Zoeken
Menu
StudieMatch

Uitvoerend bakker

leelingen Sanne en Marnix
student brood en banket aan het oefenen
Leerling aan het werk met beslag
Leerling Uitvoerend bakker Zadkine College

In het kort

Ben jij creatief en is het bakken van de lekkerste koekjes en de mooiste taarten echt jouw ding? Start jij graag jouw dag in de geur van versgebakken brood? Dan hebben wij de opleiding voor jou!

Over jouw opleiding

Wist je¬†dat¬†brood¬†heel¬†hip¬†is en¬†dat we steeds vaker buiten de deur ontbijten of lunchen?¬†Goed opgeleide bakkers zijn daarom hard¬†nodig. Met jouw skills¬†maak¬†jij straks mensen blij in de ochtend met een versgebakken croissant.¬†Of is jouw zelfgemaakte taart h√©t hoogtepunt van jouw dag en die van de klant waar je ‚Äėm voor gemaakt hebt.¬†

Baktechnieken

Tijdens deze¬†opleiding leer je alles over brood, koekjes taarten, gebak, beslag en nog veel meer. Je¬†kent straks¬†alle technieken om met een aantal ingredi√ęnten,¬†mooie en lekkere producten te maken.¬†Naast het leren bakken, leer je ook werken met machines in een bakkerij. Hoe maak je deze schoon en hoe onderhoud je deze machines?¬†Werken in een bakkerij betekent ook netjes en schoon werken. Je krijgt ook les in hoe je hygi√ęnisch aan de slag kan en alles netjes achterlaat.¬†¬†

Versneld traject

De opleiding Uitvoerend Bakker kan 1 jaar duren als je een vmbo basis Horeca en Bakkerij diploma hebt. Je kunt alleen aan dit traject beginnen als je dan voor de zomervakantie een aanvullend programma volgt en toetsen voor Nederlands, rekenen en de praktijk met goed gevolg hebt afgerond. Anders stroom je in de opleiding die 2 jaar duurt.

Wat ga je doen?

Je leert je hoe je brood en banket goed laat smaken en er aantrekkelijk uit laat zien. Je gaat 1 dag per week ga je naar school (dit is op maandag) en de resterende dagen doe je praktijkervaring op in het leerbedrijf. 

Stage

Elk jaar loop je ongeveer 10 weken stage bij een erkend leerbedrijf.  

Op¬†www.s-bb.nl‚ÄĮkun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op¬†www.stagemarkt.nl¬†‚ÄĮkun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.¬†

Soms is het mogelijk om in februari te starten met deze opleiding. Heb je hierin interesse, neem dan contact op met de contactpersoon van de opleiding. 

Locatie

Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Als je binnenkomt, ervaar je meteen het praktijkgerichte karakter van onze opleidingen. Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.

Daarnaast is er een soort mini- winkelcentrum met een Office Centre, Brasserie In ‚Äôt Oude Noorden, wijn & spijs restaurant Onder de Hofbogen,¬†een schoonheidssalon en kapsalon. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten. Op de tussenverdieping vind je de kantine en in het hele gebouw is wifi beschikbaar. ‚ÄĮ‚ÄĮ

Vervolgopleidingen

Heb je je diploma Uitvoerend Bakker gehaald maar wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk! Je kan dan na het behalen van je diploma bij ons doorstromen in het tweede leerjaar niveau 3 voor onze opleiding Zelfstandig Bakker.  

Aan het werk

Werken als uitvoerend bakker betekent vroeg je bed uit omdat de eerste klanten al vroeg voor de deur staan voor hun versgebakken brood of croissant. Of de klant komt de taart halen die hij besteld had en die jij net mooi hebt afgewerkt. Maar het betekent in ieder geval dat je al je creativiteit kwijt kunt in je werk. Je mag veel creaties zelf bedenken.

In een brood- of banketzaak werk je vaak met een team. Je vindt het daarom leuk om met andere mensen samen te werken. Omdat je veel met je handen werkt is het belangrijk dat je een goede oog-handcoördinatie hebt. 

Na je opleiding kan je gaan werken bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij. 

  Percentage geslaagde studenten

  Deze opleiding
  73%
  Landelijk gemiddelde
  75%

  Doorstroom binnen mbo

  Deze opleiding
  82%
  Landelijk gemiddelde
  62%

  Studenttevredenheid

  Deze opleiding
  6,8
  Landelijk gemiddelde
  7,4
  Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

  Veelgestelde vragen

  Kom langs

  Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

  Jonne Hartlief

  Zadkine Brood & Banket college

  Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.