Zoeken
Menu
StudieMatch

Opticien

Opticien bbl-opleiding Zadkine
Opticien bbl-opleiding Zadkine
Opticien bbl-opleiding Zadkine
Met een refractie-apparaat voer je een oogmeting uit.

In het kort

Mensen goed laten zien en er goed uit laten zien. Dat is jouw taak als opticien. Jij wordt de specialist op het gebied van brillen. Tijdens deze bbl-opleiding tot opticien werk jij als leerling bij een optiekwinkel en ga je 1 dag in de week naar school. Zo leer jij het vak in de praktijk. Zie je dat zitten?

Over jouw opleiding

Misschien werk je al bij een optiekwinkel en wil je doorgroeien naar de functie als opticien. Of wil je overstappen naar de optiekbranche. Een slimme keuze. Meer dan 50 procent van de Nederlanders heeft behoefte aan een bril of lenzen. Er is dus veel vraag naar een specialist zoals jij. 

Als opticien adviseer jij mensen over een passend montuur. Je verricht oogmetingen, slijpt glazen, beheert de winkel en koopt nieuwe brillen in. Jij bent geduldig, hebt technisch inzicht en kunt goed met mensen omgaan. Tijdens deze opleiding komen deze eigenschappen goed van pas. 

Je werkt minimaal 24 uur per week bij een optiekbedrijf als bbl-stagiaire. Al die praktijkervaring komt jouw goed van pas, want hiermee vergroot jij de kans op een baan. Een dag in de week ga je naar school. Hier leer je meer over techniek, mode, gezondheid, werken met apparatuur en marketing. 

Wat ga ik doen?

In deze opleiding Opticien bbl start jij in het eerste jaar met de basis. Je leert: 

  • Over het menselijk lichaam en het oog¬†
  • Over glazen en contactlenzen en hoe je deze bewerkt
  • Over ondernemen en verkopen van brillen
  • Over modetrends

Stage lopen

Stage lopen vormt het belangrijkste onderdeel van deze bbl-opleiding. Als bbl-stagiaire maak jij veel stage-uren. Je hebt namelijk een arbeidsovereenkomst met jouw werkgever afgesloten. Hierin staat hoeveel uur jij werkt en wat jij per uur verdient. 

Bovendien heb jij waarschijnlijk al werkervaring. Dat maakt het makkelijk voor je werkgever om jou snel in te zetten in de optiekwinkel.

Aan het werk

De werkplaats, de winkel, de oogmeetruimte. Als opticien ben jij overal te vinden. Jij runt de winkel, adviseert mensen, meet klanten een goede bril aan en repareert brillen. 

Jouw dag als opticien begint met een interessant gesprek. Een oudere man heeft oogklachten. Heeft hij een bril nodig of kun je hem beter doorsturen naar een oogarts? Aan de hand van moderne apparatuur stel je vast dat hij een bril nodig heeft. 

Dat lijkt een eenvoudige taak, maar het draait hier om jouw vakkennis. Je moet de juiste brillenglazen kiezen, slijpen en in het gekozen montuur plaatsen. Een nauwkeurig werkje. Dan blijkt dat jouw klant ook nog een leesbril nodig heeft. Je maakt hem blij met twee brillen die comfortabel zitten. Een goed begin van de dag. 

Grote kans op werk

De toekomst ziet er zonnig uit. Er is namelijk veel vraag naar een specialist zoals jij. Je kunt als opticien aan de slag bij een bekende optiekwinkel, zoals Brand Vision, Hans Anders, Specsavers of Pearle. Maar je kunt ook je eigen optiekwinkel starten. 

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
74%
Landelijk gemiddelde
74%

Percentage gediplomeerden met werk

Deze opleiding
100%
Landelijk gemiddelde
98%

Startsalaris

Deze opleiding
-
Landelijk gemiddelde
‚ā¨ 12,59
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Heb je de smaak te pakken? Veel niveau 4-studenten stromen door naar de opleiding Optometrie of Orthoptie op het hbo. Of specialiseren zich in contactlenzen. 

Een bril voor veraf of dichtbij, jij weet straks welke bril iemand nodig heeft.
Een bril voor veraf of dichtbij, jij weet straks welke bril iemand nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven.