Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Vakschool Schoonhoven

Op Vakschool Schoonhoven ontdek je de kracht van jouw ambacht. Mooie dingen maken en momenten creëren die het leven verrijken. Dit vraagt om vakmanschap en creativiteit. Daarom stimuleren we je om je eigen talent te ontwikkelen en om kansen te verzilveren.

Ontdek hoe je op jouw manier het ambacht in de praktijk brengt. Als Goud- of Zilversmid werken aan je eigen creaties. Als Juwelier het speciale gevoel creëren voor anderen. Als Uurwerkmaker heel precies sleutelen aan techniek. Of specialiseer je met één van onze vele cursussen. Je ontdekt het in een inspirerende omgeving waar je jezelf kunt zijn. 

Bekijk de opleidingen
Student Goudsmid (versneld) Vanessa maakt oorbellen
Student Zilversmid Teun Schraven bewerkt zilveren plaat
Student Juwelier Scot op zijn stageadres
Student Uurwerktechnicus bekijkt een horloge door een oogloep
Docenten Femke en Wendy in het praktijklokaal

Over het college

Vakschool Schoonhoven is al sinds 1895 een begrip. 

Wij zijn de enige school in Nederland die jou opleidt tot Goud- of Zilversmid, Juwelier of Uurwerkmaker. Ook kun je kennis en vaardigheden op doen op het gebied van Edelsteenkunde en Sieraden ontwerpen op de computer. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer.

Op school verdiep je jezelf in de nieuwste technieken in jouw vakgebied en ontmoet je ervaren professionals uit de praktijk. Door (internationale) stages leer je over je grenzen heen te kijken en doe je bijzondere ervaringen op. Je kijkt ook voorbij je opleiding naar hoe je je eigen bedrijf kunt opzetten. Je ontwikkelt bij ons dus niet alleen je talent, maar je ontdekt ook jouw weg naar ondernemerschap en werk.

Door onze unieke expertise en branche-erkende opleidingen weten ook professionals en zij-instromers ons te vinden. Zo staan we in contact met het werkveld en blijft ons onderwijs actueel. 

Goudsmeden

Wil jij lekker met je handen werken en iets mooi maken dat jij ook nog zelf hebt bedacht? Als Goudsmid ontwerp, maak en repareer jij voornamelijk sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen. Met de meest gewilde metalen in de wereld. Jij leert alle technieken om goud en zilver te kunnen bewerken. Maar je werkt ook met kunststoffen en natuurlijke materialen. 

Je kunt later kiezen uit verschillende beroepen. Je kunt werken als zelf­standig ondernemer, ontwerper van sieraden of als reparateur in de juweliersbranche. Hoe gaaf zou het zijn om je eigen sieradenlijn te introduceren?

Bekijk opleidingen

Welke opleiding spreekt jou aan? 

Gereedschap voor het Goudsmeden van een paar oorbellen
Gereedschap voor het Goudsmeden van een paar oorbellen

Zilversmeden

Als zilversmid bedenk en maak je bijzondere en waardevolle voorwerpen. Je gaat voor het grotere werk. Je maakt bijvoorbeeld schalen, bekers en kunstobjecten. Van zilver, maar ook van metaal en kunststof. Hierbij gebruik je veel vlammen. Je leert een echt vak, waarin je veel van jezelf kwijt kunt. 

Bekijk opleidingen

Hamers voor het Zilversmeden
Hamers voor het Zilversmeden

Juwelier

Als juwelier weet je vakmanschap goed te combineren met commerciële vaardigheden. Je vindt het leuk om de ontwikkelingen in de branche te volgen, bent trendgevoelig en gaat goed om met klanten, collega’s en leveranciers. De juwelier is iemand die alle facetten van het vak kent: van sieraden maken, inkopen tot verkopen. 

Bekijk opleidingen

Wil jij juwelier worden? Dan zijn dit onze opleidingen.

Productkennis is belangrijk voor een Juwelier
Productkennis is belangrijk voor een Juwelier

Uurwerktechniek

Jij hebt passie voor techniek. Het lijkt je leuk om heel precies te sleutelen aan een uurwerk. Mensen hechten vaak veel waarde aan een horloge of uurwerk. Het is een erfstuk of het heeft hen veel geld gekost. Jij snapt dat en gaat voorzichtig te werk. Als vakspecialist mag jij zelfs horloges van bekende merken repareren of sleutelen aan een museumwaardige klok. 

Jouw technische kennis, oog voor detail en handvaardigheid komen goed van pas tijdens je carrière. Er zijn dan ook genoeg kansen op een mooie baan. Besluit je om niet met horloges of klokken te werken, dan kun je met dit diploma ook aan het werk in een sector waar ze machines met heel kleine onderdelen repareren. 

Bekijk opleidingen

Van welke opleiding gaat jouw hart sneller kloppen? 

Horloge bekijken door een oogloep bij de opleiding Uurwerktechniek
Horloge bekijken door een oogloep bij de opleiding Uurwerktechniek
Docenten Femke en Wendy in het Cursus & Training praktijklokaal
Docenten Femke en Wendy in het Cursus & Training praktijklokaal

Cursussen & Trainingen

Branche-erkende opleidingen

Naast onze voltijdopleidingen bieden we ook branche-erkende opleidingen in deeltijdtraject aan. Deze zijn bedoeld voor volwassenen die zich willen (om)scholen in de sieraden- of uurwerkbranche. Eén dag per week worden de lessen aangeboden. De inhoud van de lessen komt overeen met die van de (voltijd) opleidingen. Echter, in dit traject gaat het alleen om het vakinhoudelijke deel. Als je alles voldoende afsluit krijg je een certificaat dat door de branche erkend wordt. Goudsmeden en Uurwerkhersteller zijn de branche-erkende opleidingen die je kunt volgen.

Cursus & Training

Door onze unieke expertise en branche-erkende opleidingen weten ook professionals en zij-instromers ons te vinden om hun kennis bij te schaven en carrière vorm te geven. Zowel voor deze vakgenoten als zij die dit willen worden zijn er tal van verschillende cursussen te volgen. Deze zijn onderverdeeld in de volgende vakgebieden: Goudsmeden, Juwelier, Uurwerktechniek, Edelsteenkunde en Sieraden ontwerpen op de computer.

Prikbord

Lesmateriaal nodig? Of gereedschap? Stel dan je vraag of bekijk de advertenties op ons prikbord. Ook handig als je een kamer zoekt in de buurt van Vakschool Schoonhoven. En voor wie al (bijna) afgestudeerd is: je vindt er ook vacatures!

Zadkine Vakschool Schoonhoven locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.

Daarnaast zijn er twee cursuslocaties in het land: Veghel en Arnhem. Op deze locaties kan je de cursus Goudsmeden volgen.

Bereikbaarheid

Vakschool Schoonhoven is per openbaar vervoer bereikbaar vanuit Utrecht CS via buslijn 195 richting metro Capelse Brug. Vanuit Rotterdam metrohale Capelse Brug met buslijn 195 richting Utrecht. Vanuit Gouda bereikbaar met buslijn 497 richting Schoonhoven. In alle gevallen uitstappen bij halte Schoonhoven Noord (2 minuten lopen).

Komt u met de auto dan kunt u deze in de omgeving van school parkeren. Let op: soms staat u in een blauwe zone. Dan heeft u een parkeerkaart nodig en mag u niet langer dan een uur parkeren.Er is een fietsenstalling en je kunt de auto parkeren.

Het magazine

Wil jij nog meer weten over Vakschool Schoonhoven? Check dan de brochure, hier lees je verhalen van studenten en vertellen we je alles over het college en de opleidingen die erbij horen.

Jubileumjaar Schoonhoven

Het jaar 2020 stond voor Zadkine Vakschool Schoonhoven voor een jaar met prachtige hoogtepunten. Eigenlijk startten die al eind 2019. In november vierden we dat onze opleiding Uurwerktechniek 100 jaar bestaat. Het ene feestje ging over in het andere. Want 2020 stond in het teken van het 125-jarig jubileum van Vakschool Schoonhoven. Reden voor een feestje! Of zeg maar gerust: feest. 

Meer informatie

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan