Verzorgende IG – Flexibel studeren
Werk & School (BBL)
Start met flexibel studeren
Je wilt flexibel studeren. Want je hebt een druk leven én een baan in de zorg (of je gaat er binnenkort mee starten). Je wilt zelf bepalen hoe je studie daarin past. Dat kan dankzij onze flexibele BBL-opleiding Verzorgende-IG.
Over jouw opleiding
Bij Zadkine Gezondheid & Welzijn College, locatie Sportlaan 13 in Spijkenisse, kun je op elk moment beginnen*. Je hoeft dus niet te wachten op een bepaalde startdatum vanuit Zadkine.
*Je kunt wekelijks starten met deze flexibele opleiding, nadat je je hebt aangemeld en de intake hebt gehad. Met uitzondering van 2 weken kerstvakantie. Je volgt één dag per week les op school, je kunt kiezen voor de woensdag of de donderdag als lesdag.
Tijdens de opleiding Verzorgende-IG niveau 3 leer je mensen verzorgen en begeleiden. Dit kunnen mensen met een handicap of psychische problemen, ouderen of kraamvrouwen zijn. Na de opleiding ga je aan de slag in de thuiszorg, verpleeghuis, gehandicaptenzorg, kraamzorg of geestelijke gezondheidszorg. Met jouw inlevingsvermogen en passie voor de zorg ben je een belangrijk persoon voor al deze zorgvragers. Wil jij deze verantwoordelijke rol op je nemen? Kies dan nu voor de flexibele mbo-opleiding Verzorgende-IG van Zadkine!
Wat ga ik doen?
De flexibele BBL-opleiding Verzorgende-IG is een gepersonaliseerd traject. Dit betekent dat de duur van de opleiding flexibel is en je kan versnellen waar mogelijk, en dat jij bepaalt wat je op dat moment wil leren. Afhankelijk van je competenties en een portfolio dat je aanlevert, kun je vrijstellingen krijgen voor onderdelen van het onderwijsprogramma. Dit wordt besproken met je leercoach, waarna jouw persoonlijke traject wordt vastgesteld.
Bij de start van je opleiding werk je minimaal 20 uur per week in de zorg als leerling verzorgende of je begint binnenkort met werken in deze functie en daarnaast ga je een dag in de week naar school. Gemiddeld is dit 5 uur per week.
De gehele opleiding wordt aangeboden via een digitale app: FLOOW. De leerstof staat klaar in deze app. Denk hierbij aan e-learnings, opdrachten, presentaties, podcast, teksten, video’s enzovoorts. Je kunt dus leren wanneer je wil en wanneer het jou uitkomt.
Kort gezegd is de opleiding verdeeld over 11 deelmodules, deze zijn gekoppeld aan de 11 werkprocessen van de opleiding Verzorgende-IG. Iedere deelmodule heeft een challenge (toets) op brons, zilver en goud. Heb je alle deelmodules behaald op goud dan ga je op voor het examen. Met je leercoach bepaal je met welke module je start.
We leiden je op tot het diploma Verzorgende-IG, maar je kunt ook kiezen voor mbo-certificaten of het behalen van een keuzedeel.
Tijdens iedere module kom je een aantal uur naar school om les te volgen. Denk hierbij aan lessen als skills of communicatie. Jouw leerbehoefte kun je aangeven in de app FLOOW. Wij zorgen ervoor dat er docenten voor je zijn die deze kennis kunnen overbrengen.
De 11 deelmodules zijn verdeeld over:
- De bronzen challenge --> Je maakt een kennistoets die je met 80% moet behalen. Als je de toets niet haalt, dan bekijken we met elkaar op welke onderwerpen je kennis nog onvoldoende is en krijg je daarvoor lessen aangeboden.
- De zilveren challenge --> Bij deze challenge ga je je kennis toepassen en verantwoorden. Dit laat je door meerdere mensen in je omgeving beoordelen.
- De gouden challenge --> Bij deze challenge ga je je kennis toepassen, verantwoorden en onderbouwen. Ook dit laat je door meerdere mensen beoordelen, maar de onderbouwing van je keuzes en handelen en theoretische kennis wordt ook altijd beoordeeld door een docent.
Een lesdag is opgebouwd uit coaching en praktijklessen in de ochtend, het middagprogramma kent vaste lestijden, maar een flexibele inhoud van lessen. Je kunt naar de lessen die worden aangeboden of je kiest je eigen lesstof, deze vraag je aan via de app FLOOW. Daarnaast worden de vakken rekenen, Nederlands en burgerschap aangeboden.
De lesdag is momenteel op woensdag of donderdag op de Sportlaan 13 in Spijkenisse.
De kosten voor deze opleiding worden per jaar vastgesteld en bedragen voor 2023/2024:
- € 654,- opleidingsgeld per jaar. De kosten voor leermiddelen bedragen ongeveer € 150,-.
Zadkine behoudt zich het recht voor deze bedragen tussentijds aan te passen.
- Er wordt 50 weken per jaar les gegeven. Omdat je 10 weken les per jaar extra hebt, versnelt je opleiding op een natuurlijke manier al bijna 3 maanden, en kan je flexibel op vakantie
- Je kunt volledig je eigen tempo bepalen. Je bepaalt je eigen leerroute en op basis van motivatie en behoefte de inhoud van de lessen
- Het onderwijs is blended, dit betekent dat je ook kan leren zonder iedere week naar school te komen
- Je hebt het hele traject een leercoach die je intensief begeleidt
- We houden rekening met Eerder Verkregen Competenties (EVC’s), dus eerder opgedane kennis en ervaring. De kennis en kunde die je kunt aantonen gaan we niet meer toetsen en examineren
- Je kunt gratis deelnemen aan de (avond) masterclasses en ervaringsdagen bij organisaties uit diverse branches, zoals geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en kraamzorg
Vervolgopleidingen
Na deze opleiding kun je een vervolgopleiding gaan doen, maar je moet wel toestemming hebben van de zorginstelling waar je werkt. Je kunt bijvoorbeeld de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4) of een andere opleiding op hetzelfde niveau gaan volgen, zoals Sociaal Agogisch Werk. Ook kun je je specialiseren voor de functie van eerst verantwoordelijke verzorgende.
Aan het werk
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Gézina Trouw
Docent Verzorgende IGHeb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.