Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Opticien (versneld)

Volg je deze mbo-opleiding, dan ben je in 2 jaar opticien.
De mbo-opleiding Opticien gaat over mode, techniek, verkopen en gezondheid. Super divers.
Wil jij later werken als opticien? Deze mbo-opleiding volg je versneld.

In het kort

Ben je zelfstandig? Technisch? Modebewust? En kun je goed advies geven? Dan is de opleiding Opticien misschien iets voor jou. Jij meet iemands ogen op, verkoopt brillen en bent als een vis in het water in de werkplaats. Je volgt deze opleiding in een versneld traject. Dat betekent dat jij na twee jaar al aan het werk kan als opticien. 

Over jouw opleiding

Hoe maak je een bril? Hoe voer je een oogmeting uit? Welk montuur staat leuk en wat is er nú in de mode? Dit en nog veel meer leer je bij het Optiek College

In de werkplaats oefen jij met de nieuwste apparatuur, soldeer je een montuur en slijp je brillenglazen. Ook leer je hoe je een oogmeting uitvoert of een goed glasadvies geeft. Tijdens stages ga je in de praktijk aan de slag met alles wat je op school hebt geleerd.

Naast leren en werken is er genoeg tijd voor leuke en leerzame uitstapjes. Je kunt op excursie naar de MIDO, een grote optiekbeurs in Italië, tijdens de Fashion Week. Of kies monturen uit voor “The Pupil” op de optiekbeurs ‘Hall of Frames'

De informatie over Opticien begint bij 00:35.

Wat ga ik doen?

In het eerste jaar doe je basiskennis op. Je leert over het menselijke lichaam en het oog. Hoe herken je een oogziekte bijvoorbeeld. Je leert glazen bewerken, zodat ze optimaal in een bril passen. En je leert om brillen te verkopen. 

Na het basisdeel kies je voor het profieldeel. Je volgt theorielessen om vakkennis, begrippen en formules te leren. 

In het tweede jaar leer je om oogmetingen te doen met speciale apparatuur. Ook kun je kiezen voor keuzedelen om jouw kennis te verbreden of te verdiepen. Zo leer je wat jij leuk vindt en sluit je opleiding beter aan bij jouw toekomst. 

Stage lopen

Stage lopen vormt een belangrijk onderdeel tijdens deze opleiding. Al halverwege het eerste jaar loop je twee dagen in de week stage en ga je drie dagen naar school. 

In het tweede jaar ben je zelfs het hele jaar op stage, maar kom je ook elke week een paar dagen naar school.

Aan het werk

Meer dan de helft van de Nederlanders draag een bril of contactlenzen. Een fijn vooruitzicht voor jou. Want dat betekent: veel vraag naar een goede opticien. 

Na deze opleiding kun je aan de slag bij een bekende optiekwinkel of bij een kleinere opticien. Droom jij ervan om je eigen optiekwinkel te beginnen. Ook dat kan met dit diploma op zak.

Grote kans op werk

Je kunt overal gaan werken als opticien. Bij een keten zoals Pearle of Hans Anders of bij een particulier, maar je kunt ook in een oogkliniek of ziekenhuis gaan werken.
Ruim de helft van de Nederlanders draagt een bril. Er is dus veel vraag naar goed opgeleide opticiens.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Heb je de smaak te pakken? Veel niveau 4-studenten stromen door naar de opleiding Optometrie of Orthoptie op het hbo of gaan verder in het mbo en volgen de opleiding  technisch oogheelkundig assistent (TOA).

Wil jij je specialiseren in contactlenzen? Dan kan je na het behalen van je niveau 4 Opticien diploma de branche-erkende opleiding 'Contactlensspecialist' volgen. 

Match

Contactlensspecialist

Ben je opticien en wil je verder leren? Tijdens deze tweejarige branche-erkende opleiding word je opgeleid tot contactlensspecialist. Hierna adviseer jij jouw klanten over diverse soorten contactlenzen, pas je de lenzen aan en geef je je klant de nodige begeleiding.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Wat als ik niet aan de opleidingseisen voldoe? Je barst van de vragen.

Kom langs

Past deze opleiding bij mij? Goede vraag. Om daarachter te komen, kun je langskomen op een van onze open dagen. Of volg een vak om de opleiding in het echt te ervaren, tijdens een meeloopdag.

Richard Wirtz

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College en het Optiek College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Richard:

Adviseur Plaatsing & Voorlichting GWSO, locatie MMW

Maud Wolst

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College en het Optiek College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Maud:

Adviseur Plaatsing & Voorlichting GWSO, locatie MMW

Maud Wolst

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College en het Optiek College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Maud:

Adviseur Plaatsing & Voorlichting GWSO, locatie MMW
Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Optiek
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan