Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Retail Medewerker (verkoper)

Retail medewerker werkt aan de kassa
Reatil medewerker werkt in winkel
Retail medewerker stickert producten in winkel
Student Retail Medewerker Zadkine

In het kort

Vind jij winkelen leuk? En help je graag mensen? Dan is deze opleiding Retail Medewerker iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer jij hoe je een winkel tiptop in orde maakt en hoe je klanten helpt bij het kiezen van een product. Als verkoper in de detailhandel heb jij altijd iets te doen. 

Over jouw opleiding

Wat is jouw favoriete winkel: een kledingwinkel, sportwinkel of juist een bouwmarkt? Welke het ook is, na deze opleiding kun jij in heel veel winkels werken als verkoper.

Leren doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld via challenges. Dat zijn opdrachten die je alleen uitvoert of samen met klasgenoten. Je gaat bijvoorbeeld producten verkopen, reclame maken of een verkoopgesprek voeren. 

Ook ga je op stage in de detailhandel. Hier voer jij zelf gesprekken met klanten. Zo kun jij laten zien wat jij allemaal weet en kunt.  

Beter Nederlands leren?

Is Nederlands jouw tweede taal? En wil je graag leren om beter Nederlands te spreken? Kies dan voor de locatie in Rotterdam. Hier is een klas met meer aandacht voor de Nederlandse taal. 

Wat ga ik doen?

De opleiding Retail Medewerker duurt 1 jaar. Tijdens dit jaar leer je: 

 • Verkoopgesprekken voeren
 • De levering van nieuwe producten ontvangen
 • Verlies van producten in de winkel voorkomen
 • Presentatietechnieken

Werkstuk

Tijdens je opleiding maak je een werkstuk. Je bekijkt het aanbod van de producten in de winkel. Welke producten zijn er? Wat valt jou op? Dat schrijf je op in je werkstuk. Daarna geef jij hier een presentatie over. 

Na een jaar weet jij wat een verkoper doet in een winkel en heb jij allerlei professionele vaardigheden ontwikkeld, zoals het samenwerken met collega’s. Ook ken jij jezelf beter. Zo sta jij sterker in je schoenen, want jij weet wat je kunt én wat je nodig hebt. 

Retail Medewerker stickert producten in winkel
Retail Medewerker stickert producten in winkel

Aan het werk

Met dit diploma kun je werken als verkoper in een winkel. Denk aan een supermarkt, drogist, kledingwinkel, sportwinkel of bouwmarkt. Jouw belangrijkste taak is om de winkel in orde te maken, zodat mensen het leuk vinden om in jullie winkel te shoppen. 

Hoe ziet een werkdag eruit?  

Als je werkt in de detailhandel heb je altijd iets te doen. ’s Ochtends vertel je aan een klant alles wat jij weet over een product. Daarna help je met afrekenen bij de kassa. ’s Middags zorg je ervoor dat alle schappen netjes gevuld zijn. Aan het eind van de dag veeg je nog even de vloer. Zo, dat ziet er weer keurig uit voor morgen. 

Werkzaamheden 

Als Retail Medewerker kun jij: 

 • Producten netjes in de winkel én in de etalage zetten
 • De schappen vullen met producten
 • De winkel schoonmaken
 • De producten opbergen in het magazijn
 • Klanten alles vertellen over de producten die je verkoopt
 • Vragen beantwoorden
 • Assisteren bij de kassa

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Met dit diploma op zak kun jij doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of niveau 4. Zoals:

Match

Allround Business Assistant

Plannen maken, organiseren en nauwkeurig werken, dat kunnen mensen het beste aan jou overlaten. Maar stiekem ben je in alle werkzaamheden wel goed: je bent sociaal, je kunt goed rekenen, je bent ondernemend en behulpzaam. Dat zijn allemaal eigenschappen die goed van pas komen bij deze opleiding Allround Business Assistant. Hier leer je namelijk hoe jij een goede assistant wordt voor een bedrijf.

Deze brede opleiding is een samenvoeging van de opleidingen Office Assistant en Financieel Administratief Medewerker.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Joey de Bos

Docent op locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Business
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan