over de laatste trends op het gebied van brood, duurzaamheid en ingrediënten.
Daarnaast krijg je les in plannen en organiseren. Na afronding van deze opleiding ben je een specialistische broodbakker met de skills om een groot broodassortiment te creëren.
Je krijgt één dag per week (op maandag) les en alle andere dagen werk je bij een Leerwerkbedrijf. Je leert alles over de verschillende soorten granen, rijsmiddelen en hulpgrondstoffen.
Om je opleiding volledig te maken, krijg je ook les in algemene vakken:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
Daarnaast moet je nog een keuzevak volgen. Omdat wij willen dat je het maximale uit je studie haalt, regelen wij een studieloopbaanbegeleider voor je. Bij hem of haar kan je terecht met al je vragen over je opleiding.
Jij volgt workshops van de beste brood- en banketbakkers uit het vak. Wij hebben een speciale Raad van Advies voor Brood en Raad van Advies voor Banket opgericht. Deze raad bestaat uit professionals uit het vak die jou graag alles uit het vak willen leren. Je volgt workshop bij hen of je loopt hier stage.
In de Raad van Advies zitten de volgende Rotterdamse bedrijven:
Werken en leren
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt. Je doet tijdens deze opleiding veel ervaring op bij interessante bedrijven. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Jij verlaat de school niet alleen met een diploma maar ook met veel kennis en ervaring.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locatie
Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op locatie hebben wij ruime en moderne praktijklokalen waar jij heerlijk aan het werk gaat. Je vindt hier ook onze brood- en banketwinkel 't Winkeltje waar onder andere onze broodproducten verkocht worden van onze studenten, door onze studenten.
Aan het werk
Als boulanger ben jij de specialist op de bakkersvloer. Je werkt in je eigen broodjeszaak of bij een exclusief en ambachtelijk bedrijf die meer dan alleen 'standaard' brood aanbiedt. Maar je kunt ook aan de slag bij luxe restaurants of hotels. Je werkt met nieuwe recepten en bedenkt deze zelf ook. Hierdoor blijf je jezelf continu ontwikkelen. Presentatie en decoratie zijn ook belangrijk voor jou en je besteedt hier veel aandacht aan. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het berekenen van een goede prijs voor de producten.
Werken als boulanger betekent vroeg opstaan en vroeg aan het werk. Maar het betekent ook creatief bezig zijn en mooie dingen maken.
Vervolgopleidingen
Na het behalen van je diploma kun je blijven leren. Bijna alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Voor deze opleiding heb je het diploma Zelfstandig werkend bakker niveau 3. Dit komt omdat deze opleiding een specialistenopleiding is.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 624,- (schooljaar 2022/2023).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Studieloopbaan - Intake coördinator / VoorlichterWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.
