
In het kort
Hou jij van lekker eten, is koken jouw passie en wil jij hiervan je beroep willen maken? Tijdens deze tweejarige bbl-opleiding werk je vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en kom je één dag in de week naar school.
Ben je creatief en wil je indruk maken met jouw kookkunsten? Meld je dan aan voor deze koksopleiding.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding

Over jouw opleiding
Oefenen, koken en proeven! Die ingrediënten staan op het menu tijdens deze opleiding. Jij leert in twee jaar alle basisvaardigheden op het gebied van koken, hoe jij de lekkerste gerechten bereidt en welke ingrediënten je daarvoor het beste kan gebruiken. Tijdens je opleiding leer je verschillende kooktechnieken, hoe je werkt in een keuken en hoe je samenwerkt in een team.
Omdat dit een bbl opleiding is, doe je meteen veel praktijkervaring op. Hierdoor kan je na het behalen van je diploma meteen aan de slag. Naast heel veel praktijk krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen en loopbaan & burgerschap. Je wordt tijdens je opleiding begeleid door een studieloopbaanbegeleider.
(Internationale) wedstrijden
Onze studenten doen elk jaar mee aan diverse Rotterdamse evenementen. Bijvoorbeeld het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) en Gastvrij Rotterdam. Wij doen ook mee aan internationale vakwedstrijden zoals het AEHT waar onze studenten vaak in de prijzen vallen. Afgelopen oktober wonnen we 3 maal goud, 1 maal zilver en 1 maal brons! Wie weet sta jij met jouw talenten ook een keer in de finale.
Flexibele instroom
Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze contactpersoon en vraag naar de mogelijkhedne. Haar gegevens vind je onderaan deze pagina.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Omdat dit een bbl-opleiding is, werk je een paar dagen bij een leerwerkbedrijf en kom je één dag naar school. In twee jaar leer jij in de praktijk de beste gerechten maken en hoe je deze mooi presenteert op een bord. Daarnaast leer je verschillende kooktechnieken en weet jij alles over de verschillende ingrediënten. Ook leer je hoe je als team samenwerkt in de keuken.
Voordat de gasten arriveren, is het belangrijk dat jouw ingrediënten en gereedschap klaarstaan. Zo kan jij snel en goed werken. Je leert hoe je het voorbereidende werk moet doen. Bijvoorbeeld hoe je groente snijdt of het vlees voorbraadt.
Werken in een schone en opgeruimde keuken is een must voor een kok. Hier besteden wij ook veel tijd aan. Je leert dus niet alleen koken, maar ook hoe je netjes en hygiënisch werkt.
Naast koken en het voorbereiden van gerechten krijg je ook les in voorraadbeheer en inkoop. Ook krijg je vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Burgerschap
- Loopbaan
Je mag twee keuzevakken kiezen die passen bij jou interesses of ambitie. Je kunt kiezen uit:
- Wijnkennis
- Eetcultuur en wensen
- Ondernemend gedrag
Stage lopen
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Voordat je begint aan de opleiding regel je zelf voor een werkplek.
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Jij gaat stage lopen bij topbedrijven uit de regio. Wij werken intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo ga jij goed voorbereid en vol kennis en ervaring een succesvolle toekomst tegemoet.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locatie
Op het Benthemplein in Rotterdam hebben we een supermooi restaurant, hippe brasserie en prachtige en ruime keukens. Deze moderne keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met je passie; koken! Onze school is heel makkelijk bereikbaar met het OV en ligt op slechts een paar minuten loopafstand van het Centraal Station.
Aan het werk
In de keuken kan je al je liefde voor eten en koken kwijt. Jij tovert een paar simpele gerechten tot een prachtig en smaakvol gerecht waar iedereen van geniet. In de keuken zorg je ervoor dat het voorbereidend werk gedaan is zodat jij meteen kan starten met koken wanneer de gasten arriveren.
Teamwork
Samen met je team ontwikkel jij de menukaart waarbij je de laatste trends op het gebied van eten in gaten houdt. Je plant de werkzaamheden die plaatsvinden in de keuken en werkt soms alleen, maar meestal samen met anderen. Je doet er alles voor om hongerige gasten van een lekkere maaltijd te voorzien en tevreden te stellen met jouw kookkunsten.
Afhankelijk van het type restaurant bereid je à la minute gerechten, maar het kan ook dat je met voorbewerkte producten kookt. Met dit diploma kun je aan het werk in restaurants, hotels,grand cafés, brasseries, congrescentra en instellingen zoals de zorg.
Studenttevredenheid
Kans op leerbaan
Afgestudeerden met werk
Vervolgopleidingen
Met je diploma op zak kan je als kok aan de slag aan de slag in de Horeca. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen en de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) volgen.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Het cursusgeld is vastgesteld op € 270,- (schooljaar 2023/2024)
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Esther van Riet
Contactpersoon ZadkineHeb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.