
In het kort
Kom ook bakken bij de enige brood- en banketopleiding in Rotterdam.
Geniet jij ook zo van een lekker taartje? En wil je leren hoe je zelf de smeuïgste cake, de lekkerste koekjes en kleurige cupcakes maken? Ben je creatief en hou je van aanpakken? Dan is deze ambachtelijke bakkersopleiding echt iets voor jou want goed opgeleide bakkers zijn broodnodig!
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding

Over jouw opleiding
Je leert alle basistechnieken van het maken van verschillende brood- en banketproducten. Tijdens je opleiding werk je zowel zelfstandig maar ook veel met je medestudenten. Samen werk je aan verschillende bakkerijopdrachten. Met deze opleiding leer je alles over het bereiden, decoreren en verpakken van bakkerijproducten, zoals brood en banket. De producten die jij maakt verkopen wij in ons winkeltje.
Kom je van een HBR opleiding dan kan er samen met jouw studieloopbaanbegeleider een maatwerk traject voor jou ontwikkeld worden. Je kunt alleen aan dit traject beginnen als je dan voor de zomervakantie een aanvullend programma volgt en toetsen voor Nederlands, rekenen en de praktijk met goed gevolg hebt afgerond.
Wat ga je doen?
Leren bakken is eigenlijk gewoon doen! Je gaat daarom zelf aan de slag met verschillende soorten deeg, brood, gebak en koekjes. Je kent straks alle technieken om met een aantal ingrediënten, mooie en lekkere producten te maken. Zo leer je hoe je beslag moet laten rijzen, leer je decoreren en leer je alles over grondstoffen. Naast het leren bakken, leer je ook werken met machines in een bakkerij en hoe je deze moet schoonmaken en onderhouden.
Werken in een bakkerij betekent ook netjes en schoon werken. Je krijgt daarom les in hoe je hygiënisch werkt en alles netjes achterlaat. Samen met jouw medestudenten werk je ook aan verschillende praktijkopdrachten.
Uiteraard krijg je naast beroepsgerichte vakken ook algemene vakken en volg je vaak workshops van professionals uit het vak.
Je volgt veel praktijklessen om de fijne kneepjes van het vak te leren, zoals
- Beslag en deeg
- Taarten en gebak
- Sierwerk en decoratie
- Broodproducten
- Grote en kleine broden
Je volgt ook algemene vakken als:
- Nederlands
- Rekenen
- Burgerschap
Je mag je ook een aantal keuzevakken kiezen. En tijdens verschillende workshops, vakwedstrijden en festivals waar wij elk jaar aan meedoen, mag jij laten zien wat je allemaal kan. Het keuzedeel ‘Ondernemend gedrag’ is verplicht in leerjaar 1.
Jij volgt workshops van de beste brood- en banketbakkers uit het vak. Wij hebben een speciale Raad van Advies voor Brood en Raad van Advies voor Banket opgericht. Deze raad bestaat uit professionals uit het vak die jou graag alles uit het vak willen leren. Je volgt workshop bij hen of je loopt hier stage.
In de Raad van Advies zitten de volgende Rotterdamse bedrijven:
Stage
Na de herfstvakantie loop je elke week twee dagen stage.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Soms is het mogelijk om in februari te starten met deze opleiding. Heb je hierin interesse, neem dan contact op met de contactpersoon van de opleiding.
Locatie
Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.
Vervolgopleidingen
Heb je je diploma Uitvoerend Bakker gehaald maar wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk! Je kan dan na het behalen van je diploma bij ons doorstromen in het tweede leerjaar niveau 3 voor onze opleiding Zelfstandig Werkend Bakker.
Aan het werk
Na je opleiding kan je gaan werken bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij.
Creatieve vroege vogel
Werken als uitvoerend bakker betekent vroeg je bed uit. Jouw klanten komen vroeg in de ochtend om hun versgebakken brood of croissant te halen. Of ze komen hun taart ophalen die jij nog netjes en mooi hebt afgewerkt. Maar het betekent in ieder geval dat je al je creativiteit kwijt kunt in je werk. Je mag veel creaties zelf bedenken.
In een brood- of banketzaak werk je vaak met een team. Je vindt het daarom leuk om met andere mensen samen te werken.
Studenttevredenheid
Percentage geslaagde studenten
Afgestudeerden met werk
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Je kunt met deze opleiding starten als je in het bezit bent van een van onderstaande diploma's:
- Diploma entreeopleiding (niveau 1) op voorwaarde dat je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
- Diploma vmbo basisberoepsgericht
- Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4
Daarnaast volg je de verplichte intake-activiteiten:
- Meeloopdag
- Intakegesprek
Het lesgeld is vastgesteld op €1357,- (schooljaar 2023/2024).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Studieloopbaan - Intake coördinator / VoorlichterWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.
