StudieMatch
Zoeken
Menu

Assistent verkoop/retail

Assistent verkoop Zadkine
Assistent verkoop Zadkine

In het kort

Droom je van een eigen bedrijf? Of wil je gewoon weten welke beroepen je als assistent in een bedrijf kunt vervullen? Dan zit je goed met een entreeopleiding Assistent verkoop! Je leert alle kneepjes van het vak. Daarnaast leer je één vreemde taal, zodat je in het buitenland onderzoek doet naar hoe daar een winkelcentrum zich voorbereid op de toekomst. 

Ben je eigenlijk te slim voor een mbo niveau 1 opleiding, maar moet je daar wel mee beginnen? Laat maar zien en dan doe je deze opleiding in een half jaar! 

Opleiding verkoop volgen bij Zadkine Startcollege

Over jouw opleiding

Het vak assistent verkoop is afwisselend! Je werkt in de detailhandel waar de meest uiteenlopende winkelformules zijn te vinden. Denk aan midden- en kleinbedrijf (MKB) en grootwinkelbedrijven zoals keuken- en modewinkels of JD Sports en Mediamarkt. Ook is er verschil in non-food en food. 

In jouw functie heb je veel contact met klanten en collega's. Je bent dus goed in het helpen van mensen. Je assisteert zowel in het magazijn als in de winkel. Het kan zijn dat je verkoopgesprekken voert en assisteert bij kassawerkzaamheden. Belangrijk dus dat je afspraken nakomt en altijd vriendelijk bent naar de klant. Een echte ondernemer dus! 

Theorie (les) is belangrijk, alleen veel beter én leuker is wat je leert zelf in de praktijk te brengen. Bij deze entree-opleiding Assistent verkoop kies je één vreemde taal. Tijdens de opleiding ga je met je klas naar het buitenland om een opdracht uit te voeren. Je onderzoekt in dat land hoe een winkelcentrum er nu uitziet, welke winkels en hoe trekt het bezoekers aan. Al deze informatie zoek je in teams uit en daarmee bepaal jij hoe dit winkelcentrum is voorbereid op de toekomst. 

Deze mbo niveau 1 opleiding duurt één schooljaar. Afhankelijk of je door de test bent gekomen, kun je de opleiding ook in een half jaar doen. In beide gevallen kun je na het behalen van je diploma aan het werk … of je stroomt automatisch door naar mbo niveau 2. Daar haal je in één schooljaar – normaal is dit twee jaar – je diploma Niveau 2 Verkoper + Medewerkers Secretariaat & Receptie. Hoe gaaf is dat! 

Wat ga ik doen?

Assistent verkoop is een entreeopleiding op basis van bol (= beroepsopleidend leren). Dat betekent dus dat je het meest op school bent. Om te zorgen, dat je niet al te veel in een klaslokaal zit, maak je uitstapjes. Die zijn natuurlijk wel in de volgorde van een bedrijfsketen. Denk aan boer, fabriek, groothandel en afsluitend de detailhandel.  

Je hebt in ieder geval een aantal standaard vakken: Nederlands, rekenen en burgerschap. Onder burgerschap valt bijvoorbeeld een bezoek aan de Tweede Kamer. Ook worden thema’s zoals het leren omgaan met geld, hoe maak je de beste indruk bij een sollicitatie en wat zijn je rechten en plichten in Nederland behandeld.  

Bovendien doe je mee aan projecten zoals ondernemend gedrag waarbij je leert voor jezelf op te komen en je eigen zaken te regelen. Denk aan het aanvragen van studiefinanciering, huisvesting en kinderopvang. 

Bij deze mbo niveau 1 opleiding ga je als echte ondernemer gluren bij de buren. Je gaat met je klas een aantal dagen naar het buitenland. Daar krijg je in groepjes de opdracht om te onderzoeken hoe een winkelcentrum zorgt dat het toekomstbestendig is. Klinkt simpel, maar komt veel bij kijken om te gebruiken wat je bij Zadkine Startcollege hebt geleerd! 

Omdat je naar het buitenland gaat en jou net dat extra’s te geven dat je beter bent dan een andere sollicitant leer je ook één vreemde taal. 

Kom je door de test heen, doe je deze opleiding in zes maanden! Anders ben je al na één schooljaar klaar. 

Stage lopen

Als Assistent verkoop word je breed opgeleid. Je leert verschillende onderdelen die binnen een bedrijf belangrijk zijn. Denk aan hoe een magazijn werkt, gesprekken voeren met klanten en collega’s en het beheer van de kassa. 

Je zoekt zelf een stageplek. Dit kan via onze app Hiretime of je zoekt daar buiten. Tijdens de stage pas je toe wat je tijdens de entreeopleiding Assistent Verkoop hebt geleerd. Je gaat één dag per week naar school. Stage loop je drie tot vier dagen per week; als het maar minimaal totaal 650 uur is.

Locaties

De entreeopleiding Assistent verkoop wordt op alle drie de locaties van Zadkine Startcollege gegeven.  
Kies de locatie waar jij het beste gevoel bij hebt! Handig dus als je naar één van onze open dagen of het zomerevent komt, omdat je zo de sfeer zelf proeft. Misschien heb je al genoeg aan onderstaande informatie:
 
Over locatie Capelle aan den IJssel 

 • Goed bereikbaar met ov 
 • Dichtbij winkelcentrum De Terp; handig voor de snelle boodschap 
 • Eigen koffiecorner met warme drank, snack of een broodje 
 • Kleinschalig van opzet met een relaxte sfeer 

Over locatie Spijkenisse 

 • Bus stopt voor de deur 
 • Dichtbij winkelcentrum Plateau 
 • Kleinschalig en toch niet té klein, omdat we het pand delen met Zadkine Gezondheid 
 • Lounge gedeelte met ruime kantine 

Over locatie Rotterdam-Zuid 

 • Middenin de wijk Vreewijk 
 • Perfect bereikbaar met fiets, scooter, ov of auto 
 • Voldoende gratis parkeerruimte 
 • Kinderdagverblijf naast de school waar kids van onze studenten altijd plek krijgen 
 • Vaak in de kantine zelfgemaakte maaltijden van studenten horeca te koop 

Aan het werk

Als je bent geslaagd, dan heb je je diploma mbo niveau 1! Je kunt dan werken als assistent in bijvoorbeeld een supermarkt, kledingwinkel of fastfoodrestaurant. Of … je stroomt door naar een volgend niveau. 

Vervolgopleidingen

Wanneer je doorstroomt naar een vervolgopleiding, helpen we je om de beste keuze te maken. Dan gaat de overstap lekker soepel. Binnen Zadkine is een directe doorstroom mogelijk naar de volgende opleidingen.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jolanda Goijaerts

Docent en intakecoördinator Zadkine Startcollege

Heb je vragen of wil je meer informatie over een beroepsopleiding bij Zadkine Startcollege? Bel gerust naar Jolanda!

Jolanda Goijaerts, docent en intakecoördinator Zadkine Startcollege