Zelfstandig werkend bakker
Gekozen leertype School & Stage (BOL)
Heb je een passie voor bakken? Lijkt het jou leuk om te experimenteren met ingrediënten en nieuwe producten te bedenken? Dan hebben wij de bakkersopleiding voor jou!
Over jouw opleiding
Als zelfstandig werkend bakker heb je veel gevoel voor smaak, kleur en presentatie. Je vindt het leuk om mensen blij te maken met de lekkerste creaties die jij met veel liefde hebt gemaakt. Tijdens de opleiding leer je alle technieken om zelfstandig kwalitatief hoogwaardige brood- of banketproducten te maken. Hierbij kan je denken aan verschillende soorten brood, maar ook aan koekjes, marsepein, chocola, suiker of luxe taarten. Je weet na je opleiding hoe je moet kneden, deeg laat rijzen en glaceren en decoreren.
Enige brood- en banketopleiding in Rotterdam
Wij bieden als enige mbo-school brood-en banketopleidingen aan in Rotterdam. Het OV stopt voor de deur en lopend ben je binnen tien minuten lopen op het Centraal Station.
Wat ga je doen?
In de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker, leer je alle technieken om zelfstandig kwalitatief hoogwaardige brood- of banketproducten te maken. Hierbij kan je denken aan verschillende soorten brood, maar ook aan koekjes, marsepein, chocola, suiker of luxe taarten. Je krijgt de kans om je eigen creativiteit te verkennen en jouw passie te ontdekken, misschien wil je je specialiseren in duurzame producten of vegan brood? De keuze is aan jou!
Het beste leer je door te doen! Daarom ga je aan de slag met leuke opdrachten waarbij je verschillende soorten deeg gebruikt, nieuwe technieken leert en prachtige producten maakt. Je leert hoe je speciale producten maakt voor bijzondere gelegenheden, zoals een bruidstaart. Ook leer je hoe je producten mooi kunt decoreren en op een professionele manier kunt verpakken. Daarnaast leer je over duurzaam inkopen en maak je kennis met verschillende soorten granen, bloem en andere ingrediënten.
- Beslag en deeg
- Taarten en gebak
- Decoraties en sierwerk
- Schuim en chocoladeproducten
- Gevulde broden
- Speciale broodsoorten
Ook krijg je les in:
- Nederlands
- Rekenen
- Burgerschap
- Voorraad en beheer
- Planning en organisatie
- Productontwikkeling en presentatietechnieken
Als je kiest voor het uitstroomprofiel Zelfstandig werkend brood- en banketbakker dan krijg je les in een combinatie van deze vaardigheden.
Er zijn drie uitstroomprofielen:
- Broodbakker
- Banketbakker
- Brood- en banketbakker
We hebben goede samenwerkingen met bakkersbedrijven in Rotterdam. Tijdens de opleiding krijg je de kans om deel te nemen aan interessante workshops, zowel op school als bij bedrijven. Hier leer je van echte vakmensen. Het is niet alleen leerzaam, maar biedt ook mogelijkheden voor jouw toekomstige carrière. Misschien ontdek je hier wel jouw toekomstige werkplek!
Ook onze docenten leren van deze professionals. Zo blijven onze opleidingen altijd actueel en volgen we de laatste trends in het vakgebied. Met deze kennis ben jij goed voorbereid op de steeds veranderende wereld van het bakkersvak. Het is een geweldige kans om te groeien en jouw passie voor bakken verder te ontwikkelen.
Verhalen van studenten
Shelly heeft grote ambities en wil zich later specialiseren in chocola. Lees hieronder meer over haar opleiding Zelfstandig werkend bakker en droom om later een eigen winkel te openen.
Stage lopen
Elk jaar loop je ongeveer 10 weken stage bij een erkend leerbedrijf. Wij werken met topbedrijven in de regio Rotterdam waar jij stage kan lopen en waar je ontzettend veel ervaring opdoet.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Soms is het mogelijk om in februari te starten met deze opleiding. Heb je hierin interesse, neem dan contact op met de contactpersoon van de opleiding.
Locatie
Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op de begane grond hebben wij ruime en moderne praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.
Aan het werk
Na je opleiding kan je gaan werken bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij.
Je maakt allerlei soorten broodproducten, hartige producten en gebak. Je beoordeelt het uiteindelijke resultaat op kwaliteit en je zorgt voor de planning van het werk. Als banketbakker ben je gespecialiseerd in banket, van koekjes tot bruidstaarten en nog een heleboel andere zoete en hartige lekkernijen. Een heel creatief vak waarin je veel van je eigen smaak en ideeën kwijt kunt. Ook houd je je bezig met de inkoop.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgpleiding
Wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk. Met jouw diploma kun je doorstromen naar een van de opleidingen op niveau 3 of 4 binnen de afdeling Brood & Banket, Patissier en Boulanger.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Je kunt bij Zadkine starten op de volgende momenten:
- In augustus/september
- In februari
- Bij opleidingen met flexibele instroom is de startdatum in overleg
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je kunt met deze opleiding starten als je in het bezit bent van een van onderstaande diploma's:
- Het uitstroomprofiel Horeca, bakkerij en recreatie (HBR) op vmbo (k/tl) niveau
- Diploma Uitvoerend bakker (niveau 2); je stroomt dan in bij het tweede leerjaar
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.