Zoeken
Menu
StudieMatch

Cursus Goudsmeden

Cursus of training
Student aan het Goudsmeden
Cursus Goudsmeden Vakschool Schoonhoven
Cursus Goudsmeden Vakschool Schoonhoven
Goudsmeden in het lokaal

In het kort

Jij wilt van sieraden meer dan je hobby maken. Misschien heb je al (wat) ervaring. Of wil je starten bij de basis. Deze cursus biedt maatwerk. Je overlegt voor de start van de cursus met een vakdocent: samen bepaal je het instapniveau. In 15 of 30 lessen krijg je (basis) vaardigheden en specifieke technieken in te vingers. Dat betekent: logische opbouw van inzicht en techniek vanuit het ‘hoe en waarom’. 

De gereedschappen leer je goed kennen en gebruiken. Met deze basis in de vingers, creëer jij straks het mooiste sieraad. 

Je ontwikkelt inzicht en kennis om jouw unieke sieraad te ontwerpen en maken. Een vak waarin je jouw creativiteit kwijt kan!  

Over jouw cursus

Een sieraad vervaardigen start met de ontwerpschets: het idee, de vorm, jouw wens. Jij leert welke technische vaardigheden komen kijken bij uitvoeren van het ontwerp. Stapje voor stapje leer je jouw ontwerp om te zetten in een sieraad. Voordat je dit gaat doen, worden de basisvaardigheden aangeleerd vanuit een goed opgebouwd programma. Je gaat het hoe en waarom van technieken begrijpen. Je maakt het gebruik van gereedschappen eigen. 

Tijdens de cursus wordt het boek Basisvaardigheden Goudsmeden doorlopen. Cursisten die al ervaring hebben, werken – in overleg met de vakdocent – aan de hand van het boek Gevorderde vaardigheden Goudsmeden. Je verdiept je basiskennis en start met het maken van eenvoudige zettingen, het zetten van stenen, oppervlaktebewerkingen. Je gebruikt goud, zilver en andere materialen.  

Zowel de beginnende als de gevorderde cursisten maken tijdens de cursus opdrachten . Een selectie daarvan wordt beoordeeld, zodat jij jouw Bewijs van vaardigheid (basis en gevorderd) goudsmeden kunt behalen. 

Het programma

Lessen op maat: dat vinden we in deze cursus heel belangrijk. Is dit jouw eerste kennismaking met het vak Goudsmeden? Of heb je al wat ervaring en wil je daarmee verder? Vakdocenten helpen jou naar het gewenste eindniveau.  

Als  beginner start je met optekenen, meten, zagen, boren, vijlen, walsen en buigen. Aansluitend leer je solderen, gloeien, smeden, smelten/gieten en afwerken. Als cursist met ervaring verdiep je jouw kennis en techniek. Je werkt nu ook met andere materialen, methoden en gereedschappen. 

Tijdens de cursus werken we aan oefeningen en opdrachten. Thuis neem je de opdrachten en vaktheorie door. Elke oefening, opdracht, techniek en ontwerp wordt - dan wel in een groep, dan wel een op een - met de docent besproken en uitgelegd. Heb je aan alle opdrachten voldaan? Dan behaal je het Bewijs van vaardigheid. Dit is dus echt beoordeeld op basis van vereiste vaardigheid in plaats van op deelname. 

Goudsmid en docent Femke Toele
Goudsmid en docent Femke Toele

Locatie en cursusdata

Locatie: Schoonhoven en Veghel
Duur: 30 lessen van 1 dagdeel per week

Keuze dagdeel en startdata locatie Schoonhoven:
- maandagochtend van 9.15 tot 12.30 uur, startdatum 13 september 2021 
- maandagavond van 19.00 tot 22.15 uur, startdatum 13 september 2021 
- dinsdagochtend van 9.15 tot 12.30 uur, startdatum 14 september 2021 
- dinsdagavond van 19.00 tot 22.15 uur, startdatum 14 september 2021 
- donderdagochtend van 9.15 tot 12.30 uur, startdatum 16 september 2021 
- donderdagavond van 19.00 tot 22.15 uur, startdatum 16 september 2021 
- vrijdagochtend van 9.15 tot 12.30 uur, startdatum 17 september 2021 
- zaterdagochtend van 9.15 tot 12.30 uur, startdatum 18 september 2021

Keuze dagdeel en startdata locatie Veghel: 
- vrijdagochtend van 9.30 tot 12.45 uur, startdatum 17 september 2021 
- vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.45 uur, startdatum 17 september 2021
- zaterdagochtend van 9.30 tot 12.45 uur, startdatum 11 september 2021
- zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.45 uur (Optioneel. Bij voldoende inschrijvingen zal ook dit dagdeel aangeboden worden. Inschrijven op dit dagdeel is mogelijk maar nog wel onder voorbehoud.)

Starten met 15 lessen in de tweede helft van het cursusjaar (per januari) is mogelijk, maar afhankelijk van beschikbaarheid. U stroomt in de huidige groepen in. Dit kan alleen als er nog plaats vrij is in de groep.

Dit kun jij na deze cursus

In 30 lessen leg je de basis of breid je deze uit. De gereedschappen, machines, hulpmiddelen en technieken worden steeds meer eigen. En wil je na het behalen van het Bewijs van Basisvaardigheden verder? Ga dan door met Gevorderde vaardigheden.

Daarbij is het ook mogelijk om je meer specifiek te verdiepen in technieken als Zettechnieken, Filigrain, Reparatietechnieken maar ook Edelsteenkunde (Diamant, DGI, FEEG), Handgraveren, Sieraden schetsen met de hand (2D) of op de computer (3D, Rhino).

Je kunt een mooi compleet pakket volgen bij Zadkine Vakschool Schoonhoven!

Wat kost deze cursus?

Cursuskosten 30 lessen € 1.325,00
Cursuskosten 15 lessen (januari instroom): € 700,00
Kosten gereedschap: ongeveer € 800,00. Dit is inclusief een startpakket ‘onedel metaal’.

Ellen Leeuwenburgh

Aanspreekpunt Cursus & Training

Ellen houdt zich bezig met alle aanvragen & informatievoorziening rondom Cursus & Training

Ellen Leeuwenburgh Cursus & Training