Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan
Opticien worden? Volg de mbo-opleiding bij Zadkine

Opticien

Gekozen leertype School & Stage (BOL)

Als mensen minder goed zien en een bril nodig hebben, gaan ze naar een opticien. De opticien bekijkt de ogen en bepaalt welke bril iemand nodig heeft. Wil jij dit leren? Ben je goed in techniek en maak je gemakkelijk contact met mensen? Dan is deze opleiding wat voor jou. 

Over jouw opleiding

Misschien ben je zelf bij de opticien geweest en denk je: dat lijkt me een leuk beroep. Of vind je brillen interessant. Als opticien werk je in een optiekwinkel. Misschien wel jouw eigen winkel. 

Het is belangrijk dat jij goed met mensen kunt omgaan en dat je kennis hebt van ogen, techniek en mode. Dat leer je tijdens je opleiding. 

Je gaat ogen opmeten. Je leert monturen en brillenglazen verkopen en geeft contactlensinstructies. In de werkplaats ga je aan de slag met de nieuwste apparatuur, soldeer je een montuur of slijp je brillenglazen. 

Je loopt verschillende stages. Bij het stagebedrijf zie je hoe een opticien zijn winkel draaiende houdt. Wil je op school toepassen wat je hebt geleerd? Ga dan aan de slag in onze optiekwinkel The Pupil. Hier verkopen studenten zelf brillen en zonnebrillen. 

Op excursie naar Italië om de MIDO te bezoeken, een grote optiekbeurs tijdens de Fashion Week? Brillen selecteren tijdens de optiekbeurs ‘Hall of Frames’? Jij maakt het mee tijdens deze opleiding. 

Wat ga ik doen?

In deze opleiding Opticien start je in het eerste jaar met de basis. Je leert:

  • Over het menselijk lichaam en het oog 
  • Over brillenglazen en hoe je deze bewerkt
  • Over ondernemen en verkopen van brillen
  • Over modetrends

Heb je gevoel voor wiskunde en rekenen? Dat komt goed uit. Je volgt tijdens deze opleiding ook exacte vakken, zoals theoretische optica en optische instrumenten. 

De nadruk ligt op het doen van oogmetingen. Hier komen jouw sociale vaardigheden goed van pas. Jij leert welke bril past bij welke levensstijl en fase. Iemand die veel achter de computer werkt heeft een andere bril nodig dan een vrachtwagenchauffeur.  En je leert werken met allerlei apparaten: van hypermodern tot ouderwets, zodat jij overal aan de slag kan. 

Stage lopen

Stage lopen vormt een belangrijk onderdeel tijdens deze opleiding. Al halverwege het eerste jaar loop je twee dagen in de week stage en ga je drie dagen naar school. 

In het tweede jaar loop je 6 maanden drie dagen per week stage. En in het derde jaar ben je zelfs het hele jaar op stage, maar kom je ook elke week een paar dagen naar school.

Aan het werk

Jouw dag begint met het uitpakken van brillenglazen. Je controleert de levering en gaat in de werkplaats aan de gang met de glazen die geslepen moeten worden.

Een mevrouw van 50 jaar komt de winkel binnen, ze heeft problemen met zien op korte afstand. Je ontvangt haar hartelijk, doet een vooronderzoek waarbij je ook haar oogdruk opmeet, hierna voer je zelfstandig een oogmeting uit en adviseert haar een bril en de juiste glazen. Aan het einde van de dag bestel je de glazen voor de brillen die vandaag verkocht zijn.

Grote kans op werk

Je kunt overal gaan werken als opticien. Bij een keten zoals Pearle of Hans Anders of bij een particulier, maar je kunt ook in een oogkliniek of ziekenhuis gaan werken.
Ruim de helft van de Nederlands Nederlanders draagt een bril. Er is dus veel vraag naar goed opgeleide opticiens.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Heb je de smaak te pakken? Veel niveau 4-studenten stromen door naar de opleiding Optometrie of Orthoptie op het hbo of gaan verder in het mbo en volgen de opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA).

Match

Contactlensspecialist

Ben je opticien en wil je verder leren? Tijdens deze tweejarige branche-erkende opleiding word je opgeleid tot contactlensspecialist. Hierna adviseer jij jouw klanten over diverse soorten contactlenzen, pas je de lenzen aan en geef je je klant de nodige begeleiding.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Richard Wirtz

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College en het Optiek College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Richard:

Adviseur Plaatsing & Voorlichting GWSO, locatie MMW

Maud Wolst

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College en het Optiek College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Maud:

Adviseur Plaatsing & Voorlichting GWSO, locatie MMW
Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Optiek
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan