Zoeken
Menu
StudieMatch

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Spelen met kind
Werken met gehandicapten
Werken met ouderen
Maatschappelijke zorger aan het werk

In het kort

Werken met je hoofd, hart en handen. Als dat bij jou past, dan is de opleiding Maatschappelijke zorg perfect voor jou. Je helpt cliënten in onze maatschappij op het gebied van wonen, zorg en dagbesteding. Je kunt je op heel veel manieren ontwikkelen. Afwisselend is het werk altijd.

Over jouw opleiding

Als beroepskracht maatschappelijke zorg werk je direct met cliënten. Je werkt in een instelling voor wonen, dagbesteding en vrije tijd. Dat kan in verschillende sectoren zijn: in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang. Je werk is gericht op activerende begeleiding, maar je hebt ook verzorgende taken. Na het afronden van de deze opleiding op niveau 4, heb je naast uitvoerende taken ook coördinerende taken. Je hebt de leiding over de cliënt en schrijft samen met de cliënt het ondersteuningsplan.

Je helpt kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen met:

 • een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking;  
 • een of meerdere (chronische) ziekten en/of problemen, zoals een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis, een verslaving, dak- of thuisloos zijn, een psychosociaal of gedragsprobleem. 
De informatie over Maatschappelijke Zorg start bij 00:08.

Wat ga ik doen?

In deze opleiding leer je alles over het vak van beroepskracht maatschappelijke zorg. Je volgt een basis en kiest daarna een uitstroomprofiel. 

Stage lopen

Waarom loop je stage? Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding. Wij bieden je een aantal stageplekken bij organisaties waar we mee samenwerken. Allemaal in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst.

Locaties

Goed om te weten:

Je meld je aan voor de opleiding Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider) op onze locatie aan het Benthemplein in Rotterdam of de locatie Sportlaan in Spijkenisse. Er bestaat een kans dat op enig moment het maximaal aantal studenten op een locatie is bereikt. Je kunt dan altijd de opleiding gaan volgen op de andere locatie.

Aan het werk

Studenten zijn tevreden over deze opleiding en geven het rapportcijfer 7,1. De meeste studenten vinden snel werk met een diploma van deze opleiding. Vooral als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. 

Ga je meteen aan het werk? 

Met het diploma Medewerker maatschappelijke zorg kun je gaan werken als begeleider of groepsleider in een woon-, zorg- of activiteitencentrum, of als woon- of activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg. 

Waar ga je werken? 

Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij:  

 • Geestelijke gezondheidszorgcentra 
 • Ouderenzorgcentra 
 • Ziekenhuizen 
 • Woonvoorzieningen 
 • Activiteitencentra 
 • Diverse welzijnsinstellingen  
 • Sociale werkplaatsen 
 • Asielzoekerscentra 
 • Psychiatrische instellingen 
 • Ambulante dienstverlening
 • Revalidatiecentra 

Studententevredenheid

Deze opleiding
6
Landelijk gemiddelde
6.5

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
81%
Landelijk gemiddelde
69%

Doorstroom naar hbo

Deze opleiding
30%
Landelijk gemiddelde
30%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je liever doorleren? Dat kan ook. Met je diploma kun je meteen doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Maar je kunt met dit diploma ook naar het HBO, waar je bijvoorbeeld Social Work, Pedagogiek of Toegepaste psychologie kunt gaan studeren.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Arnold Griffioen

Docent

Heb je een vraag over locatie Spijkenisse? Neem gerust contact op met mij.

Evelien van Berkel

Docent

Heb je een vraag over locatie Benthemplein? Neem gerust contact met mij op.