Zoeken
Menu
StudieMatch

Opticien (versneld)

Volg je deze mbo-opleiding, dan ben je in 2 jaar opticien.
De mbo-opleiding Opticien gaat over mode, techniek, verkopen en gezondheid. Super divers.
Wil jij later werken als opticien? Deze mbo-opleiding volg je versneld.

In het kort

Ben je zelfstandig? Technisch? Modebewust? En kun je goed advies geven? Dan is de opleiding Opticien misschien iets voor jou. Jij meet iemands ogen op, verkoopt brillen en runt de optiekwinkel. Dit is een versneld traject. Dat betekent dat jij na twee jaar al aan het werk kan als opticien. Lekker snel. 

Opleiding dit jaar starten?

Wil jij nog graag dit jaar (augustus 2020) starten aan de opleiding? Dat is mogelijk. Meld je aan via de roze aanmeld-button op deze pagina.

Over jouw opleiding

Hoe maak je een bril? Hoe meet je de sterkte van iemands ogen? Welke montuur staat leuk en wat is nu in de mode? Dat leer jij tijdens deze mbo-opleiding.

In de werkplaats oefen jij met de nieuwste apparatuur, soldeer je een montuur en slijp je brillenglazen. Ook leer jij hoe jij een oogmeting uitvoert. De praktijk leer jij tijdens je stage. Je loopt tijdens deze opleiding twee en soms drie dagen per week stage. 

Naast leren en werken is er genoeg tijd voor fun. Je kunt op excursie naar MIDO, een grote optiekbeurs in Italie tijdens de Fashion Week. Of kies brillen uit tijdens de optiekbeurs ‚ÄėHall of Frames'.

Wat ga ik doen?

In het eerste jaar doe je basiskennis op. Je leert over het menselijke lichaam en het oog. Hoe herken je een oogziekte bijvoorbeeld. Je leert glazen bewerken, zodat ze optimaal in een bril passen. En je leert om brillen te verkopen. 

Na het basisdeel kies je voor het profieldeel. Je volgt theorielessen om vakkennis, begrippen en formules te leren. 

In het tweede jaar leer je om oogmetingen te doen met speciale apparatuur. Ook kun je kiezen voor keuzedelen om jouw kennis te verbreden of te verdiepen. Zo leer je wat jij leuk vindt en sluit je opleiding beter aan bij jouw toekomst. 

Stage lopen

Om snel het vak te leren, loop jij twee of soms drie dagen per week stage bij een opticien.

Aan het werk

Meer dan de helft van de Nederlanders draag een bril of contactlenzen. Een fijn vooruitzicht voor jou. Want dat betekent: veel vraag naar een goede opticien. 

Na deze opleiding kun je aan de slag bij een bekende optiekwinkel of bij een kleinere opticien. Droom jij ervan om je eigen optiekwinkel te beginnen. Ook dat kan met dit diploma op zak.

Hoe ziet een werkdag eruit? 

De dag begint met een oogmeting. Een moeder komt langs met haar vijfjarige dochter. Het meisje ziet slecht. Inderdaad, na een meting zie je dat ze een bril nodig heeft. Dankzij jouw ervaring en mensenkennis, weet jij het meisje op haar gemak te stellen. Je laat hen alle brillenglazen zien. Glas, kunststof, gekleurde glazen, glazen die meekleuren met het licht, alles is mogelijk. Ook laat je de monturen zien. Het meisje kiest haar lievelingskleur. 

Die middag maak jij de bril op maat. Het geeft je een goed gevoel dat binnenkort een meisje weer goed kan zien dankzij jouw hulp. 

Grote kans op werk

De toekomst ziet er zonnig uit. Op dit moment is er veel vraag naar opticiens.

Percentage gediplomeerden met werk

Deze opleiding
100%
Landelijk gemiddelde
98%

Doorstroom naar hbo

Deze opleiding
26%
Landelijk gemiddelde
14%

Kans op stage

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je doorleren? Met dit diploma kun je doorstromen naar het hbo. Kies voor een opleiding Optometrie of Orthoptie. Of specialiseer je in contactlenzen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Wat als ik niet aan de opleidingseisen voldoe? Je barst van de vragen.

Kom langs

Past deze opleiding bij mij? Goede vraag. Om daarachter te komen, kun je langskomen op een van onze open dagen. Of volg een vak om de opleiding in het echt te ervaren, tijdens een meeloopdag.

Kelly Simons

Docent Optiek College

Heb je een vraag over deze opleiding? Neem contact met me op.