StudieMatch
Zoeken
Menu

Zelfstandig werkend bakker

zelfstandig werkend bakker met boter
zelfstandig werkend bakker met armen over elkaar
zelfstandig werkend bakker met bloem
zelfstandig werkend bakker voor de oven aan het werk

In het kort

Vind jij het bakken van cupcakes, muffins en koekjes leuk om te doen? En zou je hier je beroep van willen maken? Meld je dan aan voor deze opleiding Dan hebben wij de opleiding voor jou!

Over jouw opleiding

Als zelfstandig werkend bakker heb je veel gevoel voor smaak, kleur en presentatie. Je vindt het leuk om mensen blij te maken met de lekkerste creaties die jij met veel liefde hebt gemaakt. Tijdens de opleiding leer je alle technieken om zelfstandig kwalitatief hoogwaardige brood- of banketproducten te maken. Hierbij kan je denken aan verschillende soorten brood, maar ook aan koekjes, marsepein, chocola, suiker of luxe taarten. Je weet na je opleiding hoe je moet kneden, deeg laat rijzen en glaceren en decoreren. 

Enige brood- en banketopleiding in Rotterdam 

Wij bieden als enige mbo-school brood-en banketopleidingen aan in Rotterdam. Het OV stopt voor de deur en lopend ben je binnen tien minuten lopen op het Centraal Station. 

Wat ga je doen?

De opleiding Zelfstandig Werkend Bakker duurt afhankelijk van je vooropleiding drie jaar. Je leert alles over banket, sierwerk en brood. 

Je leert het beste door gewoon te doen! Je gaat daarom aan de slag met leuke opdrachten en ga je aan de slag met verschillende soorten deeg, leer je nieuwe technieken en maak je mooie producten. Ook leer je hoe je producten maken voor bijzondere gelegenheden zoals een bruidstaart. We besteden veel aandacht aan beroepshouding, bedrijfshygiëne, werken in een team en persoonlijke hygiëne. Natuurlijk volg je ook theoretische vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Verhalen van studenten

Giovanni wil ooit zijn eigen brood- en banketzaak beginnen en Shelly wil zich later specialiseren in chocola. Lees hieronder meer over hun opleiding en dromen. 

Stage lopen

Elk jaar loop je ongeveer 10 weken stage bij een erkend leerbedrijf.  Wij werken met topbedrijven in de regio Rotterdam waar jij stage kan lopen en waar je ontzettend veel ervaring opdoet. 

Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden. 

Soms is het mogelijk om in februari te starten met deze opleiding. Heb je hierin interesse, neem dan contact op met de contactpersoon van de opleiding. 

Meer weten over onze verschillende opleidingen en wat je allemaal gaat doen? Check dan dit filmpje.

Locatie

Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op de begane grond hebben wij ruime en moderne praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.

Aan het werk

Na je opleiding kan je gaan werken bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij.

Je maakt allerlei soorten broodproducten, hartige producten en gebak. Je beoordeelt het uiteindelijke resultaat op kwaliteit en je zorgt voor de planning van het werk. Als banketbakker ben je gespecialiseerd in banket, van koekjes tot bruidstaarten en nog een heleboel andere zoete en hartige lekkernijen. Een heel creatief vak waarin je veel van je eigen smaak en ideeën kwijt kunt. Ook houd je je bezig met de inkoop. 

Studenttevredenheid

Deze opleiding
6.4
Landelijk gemiddelde
7.0

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
62%
Landelijk gemiddelde
64%

Afgestudeerden met werk

Deze regio
80%
Landelijk gemiddelde
89%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgpleiding

Wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk. Met jouw diploma kun je doorstromen naar een van de opleidingen op niveau 3 of 4 binnen de afdeling Brood & Banket, Patissier en Boulanger.

Match

Patissier

Ijs Zadkine College

Match

Boulanger

ciabatta

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Marco Hugens

Studieloopbaan - Intake coördinator / Voorlichter

Wil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.