
In het kort
Hou jij van lekker eten, zit je vol creatieve ideeën en wil je jouw kooktechnieken naar een hoger level tillen? Dan is de opleiding Zelfstandig Werkend Kok zeker iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer jij hoe je zelfstandig de mooiste gerechten voorbereidt, maar ook hoe je een team aanstuurt en hoe je een menukaart opstelt.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Oefenen, koken en proeven. Die elementen staan centraal tijdens deze bbl-opleiding. Jij leert hoe jij de lekkerste gerechten bereidt en welke ingrediënten je daarvoor het beste kan gebruiken. Naast het voorbereiden van gerechten krijg je in deze functie ook meer verantwoordelijkheden. Je denkt mee over de menukaart en je leert hoe je lerende medewerkers moet begeleiden. Tijdens de opleiding wordt er steeds meer van je verwacht. Zo leer je hoe je zelfstandige een deel van de keuken kunt runnen en hoe je kostenbewust moet denken en handelen.
Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je minimaal 24 uur per week in de keuken werkt van een hotel of restaurant. Daarnaast kom je één dag per week naar school voor jouw theorievakken.
Flexibele instroom
Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze contactpersoon en vraag naar de mogelijkhedne. Haar gegevens vind je onderaan deze pagina.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Afhankelijk van je vooropleiding duurt deze opleiding 2 tot 3 jaar. Tijdens deze opleiding leer jij naast het bereiden van de lekkerste gerechten ook hoe je jouw creativiteit in de keuken verder ontwikkelt. Je leert hoe je planningen maakt en hoe je een team aanstuurt. De theorielessen krijg je van zeer ervaren en betrokken docenten op school.
Presenteren van je gerechten
Je leert hoe je een menukaart maakt en zelfstandig gerechten samenstelt. Het gerecht moet niet alleen lekker smaken, het moet er ook super uitzien. Je leert hoe je gerechten mooi en smakelijk presenteert. Ook leer je verschillende kooktechnieken zoals braden, pocheren. Werken in een schone en opgeruimde keuken is een must voor een kok. Je leert niet alleen hoe je moet werken in een keuken, maar ook hoe je alles schoon houdt en hygiënisch werkt.
Je leert onder andere:
- Gerechten bereiden
- Leiding geven en beheerstaken uitvoeren
- Opstellen van menukaarten
- Inplannen van medewerkers
- Ingredienten en producten inkopen
- Samenwerken
- Dienstverlening in de keuken vernieuwen en verbeteren
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Stage lopen
Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je 1 dag naar school gaat. De overige dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor je opleiding begint dat je een werkplek hebt. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op een succesvolle toekomst.
Locatie
Op het Benthemplein in hartje Rotterdam hebben we een supermooi restaurant, hippe brasserie en state of the art keukens. Deze moderne keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met je passie, koken!
Onze school zit op loopafstand van het Centraal Station. En heb je even een tussenuur en zin om te winkelen? Met een paar minuten lopen sta je op de bekende Coolsingel.
Aan het werk
Na het behalen van je diploma kan je aan het werk bij verschillende restaurants of hotels of cateringbedrijf. Werken als zelfstandig werkend kok betekent hard werken en snel werken. Maar je bent wel iemand die alles onder controle heeft en overzicht kan houden, ook wanneer het heel druk is.
Je werkt zelfstandig in de keuken en samen met je team ontwikkel jij de menukaart waarbij je de laatste trends op het gebied van eten in gaten houdt. Je maakt de planning, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Ook zorg jij voor de voorraad in de gaten. Bij ontvangst controleer jij alle producten en zorg je ervoor dat de kwaliteit goed is. Daarnaast help je nieuwe medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.
Verschil zelfstandig werkend kok en kok
Het verschil tussen een zelfstandig werkend kok en een kok is dat je als zelfstandig werkend kok, meedenkt bij het uitbreiden of verbeteren van de menukaart. Ook maak je zelfstandig plannen, denk je mee over de voorraad en over kostenbesparing.
Kans op leerbaan
Kans op werk
Afgestudeerden met werk
Vervolgopleidingen
Met je diploma op zak kan je meteen aan de slag in de horeca of doorstromen naar de hogere Hotelschool.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Je kunt deze opleiding volgen via twee leerwegen:
- Met een algemene vooropleiding (vmbo theoretische leerweg, gemengd, kader of havo 3) duurt de opleiding drie jaar.
- Met een horecavakopleiding op vmbo-niveau, een havo-diploma of een mbo-diploma Kok niveau 2 kun je instromen in het tweede jaar en duurt de opleiding twee jaar.
Het lesgeld is vastgesteld op €1239,- (schooljaar 2022/2023).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Studieloopbaan - Intake coördinator / VoorlichterWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.
