Hairstylist heer (kopjaar)
Werk & School (BBL)
Verdiep je in herenkapsels en scheren als Hairstylist Heer. Je adviseert, knipt en verzorgt kapsels en baarden. Heb je niveau 2 als Kapper? Dan kun je in één jaar je diploma als Hairstylist Heer halen, terwijl je werkt en leert.
Over jouw opleiding
Jij hebt het diploma van Kapper op niveau 2 al op zak. Graag leer je nog meer fijne kneepjes van het vak. In het kopjaar voor Hairstylist wordt je in één extra jaar een echte specialist in herenkapsels. Het fijne is ook dat je als Hairstylist helemaal zelfstandig werkt. Je leert veel verschillende techniekenverfijnen zoals opknippen, snijden, trimmen en scheren. Na de opleiding kun je dit allemaal volledig zelfstandig.
De meeste tijd breng je door in de praktijk. Per week drie of vier dagen. Je sluit hier ook een arbeidsovereenkomst af. De andere dag(en) ben je op school, in het centrum van Rotterdam of op de Campus in Hoogvliet. De locaties zijn modern met mooie praktijklokalen en salons. Hier volg je theorie- en praktijklessen.
Je oefent in de salon op school eerst op oefenhoofden en later met echte klanten. Misschien willen je familie en vrienden wel door jou geknipt worden? Bereid ze maar vast voor. Maar je krijgt ook klanten die je niet kent. In de salon oefen je niet alleen de verschillende technieken, je geeft ook advies en je leert om nog beter producten te verkopen.
Verhalen van en voor studenten
Wat ga ik doen?
In dit extra kopjaar word jij een echte specialist in herenkapsels. Je werkt lekker zelfstandig. Dat betekent dat je de meeste behandelingen niet hoeft te overleggen met collega’s. Door jouw ervaring kun jij steeds zelf een passend advies geven.
Je bent een ster in het knippen, scheren, snijden en trimmen. Maar ook specifiekere technieken zoals gedekt opknippen, heren kort en kleur inzetten komen aan bod.
Natuurlijk leer je ook meer over verkoop, klantgericht handelen en hoe je met klanten moet omgaan. Bijvoorbeeld met een klant die iets wil wat niet mogelijk is.
- Knippen
- Snijden
- Trimmen
- Baard en snor
- Scheren
- Masseren
- Kleuren (ook hoe je een kleur maakt)
- Föhnen en stylen (de finishing touch)
En natuurlijk:
- Haartheorie
- Nederlands
- Rekenen (met een beetje ondernemen)
- Persoonlijke loopbaan (loopbaan, burgerschap en ondernemend gedrag)
De opleiding tot Hairstylist heer niveau 3 biedt een aantal keuzedelen:
- Visagie
- Engels
- Digitale vaardigheden
Wil jij het meest complete aanbod van de opleiding, zodat je alles eruit haalt qua specialisatie en keuzedelen? Neem dan contact met ons op voor een passend advies.
Deze versnelde opleiding duurt 1 jaar.
Je leert om kwaliteit te leveren en je werk te controleren. Ook voldoet je werk aan de afspraken die zijn gemaakt binnen het kappersvak. (Kijk voor meer informatie op: www.healthyhairdresser.nl/).
Werken en leren
Bbl’ers hebben een arbeidscontract bij hun werkplek. Je bent dan minimaal 24 uur per week op je werk, daarnaast volg je de opleiding op school. Op je werk voer jij opdrachten uit die je van ons krijgt. Omdat je al ervaring hebt als kapper, mag je vaak al volop ‘meedraaien’ in de salon. Wel zal je eerst moeten laten zien wat je allemaal al kan. Daarom neem je, in overleg met het bedrijf, regelmatig zelf modellen mee naar het leerbedrijf én naar school.
Het zoeken van een baan bij een erkend leerbedrijf doe je zelf, maar natuurlijk helpen we je hierbij. We leggen uit wat werknemersvaardigheden zijn, wat er van je verwacht wordt in het leerbedrijf en wat jij mag verwachten. We bieden verschillende vacatures aan en helpen je met je sollicitatiebrief.
Ben je nieuwsgierig geworden naar waar je kan gaan werken? Kijk dan op stagemarkt.nl. Hier vind je alle erkende leerbedrijven voor jouw opleiding.
Locatie
Kom je ook lekker studeren in het centrum van Rotterdam? Deze pas verbouwde locatie is goed bereikbaar. Je kunt er van alles eten en doen. De sfeer op school is heel goed.
