
In het kort
Is het bakken van cupcakes, muffins en koekjes echt jouw ding? Start jij graag jouw dag in de geur van versgebakken brood? Dan hebben wij de opleiding voor jou!
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Als zelfstandig werkend bakker heb je veel gevoel voor smaak, kleur en presentatie. Je vindt het leuk om mensen blij te maken met de lekkerste creaties die jij met veel liefde hebt gemaakt.
Oefenen met de beste apparaten
Je gaat heel veel oefenen op school. Wij hebben een aantal ruime en toffe praktijklokalen. Hier werk je met de modernste machines en instrumenten.
Verschillende technieken leren
Tijdens de opleiding leer jij alles over de verschillende technieken voor het maken van de lekkerste en beste brood- en banketproducten. Hierbij kan je denken aan verschillende soorten brood, maar ook aan koekjes, marsepein, chocola, suiker of luxe taarten. Je weet na je opleiding hoe je moet kneden, deeg laat rijzen en glaceren en decoreren.
Wat ga je doen?
De opleiding Zelfstandig Werkend Bakker duurt afhankelijk van je vooropleiding drie jaar. Je leert alles over banket, sierwerk en brood.
- Beslag en deeg
- Taarten en gebak
- Decoraties en sierwerk
- Schuim en chocoladeproducten
- Gevulde broden
- Speciale broodsoorten
Ook krijg je les in:
- Nederlands
- Rekenen
- Burgerschap
- Voorraad en beheer
- Planning en organisatie
- Productontwikkeling en presentatietechnieken
Als je kiest voor het uitstroomprofiel Zelfstandig werkend brood- en banketbakker dan krijg je les in een combinatie van deze vaardigheden.
Er zijn drie uitstroomprofielen:
- Broodbakker
- Banketbakker
- Brood- en banketbakker
Jij volgt workshops van de beste brood- en banketbakkers uit het vak. Wij hebben een speciale Raad van Advies voor Brood en Raad van Advies voor Banket opgericht. Deze raad bestaat uit professionals uit het vak die jou graag alles uit het vak willen leren. Je volgt workshop bij hen of je loopt hier stage.
In de Raad van Advies zitten de volgende Rotterdamse bedrijven:
Zet een student 16 weken achter elkaar aan het werk. Zo krijgen onze studenten een goede indruk van het organiseren van het totale evenement en alle werkzaamheden die daarbij horen. Je begeleidt de student bij jullie op kantoor. De bpv-begeleider van Zadkine coacht de student vanaf de zijlijn.
Heb je ruimte voor meerdere studenten, ook dat is mogelijk. Stuur een briefing met daarin een omschrijving van de opdracht naar Christina Alonso Wulffele.
Inzetbaarheid: september, januari, februari tot begin juli
Leerjaar: jaar 2
Periode: 16 weken, totaal 500 uur
Verhalen van studenten
Stage lopen
Elk jaar loop je ongeveer 10 weken stage bij een erkend leerbedrijf. Wij werken met topbedrijven in de regio Rotterdam waar jij stage kan lopen en waar je ontzettend veel ervaring opdoet.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Soms is het mogelijk om in februari te starten met deze opleiding. Heb je hierin interesse, neem dan contact op met de contactpersoon van de opleiding.
Locatie
Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op de begane grond hebben wij ruime en moderne praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.
Aan het werk
Na je opleiding kan je gaan werken bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij waar je veel handwerk doet.
Je vindt het leuk om in een team te werken en belangrijk dat er een leuke werksfeer is. Jouw kracht zit in het werken met je handen en je hebt dan ook een goede oog-handcoördinatie. Als zelfstandig bakker kan jij straks in een grote banketbakkerij jonge, onervaren collega’s alles leren over het vak.
Als zelfstandig werkend bakker bestel en controleer jij de voorraad.
Vervolopleiding
Wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk. Met jouw diploma kun je doorstromen naar een van de opleidingen op niveau 3 of 4 binnen de afdeling Brood & Banket, Patissier en Boulanger.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 mei. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Je kunt met deze opleiding starten als je in het bezit bent van een van onderstaande diploma's:
- Het uitstroomprofiel Horeca, bakkerij en recreatie (HBR) op vmbo (k/tl) niveau
- Diploma Uitvoerend bakker (niveau 2); je stroomt dan in bij het tweede leerjaar
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4
Het lesgeld voor deze opleiding is vastgesteld op € 1.202,- (schooljaar 2020/2021)
Je betaalt dit lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren?
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Jonne Hartlief
Zadkine Brood & BanketHeb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.
