Zoeken
Menu
StudieMatch

Opticien (versneld)

Al een leerwerkbedrijf? Volg deze bbl-opleiding Opticien. Klaar in 2 jaar.
Als opticien ben je ook bezig met techniek
Deze mbo-opleiding Opticien volg jij versneld. Dat betekent dat je klaar bent in 2 jaar

In het kort

Wist jij dat bijna de helft van de Nederlands een bril nodig heeft? Als opticien help jij hen aan een goede bril, zodat ze weer beter kunnen zien. Lijkt het je leuk om elke dag met mensen te werken? Met techniek bezig te zijn én met mode? En wil jij werken en leren combineren? Met dit verkorte traject leer jij het vak supersnel: na twee jaar ben jij opticien.

Opleiding dit jaar starten?

Wil jij nog graag dit jaar (augustus 2020) starten aan de opleiding? Dat is mogelijk. Meld je aan via de roze aanmeld-button op deze pagina.

Over jouw opleiding

De gezondheid van ogen vind je interessant. Hoe zorgt een bril ervoor dat je weer kunt zien? Hoe zit het met de lichtinval via de glazen? Hoe wordt een bril eigenlijk gemaakt? Tijdens deze opleiding verdiep jij je in de werking van ogen, techniek en mode. Ook leer je werken in een winkel. 

Tijdens deze bbl-opleiding leer je het vak vooral in de praktijk. Je werkt minimaal 24 uur in een optiekwinkel. Een dag per week ga je naar school. Hier leer je de theorie. Maar gelukkig is er ook op school genoeg tijd voor de praktijk. In onze werkplaats oefen je met de nieuwste apparatuur, soldeer je een montuur en slijp je brillenglazen. Ook voer jij hier een oogmeting uit. 

Je kunt tijdens deze opleiding ook meedoen aan excursies. Zoals een excursie naar Itali√ę, hier bezoek je de beurs MIDO. Of ga naar de optiekbeurs ‚ÄėHall of Frames‚Äô waar jij zelf brillen mag uitkiezen.¬†

Wat ga ik doen?

In het eerste jaar leer je de basis. Je leert hoe het oog werkt, hoe je een bril maakt en hoe je brillen verkoopt. Ook volg je vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Aan het einde van het eerste jaar maak jij je profielkeuze en kies je een keuzedeel. 

Tweede jaar 

In het tweede jaar ga je dieper in op de theorie om meer vakkennis op te bouwen. Je krijgt bijvoorbeeld vakken als theoretische optica en refractie. Ook leer je om oogmetingen te doen. Wist je dat dit op twee manieren kan? Met een pasbril die je bij iemand opzet en via een speciaal apparaat.

Stage lopen

Als bbl-stagiaire loop jij minimaal 24 uur stage bij een optiekwinkel. Je sluit hiervoor een contract af bij een leerwerkbedrijf. Zo heb je én een leuke stageplek én ontvang jij elke maand salaris. 

Aan het werk

Een baan heb je waarschijnlijk zo gevonden na deze opleiding. De meeste studenten kunnen snel aan het werk, omdat ze veel praktijkervaring hebben opgedaan. Bovendien is er momenteel veel vraag naar een opticien. 

Je kunt aan de slag als opticien bij een bekende optiekwinkel of bij een kleinere winkel. Ook kun je werken bij een oogkliniek of frabikant. Liever je eigen optiekwinkel beginnen? Ook dat kan met dit diploma. 

Hoe ziet een werkdag eruit? 

Je begroet je personeel en opent de winkel. Als manager ben jij verantwoordelijk, daarom zoek jij elke dag een goed evenwicht tussen vakmanschap, de winkel en het belang van jullie klanten.¬†Er komt een man de winkel binnen. Hij wil een nieuwe bril. Je doet een oogmeting en print het brilvoorschrift uit. Hierop staan de gegevens van de oogmeting. Het zicht van de man is achteruit gegaan, dus jij adviseert hem een bril op andere sterkte.¬†‚Äės Middags slijp je de glazen en zet deze in het oude montuur. Voila, weer een klant blij.¬†

Kans op een leerbaan

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Kans op werk in jouw vakgebied

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Startsalaris

Deze opleiding
-
Landelijk gemiddelde
‚ā¨ 12,59
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleiding

Wil je niet meteen werken? Dan kun je ook doorstuderen. Veel niveau 4-studenten stromen door naar de opleiding Optometrie of Orthoptie op het hbo. Of specialiseren zich in contactlenzen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Wat als ik niet aan de opleidingseisen voldoe? Je barst van de vragen.

Kom langs

Past deze opleiding bij mij? Goede vraag. Om daarachter te komen, kun je langskomen op een van onze open dagen. Of volg een vak om de opleiding in het echt te ervaren, tijdens een meeloopdag.

Kelly Simons

Docent Optiek College

Heb je een vraag over deze opleiding? Neem contact met me op.