StudieMatch
Zoeken
Menu

Assistent verkoop/retail

Assistent verkoop Zadkine
Assistent verkoop Zadkine

In het kort

Ben je ondernemend  - misschien droom je zelfs van een eigen bedrijf - en krijg je energie van contact met klanten? Dan is verkopen echt iets voor jou!  Of wil je gewoon weten welke beroepen je als assistent in een bedrijf kunt vervullen? Dan zit je goed met een entreeopleiding Assistent verkoop! Je leert alle kneepjes van het vak. Daarnaast leer je één vreemde taal,  omdat je in het buitenland onderzoek doet naar hoe daar een winkelcentrum zich voorbereid op de toekomst. 

Opleiding verkoop volgen bij Zadkine Startcollege

Over jouw opleiding

Als de klant glimlacht, dan word jij enthousiast. Of het nu om een smartphone, een paar sneakers of een weekendje weg gaat. Bij alles wat je verkoopt, zorg je er voor dat de klant tevreden is. In de winkel heb je direct contact met de klant en online help je mee met het beantwoorden van vragen. Door jouw energie komen tevreden klanten terug om weer iets nieuws te kopen. Je werkt graag samen met collega’s en bent altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Het vak assistent verkoop is afwisselend! Je werkt in de detailhandel waar de meest uiteenlopende winkelformules zijn te vinden. Denk aan midden- en kleinbedrijf (MKB) en grootwinkelbedrijven zoals keuken- en modewinkels of JD Sports en Mediamarkt. Ook is er verschil in non-food en food. 

Alles voor een glimlach

In jouw functie heb je veel contact met klanten en collega's. Je bent dus goed in het helpen van mensen. Je assisteert zowel in het magazijn als in de winkel. Het kan zijn dat je verkoopgesprekken voert en assisteert bij kassawerkzaamheden. Belangrijk dus dat je afspraken nakomt en altijd vriendelijk bent naar de klant. Een echte ondernemer dus! 

Vreemde taal leren én naar het buitenland

Theorie (les) is belangrijk, alleen veel beter én leuker is wat je leert zelf in de praktijk te brengen. Bij deze entreeopleiding Assistent verkoop kies je één vreemde taal. Tijdens de opleiding ga je met je klas naar het buitenland om een opdracht uit te voeren. Je onderzoekt in dat land hoe een winkelcentrum er nu uitziet, welke winkels er zijn en hoe het bezoekers aantrekt. Al deze informatie zoek je in teams uit en daarmee bepaal jij hoe dit winkelcentrum is voorbereid op de toekomst. 

Deze mbo niveau 1 opleiding duurt één schooljaar. Afhankelijk of je door de test bent gekomen, kun je de opleiding ook in een half jaar doen. In beide gevallen kun je na het behalen van je diploma aan het werk … of je stroomt automatisch door naar mbo niveau 2. Daar haal je in één schooljaar – normaal is dit twee jaar – je diploma Niveau 2 Verkoper + Medewerkers Secretariaat & Receptie. Hoe gaaf is dat! 

Wat ga ik doen?

Assistent verkoop is een entreeopleiding op basis van bol (= beroepsopleidend leren). Dat betekent dus dat je het meest op school bent. Om te zorgen, dat je niet al te veel in een klaslokaal zit, maak je uitstapjes. Die zijn natuurlijk wel in de volgorde van een bedrijfsketen. Denk aan boer, fabriek, groothandel en afsluitend de detailhandel.  

Vakken

Je hebt in ieder geval een aantal standaard vakken: Nederlands, rekenen en burgerschap. Onder burgerschap valt bijvoorbeeld een bezoek aan de Tweede Kamer. Ook worden thema’s zoals het leren omgaan met geld, hoe maak je de beste indruk bij een sollicitatie en wat zijn je rechten en plichten in Nederland behandeld. Bovendien doe je mee aan projecten zoals ondernemend gedrag waarbij je leert voor jezelf op te komen en je eigen zaken te regelen. Denk aan het aanvragen van studiefinanciering, huisvesting en kinderopvang. 

Extra: vreemde taal en naar het buitenland

Bij deze mbo niveau 1 opleiding ga je als echte ondernemer gluren bij de buren. Je gaat met je klas een aantal dagen naar het buitenland. Daar krijg je in groepjes de opdracht om te onderzoeken hoe een winkelcentrum zorgt dat het toekomstbestendig is. Klinkt simpel, maar komt veel bij kijken om te gebruiken wat je bij Zadkine Startcollege hebt geleerd! Omdat je naar het buitenland gaat en jou net dat extra’s te geven dat je beter bent dan een andere sollicitant leer je ook één vreemde taal. 

Stage lopen

Als Assistent verkoop word je breed opgeleid. Je leert verschillende onderdelen die binnen een bedrijf belangrijk zijn. Denk aan hoe een magazijn werkt, gesprekken voeren met klanten en collega’s en het beheer van de kassa. 

Je zoekt zelf een stageplek. Dit kan via onze app Hiretime of je zoekt daar buiten. Tijdens de stage pas je toe wat je tijdens de entree-opleiding Assistent Verkoop hebt geleerd.   

Locaties

De entreeopleiding Assistent verkoop wordt op alle drie de locaties van Zadkine Startcollege gegeven.  
Kies de locatie waar jij het beste gevoel bij hebt! Handig dus als je naar één van onze open dagen of het zomerevent komt, omdat je zo de sfeer zelf proeft. Misschien heb je al genoeg aan onderstaande informatie: 

Aan het werk

Als je bent geslaagd, dan heb je je diploma mbo niveau 1! Je kunt dan werken als assistent in bijvoorbeeld een supermarkt, kledingwinkel of fastfoodrestaurant. Of … je stroomt door naar een volgend niveau. 

Vervolgopleidingen

Wanneer je doorstroomt naar een vervolgopleiding, helpen we je om de beste keuze te maken. Dan gaat de overstap lekker soepel. Binnen Zadkine is een directe doorstroom mogelijk naar de volgende opleidingen.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jolanda Goijaerts

Docent en intakecoördinator Zadkine Startcollege

Heb je vragen of wil je meer informatie over een beroepsopleiding bij Zadkine Startcollege? Bel gerust naar Jolanda!

Jolanda Goijaerts, docent en intakecoördinator Zadkine Startcollege