Zelfstandig werkend kok
Leerweg Werk & School (BBL)
Ben je creatief en hou je van koken? Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer je zelfstandig de heerlijkste gerechten bereiden, je eigen menu samenstellen en leer je hoe je andere koks aanstuurt.
Over jouw opleiding
Oefenen, koken en proeven. Die elementen staan centraal tijdens deze bbl-opleiding. Jij leert hoe jij de lekkerste gerechten bereidt en welke ingrediënten je daarvoor het beste kan gebruiken. Naast het voorbereiden van gerechten krijg je in deze functie ook meer verantwoordelijkheden. Je denkt mee over de menukaart en je leert hoe je lerende medewerkers moet begeleiden. Tijdens de opleiding wordt er steeds meer van je verwacht. Zo leer je hoe je zelfstandig een deel van de keuken kunt runnen en hoe je kostenbewust moet denken en handelen.
Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je minimaal 24 uur per week in de keuken werkt van een hotel of restaurant. Daarnaast kom je één dag per week naar school voor jouw theorievakken.
Flexibele instroom
Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment.
Verhalen van studenten
Wat ga je doen?
Afhankelijk van je vooropleiding duurt deze opleiding 2 tot 3 jaar. Tijdens de opleiding Kok leer je alle basistechnieken van het koken en hoe je gerechten presenteert. Bij deze niveau 3 opleiding verdiep je je meer in de verschillende kooktechnieken.
Je leert hoe je de mise en place voorbereidt en hoe nieuwe recepten en gerechten ontwikkelt. Ook leer je hoe je een menukaart samenstelt en inkopen moet doen. Je leert ook hoe je leiding geeft en lerende en nieuwe medewerkers begeleidt.
Je leert onder andere:
- Gerechten bereiden
- Leiding geven en beheerstaken uitvoeren
- Opstellen van menukaarten
- Inplannen van medewerkers
- Ingredienten en producten inkopen
- Samenwerken
- Dienstverlening in de keuken vernieuwen en verbeteren
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Werken en leren
Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je 1 dag naar school gaat. De overige dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor je opleiding begint dat je een werkplek hebt. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op een succesvolle toekomst.
BBL-traject bij de Doelen, de Beren of Fletcher
Deze opleiding bieden we aan als exclusief BBL-traject bij De Doelen, De Beren en Fletcher Hotels. Je leert van de besten in een leeromgeving waar theorie en praktijk perfect samenkomen. Eén dag per week volg je theorie op school. De overige vier dagen werk je en doe je direct waardevolle praktijkervaring op.
Je leert van de beste in een omgeving waar theorie en praktijk echt samenkomen. Je werkt vier dagen per week bij Fletcher, De Doelen of De Beren en doet direct waardevolle ervaring op. Eén dag per week volg je de volgende theoretische vakken:
- Nederlands
- Engels
- Duits (vanaf niveau 3)
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je ontwikkelt snel nieuwe vaardigheden, doet waardevolle praktijkervaring op en behaalt aan het einde van de opleiding je diploma, waarmee je volledig klaar bent voor de volgende stap in je carrière!
Wie kent de Beren nu niet? Met meerdere locaties in Rotterdam en door heel Nederland biedt de Beren je de kans om te werken in een van de bekendste en gezelligste restaurants van het land. Hier werk je in een informele sfeer, samen met een team van professionals die je alles leren over het vak.
Je krijgt volop de ruimte om je horeca-ervaring verder te ontwikkelen, en dat in een dynamische omgeving vol mogelijkheden!
Bij Fletcher krijg je niet alleen de kans om te leren van de besten, maar je hebt ook baangarantie! Dit betekent dat je na je opleiding direct kunt starten bij Fletcher, wat zorgt voor extra zekerheid voor je toekomst. Werken bij Fletcher betekent deel uitmaken van een gastvrije organisatie met meer dan 110 hotels door heel Nederland. Of je nu in de bediening staat of in de keuken werkt, je krijgt volop kansen om je vaardigheden te ontwikkelen en door te groeien in je carrière.
Bij Concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam kun je werken en leren in het nieuwe restaurant Studio 3. Hier ontwikkel je je vaardigheden in de bediening of keuken, samen met ervaren collega’s, in een inspirerende werkomgeving. Deze unieke kans combineert praktijkervaring met theorie, en biedt bovendien toegang tot exclusieve voordelen zoals kortingen op evenementen.
Dit BBL-traject heeft veel voordelen! Je ontvangt direct salaris terwijl je werkt en leert. Je opleiding wordt volledig vergoed en je lesdag bij Zadkine wordt doorbetaald. Je krijgt de kans om je vak in de praktijk te leren, waardoor je sneller ervaring opdoet. Bovendien werk je in een leuke werkomgeving, waar je je vak met plezier kunt uitoefenen.
Je meldt je aan voor de opleiding en tijdens het intakegesprek kijken we samen welk bedrijf het beste bij jou past. Daarna ga je op sollicitatiegesprek bij het bedrijf.
Is de opleiding toch niet helemaal wat je zoekt? Geen probleem! We zorgen ervoor dat er altijd een plek voor je is bij een andere werkgever, zodat je altijd kunt beginnen!
Werk je al, wil je een carrièreswitch maken, of ben je herintreder en op zoek naar een frisse start? Dan zijn deze opleidingen ook zeker iets voor jou!
Locatie
Op het Benthemplein in hartje Rotterdam hebben we twee ruime restaurants en moderne keukens. Deze keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met jouw passie, koken!
Onze school zit op loopafstand van het Centraal Station. En heb je even een tussenuur en zin om te winkelen? Met een paar minuten lopen sta je op de bekende Coolsingel.
Aan het werk
Na het behalen van je diploma kan je aan het werk bij verschillende restaurants hotels bijvoorbeeld als sous-chef.
Je werkt zelfstandig in de keuken en samen met het team ontwikkel jij de menukaart waarbij je de laatste trends op het gebied van eten in gaten houdt. Je maakt de planning, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Ook zorg jij voor de voorraad in de gaten. Bij ontvangst controleer jij alle producten en zorg je ervoor dat de kwaliteit goed is. Daarnaast help je nieuwe medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Wanneer de chef-kok er niet is, ben jij eindverantwoordelijk voor de voor de gang van zaken.
Verschil zelfstandig werkend kok en kok
Het verschil tussen een zelfstandig werkend kok en een kok is dat je als zelfstandig werkend kok, meedenkt bij het uitbreiden of verbeteren van de menukaart. Ook maak je zelfstandig plannen, denk je mee over de voorraad en over kostenbesparing.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je kunt deze opleiding volgen via twee leerwegen:
- Met een algemene vooropleiding (vmbo theoretische leerweg, gemengd, kader of havo 3) duurt de opleiding drie jaar.
- Met een horecavakopleiding op vmbo-niveau, een havo-diploma of een mbo-diploma Kok niveau 2 kun je instromen in het tweede jaar en duurt de opleiding twee jaar.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.