StudieMatch
Zoeken
Menu

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Maatschappelijke zorger aan het werk met handschoenen aan

In het kort

Werken met je hoofd, hart en handen. Als dat bij jou past, dan is de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg perfect voor jou. Je helpt mensen zichzelf in hun kracht te zetten en zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren tijdens de dagelijkse bezigheden in de maatschappij. Denk aan persoonlijke verzorging en/of op het gebied van wonen, werken en vrije tijd. Je hebt dus een dosis geduld nodig, inlevingsvermogen en je denkt oplossingsgericht. Afwisselend is het werk altijd.

Wist je dat...

deze opleiding ook wordt gegeven aan de Sportlaan in Spijkenisse! De school ligt in de wijk Schiekamp in Spijkenisse en is op 5 minuten loopafstand van winkelcentrum Plateau. Het is een kleinere knusse locatie, met twee verdiepingen. Er zijn goed ingerichte leer- en werkruimtes. Er is bijvoorbeeld een keuken en ook zijn er ruimtes met ziekenbedden. Er is gratis WiFi en er zijn kluisjes. En er is een chille kantine met een lounge-gedeelte waar je tijdens de pauze iets kunt eten en drinken. Iedere student wordt hier gezien en krijgt de persoonlijke aandacht die hij/zij verdient. Bekijk de video van de locatie.

Over jouw opleiding

Als beroepskracht maatschappelijke zorg werk je direct met cliënten. Je werkt in een instelling voor wonen, dagbesteding en vrije tijd. Dat kan in verschillende sectoren zijn: in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang. Je werk is gericht op activerende begeleiding, maar je hebt ook verzorgende taken. Na het afronden van de deze opleiding op niveau 4, heb je naast uitvoerende taken ook coördinerende taken. Je hebt de leiding over de cliënt en schrijft samen met de cliënt het ondersteuningsplan en je bent verantwoordelijk voor de aansturing van de dag.

Je helpt kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen met:

  • een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking;  
  • een of meerdere (chronische) ziekten en/of problemen, zoals een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis, een verslaving, dak- of thuisloos zijn, een psychosociaal of gedragsprobleem. 

Je gaat eerst vijf dagen per week naar school. Daar leer je de theorie en de praktijk in projecten en klassikale lessen. Al snel begin je met stages. Wat je hebt geleerd op school, kun je meteen in de praktijk brengen.

Wat ga ik doen?

In deze opleiding leer je alles over het vak van beroepskracht maatschappelijke zorg. 

Stage lopen

Waarom loop je stage? Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding. Wij bieden je een aantal stageplekken aan bij organisaties waar we mee samenwerken. Allemaal in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst. Maar natuurlijk stimuleren wij jou, om zelf op zoek te gaan naar een fijne stageplaats. Kijk daarvoor eens op stagemarkt.nl.

Locaties

Goed om te weten:

Je meldt je aan voor de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg op onze locatie aan het Benthemplein in Rotterdam of de locatie Sportlaan in Spijkenisse. Er bestaat een kans dat op enig moment het maximaal aantal studenten op een locatie is bereikt. Je kunt dan altijd de opleiding gaan volgen op de andere locatie.

Aan het werk

Studenten zijn tevreden over deze opleiding en geven het rapportcijfer 7,1. De meeste studenten vinden snel werk met een diploma van deze opleiding. Vooral als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. 

Ga je meteen aan het werk? 

Met het diploma Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg kun je gaan werken als begeleider of groepsleider in een woon-, zorg- of activiteitencentrum, of als woon- of activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg. 

Waar ga je werken? 

Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij:  

  • Geestelijke gezondheidszorgcentra 
  • Ouderenzorgcentra 
  • Ziekenhuizen 
  • Woonvoorzieningen 
  • Activiteitencentra 
  • Diverse welzijnsinstellingen  
  • Sociale werkplaatsen 
  • Asielzoekerscentra 
  • Psychiatrische instellingen 
  • Ambulante dienstverlening
  • Revalidatiecentra 

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
66%
Landelijk gemiddelde
61%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je liever doorleren? Dat kan ook. Met je diploma kun je meteen doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Maar je kunt met dit diploma ook naar het HBO, waar je bijvoorbeeld Social Work, Pedagogiek of Toegepaste psychologie kunt gaan studeren.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Arnold Griffioen

Docent

Heb je een vraag over locatie Spijkenisse? Neem gerust contact op met mij.

Suzan Steentjes

Docent Maatschappelijke Zorg

Heb je een vraag over locatie Benthemplein? Neem gerust contact op met mij.