
Hairstylist dame (kopjaar)
Leerweg School & Stage (BOL)
Dit kopjaar van de opleiding Hairstylist Dame is een BOL-variant. Je brengt veel tijd door op school, leert nieuwe technieken voor dameskapsels en werkt veel zelfstandig. In één jaar groei je uit tot specialist in dameskapsels.
Alles over Hairstylist dame (kopjaar)
In deze BOL-opleiding ben je veel op school en in de praktijksalon. Je leert de knip- en stylingtechnieken stap voor stap, oefent eerst op oefenhoofden en daarna op echte klanten. Ook leer je hoe je goed advies geeft en producten verkoopt.
Je werkt zelfstandig aan behandelingen en leert keuzes maken zonder alles te overleggen. Zo groei je in één jaar uit tot een echte specialist in dameskapsels.
Jij hebt het diploma Kapper/Junior Hairstylist niveau 2 al op zak. Nu wil je de fijne kneepjes van het vak nóg beter leren. In dit extra kopjaar word jij een echte specialist. Je werkt lekker zelfstandig. Door jouw ervaring kun je steeds zelf een passend advies geven.
Je leert verschillende technieken, zoals:
- knippen
- kleuren
- opsteken
- watergolven
- permanenten
Je oefent in de salons op school: eerst op oefenhoofden, daarna op echte klanten. Misschien willen je vrienden of familie wel door jou geknipt worden. Bereid ze maar vast voor! Je helpt straks ook klanten die je nog niet kent.
De opleiding Hairstylist dame (kopjaar) is ook te volgen in een BBL-variant: Hairstylist dame (kopjaar) opleiding mbo niveau 3 (bbl) | Zadkine
Locatie
Kom je studeren op de Campus in Hoogvliet?
Dit is een kleinschalige locatie waar je studenten én docenten snel leert kennen. De school heeft een eigen salon en ligt op twee minuten lopen van metrostation Zalmplaat.
Of kies je voor het Benthemplein in Rotterdam?
Deze locatie is goed bereikbaar met het OV en ligt midden in de stad. Je kunt er van alles eten en doen. De sfeer op school is gezellig en ontspannen.
Vakken
Bij iedere mbo-opleiding heb je deze algemene vakken:
- Nederlands
- Rekenen
- Burgerschap
- Loopbaan (inzicht krijgen in jouw interesses, vaardighden, waarden, doelen en de ontwikkeling hiervan)
Ook loop je bij iedere opleiding stage.
- Knippen
- Snijden
- Kleuren, ook hoe je een kleur maakt
- Watergolven: krullen zetten
- Permanenten
- Omgaan met lang haar: opsteken, vlechten en haarversieringen (bijv. voor bruidskapsels)
- Föhnen en stylen (de finishing touch)
- Haartheorie
Naast de verplichte vakken kun je kiezen uit keuzedelen. Dit zijn extra vakken die je helpen om je kennis en vaardigheden te verdiepen of verbreden. Je kunt kiezen uit:
Visagie
Engels
Barbier
Digitale vaardigheden
Stage
Je gaat twee dagen per week stage lopen. Op je stageplaats voer je opdrachten uit die je van ons krijgt. In overleg met de salon neem je regelmatig zelf een model mee - naar stage én naar school. Zo kun je veel oefenen en laten zien wat je al in huis hebt.
Je zoekt zelf een stageplek, maar school helpt je daarbij. Kijk op stagemarkt.nl voor alle erkende leerbedrijven voor jouw opleiding.
Studentverhalen
Kom langs
Lijkt de bol-opleiding Hairstylist Dame (kopjaar) jou leuk? Kom dan kennismaken. Met studenten, docenten en de sfeer in het gebouw. Dat helpt jou om een goede studiekeuze te maken. Zo weet je zeker dat een opleiding bij je past.
Aan het werk
Na het behalen van je diploma kun je onder andere werken als:
- Hairstylist in een kapsalon
- Allround kapper
- Hairstylist/Kapper op locati (bijvoorbeeld bij fotoshoots of events)
- Zelfstandig ondernemer met een eigen salon
- Assistent of stylist in een high-end salon of modeteam
Zo geef je zelf richting aan jouw toekomst in de kappersbranche.
Verder studeren
Wil je na je diploma liever doorstuderen? Dat kan! Veel studenten gaan na hun diploma verder met een opleiding op niveau 4. Je kunt kiezen voor de kappersopleiding Salonmanager Dame, of juist een andere richting op, zoals Allround Schoonheidsspecialist. Zo combineer je jouw kennis van haarverzorging met schoonheidsverzorging.
Soms kun je vrijstelling krijgen voor bepaalde vakken. Dit hangt af van je behaalde resultaten. Bespreek de mogelijkheden tijdens je plaatsingsgesprek.
Algemene eisen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Om met deze opleiding te kunnen starten, heb je minimaal je mbo 2 of vmbo kader diploma gehaald.
Je leert om kwaliteit te leveren en je werk te controleren. Ook voldoet je werk aan de afspraken die zijn gemaakt binnen het kappersvak. Meer info.
Veelgestelde vragen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Meer weten over de kosten van een mbo-opleiding? Of zoek je hulp bij studiekosten?
Naast de kosten voor het lesgeld moet je ook rekening houden met kosten voor boeken en werkkleding. Voor de opleiding Hairstylist dame zijn deze extra kosten € 614 voor het eerste leerjaar. Ook heb je een laptop nodig om de opleiding te kunnen volgen.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Esther Cairo
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Optiek College en Beauty& Fashion CollegeHeb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Esther:
