Zoeken
Menu
StudieMatch

Opticien

Opticien worden? Volg de mbo-opleiding bij Zadkine
Opticien worden? Volg de mbo-opleiding bij Zadkine
Opticien worden? Volg de mbo-opleiding bij Zadkine
Als opticien weet jij alles over de werking van het oog.

In het kort

Als mensen minder goed zien en een bril nodig hebben, gaan ze naar een opticien. De opticien bekijkt de ogen en bepaalt welke bril iemand nodig heeft. Wil jij dit leren? Ben je goed in techniek en maak je gemakkelijk contact met mensen? Dan is deze opleiding wat voor jou. 

Over jouw opleiding

Misschien ben je zelf bij de opticien geweest en denk je: dat lijkt me een leuk beroep. Of vind je brillen interessant. Als opticien werk je in een optiekwinkel. Misschien wel jouw eigen winkel. 

Goede ogen hoef je niet te hebben. Belangrijker is dat jij goed met mensen kunt omgaan en dat je kennis hebt van ogen, techniek en mode. Dat leer je tijdens je opleiding. 

Je gaat ogen opmeten. Je leert monturen en brillenglazen verkopen. En in de werkplaats ga je aan de slag met de nieuwste apparatuur, soldeer je een montuur of slijp je brillenglazen. 

Je loopt verschillende stages. Bij het stagebedrijf zie je hoe een opticien zijn winkel draaiende houdt. Wil je op school toepassen wat je hebt geleerd? Ga dan aan de slag in onze optiekwinkel The Pupil. Hier verkopen studenten zelf brillen en lenzen. 

Op excursie naar Itali√ę om MIDO te bezoeken, een grote optiekbeurs tijdens de Fashion Week?¬†Brillen selecteren tijdens de optiekbeurs ‚ÄėHall of Frames‚Äô? Jij maakt het mee tijdens deze opleiding.¬†

Wat ga ik doen?

In deze opleiding Opticien start je in het eerste jaar met de basis. Je leert:

  • Over het menselijk lichaam en het oog¬†
  • Over brillenglazen¬†en hoe je deze bewerkt
  • Over ondernemen en verkopen van brillen
  • Over modetrends

Heb je gevoel voor wiskunde en rekenen? Dat komt goed uit. Je volgt tijdens deze opleiding ook exacte vakken, zoals theoretische optica en optische instrumenten. 

De nadruk ligt op het doen van oogmetingen. Hier komen jouw sociale vaardigheden goed van pas. Jij leert welke bril past bij welke levensstijl en fase. Iemand die veel achter de computer werkt heeft een andere bril nodig dan een vrachtwagenchauffeur.  En je leert werken met allerlei apparaten: van hypermodern tot ouderwets, zodat jij overal aan de slag kan. 

Stage lopen

Stage lopen vormt een belangrijk onderdeel tijdens deze opleiding. Al halverwege het eerste jaar loop je twee dagen in de week stage en ga je drie dagen naar school. 

In het tweede jaar loop je drie dagen per week stage. En in het derde jaar ben je zelfs het hele jaar op stage. Je komt dan alleen nog naar school voor ondersteunende vakken. 

Aan het werk

Je kunt als opticien werken bij grote ketens als Hans Anders, Specsavers of Pearle. Of bij zelfstandige opticiens. Maar je kunt ook je eigen optiekwinkel beginnen. Altijd al in het buitenland willen werken? Ook dat kan, want overal ter wereld zijn er mensen met slechte ogen. 

Jouw dag begint met het uitpakken van brillenglazen. Je controleert de sterkte en slijpt het glas. Daar komt een klant de winkel binnen. Het is een moeder samen met haar dochter van zes. Het meisje heeft een bril nodig, maar vindt het apparaat erg spannend. Jij weet haar op haar gemak te stellen en voert een oogmeting uit. Je adviseert een bril waar zowel moeder als dochter blij mee zijn. Aan het einde van de dag check je de voorraad en bestel je nieuwe glazen. 

Grote kans op werk

Je kunt overal gaan werken als opticien. Ruim de helft van de Nederlands draagt een bril. Er is dus veel vraag naar goede en leuke opticiens. 

Kans op werk na je opleiding

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
74%
Landelijk gemiddelde
74%

Startsalaris

Deze opleiding
-
Landelijk gemiddelde
‚ā¨ 12,59
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Heb je de smaak te pakken? Veel niveau 4-studenten stromen door naar de opleiding Optometrie of Orthoptie op het hbo. 

Wil jij je specialiseren in contactlenzen? Met dit diploma kun jij de branche-erkende opleiding 'Contactlensspecialist' volgen. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Kelly Simons

Docent Optiek College

Heb je een vraag over deze opleiding? Neem contact met me op.