Management transport en logistiek
Gekozen leertype School & Stage (BOL)
Jij bereidt je tijdens deze mbo niveau 4 opleiding voor op een verantwoordelijke rol in de logistiek. Je zorgt ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek staan. En je draagt bij aan het logistieke proces in de vorm van een goede planning, kostenbesparingen en inzet van transport. Je leert het belang van goede zakelijke relaties en weet hoe je dit aan moet pakken. Eerst leg je de basis en daarna kies je voor een uitstroomrichting: Logistiek Supervisor of Specialist Transport en Logistiek.
Over jouw opleiding
Jij neemt de verantwoordelijkheid in het management om het beste uit jezelf en je team te halen! Je leert een bijdrage te leveren aan het logistieke proces en hoe je teamleiders het beste aan kunt sturen, zodat alles soepel en volgens plan verloopt. Ook als het een keer tegen zit.
Om je voor te bereiden op een verantwoordelijke functie leer je om gesprekken te voeren met collega's en leidinggevenden. Daarnaast is klanttevredenheid belangrijk. Door goede service te bieden kun je huidige klanten behouden maar ook nieuwe klanten aantrekken.
Deze basis leg je het eerste gedeelte van deze mbo-4 transport en logistiek opleiding. Hierna kies je voor een uitstroomrichting. Kies je voor Logistiek Supervisor dan houd jij je bezig met de organisatie en planning van het logistieke proces in het magazijn. Kies je voor de uitstroomrichting Specialist Transport en Logistiek, dan staat de planning en het organiseren van transport centraal, dus het vervoeren van goederen vanuit de opslagruimte.
Wat vinden studenten
Wat ga ik doen?
Tijdens deze 3-jarige mbo opleiding staat alles in het teken van het behalen van je diploma Logistiek Supervisor of Specialist Logistiek en Transport, niveau 4. Wij geloven dat je in de praktijk het beste leert, daarom loop je elk studiejaar stage bij een bedrijf dat het beste bij jou past. Naast je stage kun je op onze locatie ook uitstekend in de praktijk leren. In ons eigen magazijn Warehouse XL zetten we digitale leermiddelen in, en ga je aan de slag met verschillende situaties uit de praktijk.
Hieronder kun je meer lezen over de twee uitstroomrichtingen.
Als je voor deze uitstroomrichting kies, dan leer je alles over het plannen en organiseren van het logistieke proces in het magazijn. Je zorgt ervoor dat goederen op de juiste manier opgeslagen worden, dat de doorloop goed is en dat jouw team op de juiste manier werkt om dit voor elkaar te krijgen.
Ook leer je hoe je ervoor zorgt dat materialen en machines, zoals de heftruck, goed onderhouden worden en als het nodig is worden vervangen. Je houdt dit goed in de gaten en maakt hierop een planning. Jij krijgt de regie over het magazijn!
Deze uitstroomrichting draait om het plannen en organiseren van transport. Goederen die het magazijn verlaten moeten op tijd bij de klant zijn. Jij maakt hiervoor een planning met behulp van IT-systemen en houd ook in de gaten dat de kosten niet te hoog worden. Zo zorg je ervoor dat de doelstellingen behaald worden en de klant tevreden is!
Goederen die op transport gaan moeten voorzien zijn van de juiste papieren. Hier leer je alles over tijdens de opleiding. Alles wat gebeurt op het gebied van het vervoer van de goederen houd je in de gaten en bespreek je met het management. Ook zorg je voor goed onderhoud van de systemen en het materiaal in de transportomgeving. Je maakt hiervoor een planning en legt vast wat de status is van de apparatuur. Soms moeten machines of voertuigen vervangen worden; jij ziet dit op tijd.
Tijdens je opleiding behaal jij het Gecertificeerde Vestigingsdiploma voor Transportbedrijf (dit is een voorwaarde om een transport/koeriersbedrijf te kunnen starten) Deze wordt door het CBR erkend.
Tijdens de opleiding specialiseer je jezelf door de volgende keuzedelen:
- Digitale vaardigheden gevorderd
- Duurzaamheid in het beroep D
- Voorbereiding hbo
- Douaneaangifte verdieping
- Ondernemerschap mbo
- Internationaal I bewustzijn (interculturele) diversiteit.
Je krijgt bij ons de mogelijkheid om waardevolle certificaten als ‘Veilig werken met de vorkheftruck en reachtruck’ te behalen. Je haalt ook het diploma ‘Basisveiligheid voor leidinggevenden’ (VCA+). Het is namelijk van groot belang dat je veilig werkt.
Stage lopen
Tijdens de opleiding loop je stage bij een organisatie in een logistieke functie. Door deze praktijkervaring ben je aan het einde van je opleiding klaar om te gaan werken.
Je kiest een stageplaatst die bij jou past. Je zoekt zelf een gecertificeerd bedrijf of kiest een bedrijf waar wij al contacten mee hebben. Tijdens je stage kan je zelf ervaren wat de logistiek inhoudt bij een organisatie. Wil je de logistiek in de zorg organiseren, bij een groot bouwbedrijf, op een luchthaven of bij een evenementenbureau? Overal om je heen is logistiek, dus je hebt volop keuze.
Locatie
We zitten met ons college, kantoorruimte en Warehouse XL (onze prachtige praktijkruimte van 1.000m2) aan de Aluminiumstraat 25 in Rotterdam Oost. Een uitstekende plek om de fijne kneepjes van het vak te leren. Zo ga je op weg naar jouw toekomst in de logistiek.
Bereikbaarheid
De locatie ligt op circa 10 minuten lopen van bus-, metro- en treinstation Rotterdam-Alexander. Hier bevindt zich ook winkelcentrum Alexandrium, het grootste winkelcentrum van Rotterdam in de wijk Oosterflank.
Aan het werk
Met dit mbo-4 diploma op zak ben je Logistiek Supervisor of Specialist Transport en Logistiek en kun je aan de slag in een interessante logistieke omgeving. Je houdt je bezig met het personeelsbeleid en de financiële kant van de logistieke uitvoering. Ook stuur je teamleiders aan binnen het logistieke proces en organiseer je alles rondom de verplaatsing van goederen, materialen, mensen en diensten. Jouw relatie met leveranciers en partners is goed, zodat het werk blijft toestromen en iedereen tevreden is. Een mooie en afwisselende toekomst!
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Heb je vragen over de opleiding of wil je je aanmelden? Hieronder vind je alle informatie. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op via de contactpersoon onderaan deze webpagina.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Je kunt bij Zadkine starten op de volgende momenten:
- In augustus/september
- In februari
- Bij opleidingen met flexibele instroom is de startdatum in overleg
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Voor het volgen van deze opleiding heb je één van de volgende vooropleidingen nodig:
- Mbo niveau 3
- Het is mogelijk om na het behalen van een vmbo-KB-diploma (Kaderberoepsgerichte Leerweg) door te stromen naar niveau 4 van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)
- Overgangsbewijs naar Havo 4
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Wil je sfeer proeven op onze locatie en kennismaken met studenten & docenten? Kom dan bij ons langs! Kies een van onderstaande mogelijkheden. We zien je graag!
Mourad Lamrini
Opleidingsmanager Logistiek CollegeHeb je vragen over deze opleiding of wil je meer weten over Logistiek College? Neem gerust contact met mij op.