Helpende Zorg en Welzijn vanaf 23 jaar

In het kort
Vind jij het leuk om mensen te helpen? Of zorg te bieden aan mensen die dat zelf niet meer kunnen? Om samen met je collega’s activiteiten te organiseren, zoals spel en recreatie, gericht op opvoeding en dagbesteding? Volg je het liefst les met andere volwassenen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! Je leert hoe je werkt met ouderen, met mensen met een beperking, of met kinderen. Het is belangrijk dat je rekening houdt met wat de mensen zelf nog kunnen. Je krijgt een leuke, afwisselende functie!
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Aan het begin van de opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Je leert hier de basis voor je latere beroep. Hoe je met mensen omgaat en hoe je op een veilige manier zorg verleent, is in de opleiding namelijk heel belangrijk. Na tien weken start je met je stage. Daar pas je direct toe wat je geleerd hebt. Terwijl je stage loopt, verdiep je je op school in de verschillende doelgroepen. Ook leer je over de meest voorkomende ziektebeelden en leer je EHBO toepassen. Zo leer je elke dag iets nieuws!
Wie ben jij?
Je bent dienstverlenend en zorgzaam, en kunt goed luisteren en samenwerken. Je vindt het fijn om mensen te ondersteunen bij wonen en huishouden, bij persoonlijke, dagelijkse zorg en bij sociale en recreatieve activiteiten.
Wat ga ik doen?
De opleiding start met een basisdeel; dit is voor iedereen hetzelfde.
Je leert:
- Ondersteunen bij wonen en huishouden
- Ondersteunen bij persoonlijke zorg
- Ondersteunen bij (sociale) activiteiten en recreëren.
Daarnaast krijg je een aantal algemene vakken, zoals:
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap
In de loop van het jaar loop je ook een aantal dagen per week stage.
De opleiding kent ook keuzedelen, die zorgen voor meer kennis op bepaalde gebieden (en daarmee een grotere kans op werk) of een goede voorbereiding op een vervolgopleiding. Het keuzedeel Ondernemend gedrag is verplicht. Je kiest zelf het andere keuzedeel, dat aansluit bij jou uitstroomprofiel. Je kunt kiezen uit:
- Ondernemend gedrag
- Helpende Plus
- Doorstroom naar niveau 3 Zorg & welzijn
In dit overzicht kunnen nog wijzigingen komen. Ook kan een keuzedeel niet doorgaan, als er niet genoeg inschrijvingen zijn of als het niet in jouw rooster past.
Keuzedelen tellen mee voor het behalen van jouw diploma. Zo kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.
Stage lopen
Theorie is één ding, maart het echte werk leer je in de praktijk! Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding. Wij bieden je een aantal stageplekken bij organisaties waar we mee samenwerken. Allemaal in de regio Rotterdam-Rijnmond en op Voorne-Putten. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst.
Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Aan het werk
Dit is een ideale opleiding voor studenten die op zoek zijn naar een leerbaan. Studenten zijn heel tevreden en geven deze opleiding een 7,8!
Ga je meteen aan het werk?
Na het behalen van je diploma Helpende Zorg en Welzijn kun je gaan werken in een zorg- of een welzijnsinstelling, bij mensen thuis of in een verzorgingshuis of verpleegtehuis. Of je gaat aan de slag in de kinderopvang, de buitenschoolse opvang, de verstandelijk of lichamelijk gehandicaptenzorg of bij een buurthuis.
Vervolgopleidingen
Heb je je diploma en studeer je liever door? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt doorstromen naar een opleiding niveau 3 of 4, zoals de opleiding Verzorgende, Maatschappelijke Zorg of Pedagogisch werk.
Veelgestelde vragen
Het lesgeld voor deze opleiding is vastgesteld op € 1.202,- (schooljaar 2020/2021)
Je betaalt dit lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Voor deze opleiding heb je een laptop of tablet nodig. Daarnaast zal het boekengeld ongeveer € 300,- zijn.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Wil je deze opleiding volgen? Wees er snel bij, want voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus).
Hoe sneller je je aanmeldt, hoe groter de kans op een plek. We wijzen de plekken namelijk toe op volgorde van aanmelding. Wel kan de opleiding plaatsen reserveren. Bijvoorbeeld voor huidige studenten die willen doorstromen, studenten die opnieuw het jaar volgen of die rechtstreeks uit het voortgezet onderwijs komen.
Is het maximum aantal studenten bereikt, dan kom je op de wachtlijst. Je maakt nog kans, maar je kunt ook verder kijken naar andere opleidingen binnen Zadkine.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: Watdevog.nl
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina
- Vul het aanmeldingsformulier in
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren?
Kom langs
Judith de Vries
DocentHeb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.