StudieMatch
Zoeken
Menu

Opticien

Opticien bbl-opleiding Zadkine
Opticien bbl-opleiding Zadkine
Opticien bbl-opleiding Zadkine
Met een refractie-apparaat voer je een oogmeting uit.

In het kort

Mensen goed laten zien en er goed uit laten zien. Dat is jouw taak als opticien. Jij wordt de specialist op het gebied van brillen. Tijdens deze bbl-opleiding tot opticien werk jij als leerling bij een optiekwinkel en ga je 1 dag in de week naar school. Zo leer jij het vak in de praktijk. Zie je dat zitten?

Over jouw opleiding

Misschien werk je al bij een optiekwinkel en wil je doorgroeien naar de functie als opticien. Of wil je overstappen naar de optiekbranche? Een slimme keuze. Meer dan 50 procent van de Nederlanders heeft behoefte aan een bril of lenzen. Er is dus veel vraag naar gediplomeerde opticiens.

Als opticien adviseer jij mensen over een passend montuur. Je verricht oogmetingen, slijpt glazen, draait mee in de winkel en koopt nieuwe monturen in. Jij bent geduldig, hebt technisch inzicht en kunt goed met mensen omgaan.

Je werkt minimaal 24 uur per week bij een optiekbedrijf als bbl-stagiair. Al die praktijkervaring komt jou goed van pas, want hiermee vergroot jij de kans op een baan. Een dag in de week ga je naar school. Hier leer je meer over de werkplaats, refractioneren, gezondheid van het oog, oogaandoeningen, anatomie en volg je exacte vakken zoals Theoretische Optica.

Wat ga ik doen?

In deze opleiding Opticien bbl start jij in het eerste jaar met de basis. Je leert: 

  • ¬†Over de anatomie van het oog
  • Hoe je een bril repareert en glazen op maat slijpt
  • Refractie theorie en praktijk
  • Contactlensinstructie
  • Montuur- en glasadvies
  • Exacte vakken zoals Theoretische Optica, Oog & Bril en Optische Instrumenten
  • Keuzedelen zoals: "Is ondernemen iets voor jou?" of, "Binoculair zien".

Stage lopen

Stage lopen vormt het belangrijkste onderdeel van deze bbl-opleiding. Als bbl-stagiaire maak jij veel praktijkuren. Je bent namelijk in loondienst bij een optiekwinkel.

De informatie over Opticien begint bij 00:35.

Aan het werk

De werkplaats, de winkel, de refractieruimte. Als opticien ben jij overal te vinden. Jij draait volledig mee in de winkel, adviseert mensen, meet klanten een goede bril aan en repareert brillen. 

Studenttevredenheid

Deze opleiding
7.3
Landelijk gemiddelde
7.1

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
74%
Landelijk gemiddelde
72%

Afgestudeerden met werk

Deze regio
97%
Landelijk gemiddelde
99%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Heb je de smaak te pakken? Veel niveau 4 bol-studenten stromen door naar de opleiding Optometrie of Orthoptie op het hbo.

Veel van onze bbl studenten kiezen na het behalen van hun opticien diploma voor de opleiding tot contactlensspecialist van het Optiek College. Doorstromen naar het hbo behoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt dan kiezen voor de opleiding Optometrie of Orthoptie.

Een bril voor veraf of dichtbij, jij weet straks welke bril iemand nodig heeft.
Een bril voor veraf of dichtbij, jij weet straks welke bril iemand nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven.

Esther van Pijlen

Docent Optiek College

Heb je een vraag over deze opleiding? Neem contact met me op.