Aan het werk
Daar sta je dan. Met een diploma als Hairstylist op zak. Dit kun jij verwachten na je diploma.
Het zal niet heel moeilijk zijn voor jou om werk te vinden. Je start bijvoorbeeld in een trendy kapsalon. Hier houd jij je bezig met knippen, snijden, föhnen, stylen, kleuren en omvormen van het haar. Ook geef je adviezen over de verzorging van het haar en verkoop je producten. Je werkt lekker zelfstandig. Samen met collega’s, maar iedereen doet zijn eigen ding.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Meer over werk
Je stapt ‘s morgens om 08.30 uur de salon binnen. Je vult de voorraad bij en maakt schoon. Dan ontvang je de eerste klant en schenk je koffie of thee in.
Deze meneer heeft altijd halflang haar maar wil een kort, strak kapsel voordat hij aan zijn nieuwe baan begint. Zodat hij een nette indruk maakt. Jij adviseert hem over een model dat goed bij hem past. Hij vindt het een goed idee en je gaat ermee aan de slag. Na een uurtje loopt hij tevreden de zaak uit. Hierna heb je een scheerbeurt op het programma. Deze klant komt hier iedere week zijn baard en snor bijwerken.
Tussen de middag lunch je gezellig met een college die tegelijkertijd lunchpauze heeft. Je kent hem nog van je opleiding.
’s Middags staan er een aantal knipbeurten op het programma voor zowel dames als heren. Daarna heb je een meneer die zijn grijze haar wil kleuren. Je adviseert hem over een kleur die heel identiek is aan zijn eigen haarkleur, waardoor het niet opvalt dat hij zijn haar verft. Hij vindt het een goed voorstel en je mag aan de slag. Hier ben je wel even mee bezig.
Aan het einde van de dag ruim je je spullen op en klets je nog even na met de andere kappers. Het was weer een drukke maar wel hele gezellige dag.
Sommige dingen over het vak weet je liever voordat je aan je opleiding begint. Wil je Hairstylist worden? Bekijk of deze kwaliteiten passen bij jou.
Hairstylist is een mooi beroep als je een passie hebt voor het vak. Je kunt er je creativiteit in kwijt. Als Hairstylist luister je naar de wensen van een klant. Onderstaande kwaliteiten zijn dan belangrijk.
Je bent:
- Zelfstandig
- Klantvriendelijk
- Sociaal en praat makkelijk
- Verzorgd en werkt hygiënisch
- Zorgvuldig
- Modebewust
- Creatief
- Commercieel
- Goed in samenwerken
Dit hoort ook bij het kappersvak:
- Als Hairstylist sta je veel. Dat betekent dat je een goede conditie nodig hebt.
- Het is belangrijk dat je soepel kunt werken met je handen.
- Je werkt met bepaalde middelen. Dat kan lastig zijn als je daarvoor overgevoelig of allergisch bent.
- Als Hairstylist werk je vaak ook op zaterdag en 's avonds.
Vervolgopleidingen
Na je diploma Hairstylist is het mogelijk om een opleiding op niveau 4 te gaan volgen. Een voorbeeld is Salonmanager Heer of Salonmanager dame, maar ook een andere richting voor een niveau 4 opleiding is mogelijk.
Je kunt bijvoorbeeld Allround Schoonheidsspecialist op niveau 4 volgen. Zo ben je behalve in haarverzorging straks ook een kei in schoonheidsverzorging.
Altijd al gevoel voor Fashion? Kijk dan of Fashion Product Coordinator niveau 4 bij je past. Hier ben je een echte regelaar in de Fashion wereld.
Soms is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor bepaalde vakken. Dit is afhankelijk van je behaalde resultaat. Bespreek de mogelijkheden tijdens je plaatsingsgesprek.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Wat als ik niet aan de opleidingseisen voldoe? Je hebt vast veel vragen.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Naast de kosten voor het lesgeld moet je ook rekening houden met kosten voor boeken en werkkleding. Voor de opleiding Hairstylist heer zijn deze extra kosten €614 voor het eerste leerjaar. Ook heb je een laptop nodig om de opleiding te kunnen volgen.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Om te kijken of deze opleiding goed bij jou en jouw wensen past worden de volgende (verplichte) intake-activiteiten georganiseerd:
1. Na jouw aanmelding nemen we contact met je op voor het maken van een intake-afspraak.
2. Tijdens deze intake-afspraak hebben we een individueel gesprek.
3. Ook activiteiten in het kader van verlengde intake zijn verplicht.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Esther Cairo
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Optiek College en Beauty& Fashion CollegeHeb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Esther: