
In het kort
Hou jij van lekker eten, is koken jouw passie en wil jij hiervan je beroep willen maken? Tijdens deze tweejarige bbl-opleiding leer jij de lekkerste gerechten maken en leer je verschillende kooktechnieken. Wil jij in een restaurant indruk maken met jouw heerlijke gerechten?
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Omdat dit een bbl-opleiding is, werk je een paar dagen bij een leerwerkbedrijf en kom je één dag naar school. Op school mag je lekker oefenen in onze keukens. Onze locatie heeft namelijk twee restaurants en bijbehorende moderne keukens die van alle gemakken zijn voorzien.
Oefenen, koken en proeven. Die elementen staan centraal tijdens deze opleiding. In twee jaar leer jij de beste gerechten maken en weet jij alles over de verschillende ingrediënten.
Slim werken in de keuken
Voordat de gasten arriveren, is het belangrijk dat jouw ingrediënten en gereedschap klaarstaan. ZO kan jij snel en goed werken. Je leert hoe je het voorbereidende werk moet doen. Bijvoorbeeld hoe je groente snijdt of het vlees voorbraadt.
Werken in een schone en opgeruimde keuken is een must voor een kok. Hier besteden wij ook veel tijd aan. Je leert dus niet alleen koken, maar ook hoe je netjes en hygiënisch werkt.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Tijdens je opleiding leer je verschillende kooktechnieken. Je leert alles over ingrediënten en het kookapparatuur waarmee je werkt. Ook leer je hoe je als team samenwerkt in de keuken.
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Stage lopen
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Voordat je begint aan de opleiding regel je zelf voor een werkplek.
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Jij gaat stage lopen bij topbedrijven uit de regio. Wij werken intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo ga jij goed voorbereid en vol kennis en ervaring een succesvolle toekomst tegemoet.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locaties
Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant, hippe brasserie en prachtige en ruime keukens. Deze moderne keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met je passie, koken!
Aan het werk
In de keuken kan je al je liefde voor eten en koken kwijt. Jij tovert een paar simpele gerechten tot een prachtig en smaakvol gerecht waar iedereen van geniet. In de keuken zorg je ervoor dat het voorbereidend werk gedaan is zodat jij meteen kan starten met koken wanneer de gasten arriveren.
Teamwork
Samen met je team ontwikkel jij de menukaart waarbij je de laatste trends op het gebied van eten in gaten houdt. Je plant de werkzaamheden die plaatsvinden in de keuken en werkt soms alleen, maar meestal samen met anderen. Je doet er alles voor om hongerige gasten van een lekkere maaltijd te voorzien en tevreden te stellen met jouw kookkunsten.
Afhankelijk van het type restaurant bereid je à la minute gerechten, maar het kan ook dat je met voorbewerkte producten kookt.
Kans op leerbaan
Vervolgopleidingen
Met je diploma op zak kan je als kok aan de slag aan de slag in de Horeca. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen en de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) volgen.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Het lesgeld voor deze opleiding is vastgesteld op € 1.202,- (schooljaar 2020/2021)
Je betaalt dit lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Voor deze opleiding heb je een laptop of tablet nodig. Daarnaast zal het boekengeld ongeveer € 300,- zijn.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina
- Vul het aanmeldingsformulier in
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren?
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Esther van Riet
Contactpersoon ZadkineHeb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.