
In het kort
Ben jij creatief en is het bakken van de lekkerste koekjes en de mooiste taarten echt jouw ding? Start jij graag jouw dag in de geur van versgebakken brood? Dan hebben wij de opleiding voor jou!
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Wist je dat brood heel hip is en dat we steeds vaker buiten de deur ontbijten of lunchen? Goed opgeleide bakkers zijn daarom hard nodig. Met jouw skills maak jij straks mensen blij in de ochtend met een versgebakken croissant. Of is jouw zelfgemaakte taart hét hoogtepunt van jouw dag en die van de klant voor wie jij het gemaakt hebt.
Baktechnieken
Tijdens deze opleiding leer je alles over brood, koekjes taarten, gebak, beslag en nog veel meer. Je gaat aan de slag met verschillende baktechnieken zoals rijzen, kneden en mixen. Je leert hoe je met deze baktechnieken en de juiste ingrediënten, mooie en lekkere producten maakt. Je leert je ook hoe je moet werken met machines in een bakkerij. Hoe maak je deze schoon en hoe onderhoud je deze machines? Werken in een bakkerij betekent ook netjes en schoon werken. Je krijgt daarom les in hoe je hygiënisch aan de slag kan en alles netjes achterlaat.
Versneld traject
De opleiding Uitvoerend Bakker duurt 1 jaar als je een vmbo basis Horeca en Bakkerij diploma hebt. Interesse? Dan moet je voor de zomervakantie een aanvullend programma volgen. Ook moet je toetsen voor Nederlands, rekenen en de praktijk met goed gevolg hebben afgerond.
Wat ga je doen?
Je leert je hoe je brood en banket goed laat smaken en het supermooi moet decoreren. Je gaat 1 dag per week ga je naar school (dit is op maandag) en de resterende dagen doe je praktijkervaring op in het leerbedrijf.
Je volgt veel praktijklessen om de fijne kneepjes van het vak te leren, zoals
- Beslag en deeg
- Taarten en gebak
- Sierwerk en decoratie
- Broodproducten
- Grote en kleine broden
Je mag je ook een aantal keuzevakken kiezen. En tijdens verschillende workshops, vakwedstrijden en festivals waar wij elk jaar aan meedoen, mag jij laten zien wat je allemaal kan. Het keuzedeel ‘Ondernemend gedrag’ is verplicht in leerjaar 1.
Jij volgt workshops van de beste brood- en banketbakkers uit het vak. Wij hebben een speciale Raad van Advies voor Brood en Raad van Advies voor Banket opgericht die jouw alle kneepjes uit het vak leren.
In de Raad van Advies zitten de volgende bedrijven:
Stage lopen
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.
Bij deze opleiding staat praktijkervaring opdoen centraal. Wij werken intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam. Jij gaat straks vol ervaring en kennis de arbeidsmarkt op.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locatie
Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.
Vervolgopleidingen
Heb je je diploma Uitvoerend Bakker gehaald maar wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk! Je kan dan na het behalen van je diploma bij ons doorstromen in het tweede leerjaar niveau 3 voor de opleiding Zelfstandig Bakker.
Aan het werk
Werken als uitvoerend bakker betekent vroeg je bed uit omdat de eerste klanten al vroeg voor de deur staan voor hun versgebakken brood of croissant. Of de klant komt de taart halen die hij besteld had en die jij net mooi hebt afgewerkt. Maar het betekent in ieder geval dat je al je creativiteit kwijt kunt in je werk. Je mag veel creaties zelf bedenken.
Samenwerken
In een brood- of banketzaak werk je vaak met een team. Je vindt het daarom leuk om met andere mensen samen te werken. Omdat je veel met je handen werkt is het belangrijk dat je een goede oog-handcoördinatie hebt.
Na je opleiding kan je gaan werken bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij.
Kans op een leerbaan
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Je kunt met deze opleiding starten als je in het bezit bent van een van onderstaande diploma's:
- Diploma entreeopleiding (niveau 1) op voorwaarde dat je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
- Diploma vmbo basisberoepsgericht
- Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4
Daarnaast volg je de verplichte intake-activiteiten:
- Meeloopdag
- Intakegesprek
Het cursusgeld is vastgesteld op € 250,- (schooljaar 2020/2021)
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren?
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina
- Vul het aanmeldingsformulier in
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Maak kennis
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Jonne Hartlief
Zadkine Brood & Banket collegeHeb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.
