StudieMatch
Zoeken
Menu

Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig kok aan het werk
kok
Gerecht kok Zadkine
Zelfstandig kok aan het werk

In het kort

Hou jij van lekker eten, zit je vol creatieve¬†idee√ęn¬†en wil je jouw kooktechnieken naar een hoger level tillen? Dan is de opleiding Zelfstandig Werkend Kok zeker iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer jij hoe je zelfstandig de mooiste gerechten voorbereidt, maar ook hoe je een team aanstuurt en hoe je een menukaart opstelt.¬†

Over jouw opleiding

Oefenen, koken¬†en proeven. Die elementen staan¬†centraal tijdens deze bbl-opleiding.¬†Jij leert hoe jij de lekkerste gerechten bereidt en welke ingredi√ęnten je daarvoor het beste kan gebruiken.¬†Naast het voorbereiden van gerechten krijg je in deze functie ook meer verantwoordelijkheden. Je denkt mee over de menukaart en je leert hoe je lerende¬†medewerkers moet begeleiden. Tijdens de opleiding wordt er steeds meer van je verwacht. Zo leer je hoe je zelfstandige een deel van de keuken kunt runnen en hoe je kostenbewust moet denken en handelen.¬†

Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je minimaal 24 uur per week in de keuken werkt van een hotel of restaurant. Daarnaast kom je één dag per week naar school voor jouw theorievakken. 

Flexibele instroom

Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze contactpersoon en vraag naar de mogelijkhedne. Haar gegevens vind je onderaan deze pagina. 

Wat ga ik doen?

Afhankelijk van je vooropleiding duurt deze opleiding 2 tot 3 jaar. Tijdens deze opleiding leer jij naast het bereiden van de lekkerste gerechten ook hoe je jouw creativiteit in de keuken verder ontwikkelt. Je leert hoe je planningen maakt en hoe je een team aanstuurt. De theorielessen krijg je van zeer ervaren en betrokken docenten op school.

Presenteren van je gerechten

Je leert hoe je een menukaart maakt en zelfstandig gerechten samenstelt. Het gerecht moet niet alleen lekker smaken, het moet er ook super uitzien. Je leert hoe je gerechten mooi en smakelijk presenteert.¬† Ook leer je verschillende kooktechnieken zoals braden, pocheren. Werken in een schone en opgeruimde keuken is een must voor een kok. Je leert niet alleen hoe je moet werken in een keuken, maar ook hoe je alles schoon houdt en hygi√ęnisch werkt.¬†

Stage lopen

Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je 1 dag naar school gaat. De overige dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor je opleiding begint dat je een werkplek hebt. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl. 

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op een succesvolle toekomst. 

Locatie

Op het Benthemplein in hartje Rotterdam hebben we een supermooi restaurant, hippe brasserie en state of the art keukens. Deze moderne keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met je passie, koken!  

Onze school zit op loopafstand van het Centraal Station. En heb je even een tussenuur en zin om te winkelen? Met een paar minuten lopen sta je op de bekende Coolsingel. 

Wat doe je als Zelfstandig gastheer/ zelfstandig gastvrouw?

Aan het werk

Na het behalen van je diploma kan je aan het werk bij verschillende restaurants of hotels of cateringbedrijf. Werken als zelfstandig werkend kok betekent hard werken en snel werken. Maar je bent wel iemand die alles onder controle heeft en overzicht kan houden, ook wanneer het heel druk is.  

Je werkt zelfstandig in de keuken en samen met je team ontwikkel jij de menukaart waarbij je de laatste trends op het gebied van eten in gaten houdt. Je maakt de planning, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Ook zorg jij voor de voorraad in de gaten. Bij ontvangst controleer jij alle producten en zorg je ervoor dat de kwaliteit goed is. Daarnaast help je nieuwe medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.  

Verschil zelfstandig werkend kok en kok

Het verschil tussen een zelfstandig werkend kok en een kok is dat je als zelfstandig werkend kok, meedenkt bij het uitbreiden of verbeteren van de menukaart. Ook maak je zelfstandig plannen, denk je mee over de voorraad en over kostenbesparing. 

Kans op leerbaan

Deze regio
Landelijk gemiddelde

Kans op werk

Deze regio
Landelijk gemiddelde

Afgestudeerden met werk

Landelijk gemiddelde
92%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met je diploma op zak kan je meteen aan de slag in de horeca of doorstromen naar de hogere Hotelschool. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Marco Hugens

Studieloopbaan - Intake coördinator / Voorlichter

Wil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.