StudieMatch
Zoeken
Menu

Uitvoerend bakker

werken met bolletjes deeg
uitvoerend bakker met deeg aan het werk
taart maken van deeg
uitvoerend bakker leunt op tafel

In het kort

Geniet jij ook zo van een lekker taartje?¬†En wil je leren hoe je zelf de smeu√Įgste cake, de lekkerste koekjes en kleurige cupcakes maken? Ben je creatief en hou je van aanpakken?¬†Dan is deze ambachtelijke opleiding echt iets voor jou.¬†

Over jouw opleiding

We ontbijten en lunchen steeds vaker buiten de deur. Goed opgeleide bakkers zijn daarom hard nodig. Met jouw vaardigheden maak jij straks mensen blij in de ochtend met een versgebakken croissant of is jouw zelfgemaakte taart hét hoogtepunt op de trouwdag van jouw klant.

Je leert alle basistechnieken van het maken van verschillende brood- en banketproducten. Dit doe jij in één van onze ruim opgezette en moderne praktijkruimtes.

Kom je van een HBR opleiding dan kan er samen met jouw studieloopbaanbegeleider een maatwerk traject voor jou ontwikkeld worden. Je kunt alleen aan dit traject beginnen als je dan voor de zomervakantie een aanvullend programma volgt en toetsen voor Nederlands, rekenen en de praktijk met goed gevolg hebt afgerond

Wat ga je doen?

Leren bakken is eigenlijk gewoon doen! Je gaat daarom zelf aan de slag met verschillende soorten deeg, brood, gebak en koekjes.¬†Je¬†kent straks¬†alle technieken om met een aantal ingredi√ęnten,¬†mooie en lekkere producten te maken. Zo leer je hoe je beslag moet laten rijzen, hoe je moet kloppen en welke grondstoffen je moet gebruiken. Naast het leren bakken, leer je ook werken met machines in een bakkerij en hoe je deze moet schoonmaken en onderhouden.¬†Werken in een bakkerij betekent ook netjes en schoon werken. Je krijgt daarom les in hoe je hygi√ęnisch werkt en alles netjes achterlaat.¬†¬†

Uiteraard krijg je naast beroepsgerichte vakken ook algemene vakken en volg je vaak workshops van professionals uit het vak. 

Stage

Elk jaar loop je ongeveer 10 weken stage bij een erkend leerbedrijf.  

Op¬†www.s-bb.nl‚ÄĮkun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op¬†www.stagemarkt.nl¬†‚ÄĮkun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.¬†

Soms is het mogelijk om in februari te starten met deze opleiding. Heb je hierin interesse, neem dan contact op met de contactpersoon van de opleiding. 

Locatie

Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.

Vervolgopleidingen

Heb je je diploma Uitvoerend Bakker gehaald maar wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk! Je kan dan na het behalen van je diploma bij ons doorstromen in het tweede leerjaar niveau 3 voor onze opleiding Zelfstandig Werkend Bakker.  

Meer weten over onze verschillende opleidingen en wat je allemaal gaat doen? check dan dit filmpje.

Aan het werk

Na je opleiding kan je gaan werken bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij. 

Creatieve vroege vogel

Werken als uitvoerend bakker betekent vroeg je bed uit. Jouw klanten komen vroeg in de ochtend om hun versgebakken brood of croissant te halen. Of ze komen hun taart ophalen die jij nog netjes en mooi hebt afgewerkt. Maar het betekent in ieder geval dat je al je creativiteit kwijt kunt in je werk. Je mag veel creaties zelf bedenken.

In een brood- of banketzaak werk je vaak met een team. Je vindt het daarom leuk om met andere mensen samen te werken. 

  Percentage geslaagde studenten

  Deze opleiding
  89%
  Landelijk gemiddelde
  73%

  Doorstroom binnen mbo

  Deze opleiding
  82%
  Landelijk gemiddelde
  62%

  Studenttevredenheid

  Deze opleiding
  7,2
  Landelijk gemiddelde
  7
  Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

  Veelgestelde vragen

  Kom langs

  Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

  Marise Ouwerkerk

  Zadkine Brood & Banket

  Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.