De opleiding Uitvoerend bakker duurt twee jaar en je gaat zo’n vijf dagen per week naar school. Op school krijg je les in de volgende vakken: Nederlands, rekenen, burgerschap, vaktheorie brood en banket, praktijk brood, praktijk banket, loopbaan, sierwerk en keuzedelen. Ieder schooljaar loop je zo’n tien weken stage bij een erkend leerbedrijf (zie www.s-bb.nl).
Tijdens je tweede leerjaar maak je een keuze voor een van de drie uitstroomprofielen:
- Broodbakker
- Banketbakker
- Brood- en banketbakker
Soms is het mogelijk om in februari te starten met deze opleiding. Heb je hierin interesse, neem dan contact op met de contactpersoon van de opleiding.
In de praktijklessen leer je alles over banket en brood:
- Beslag en deeg
- Taarten en gebak
- Sierwerk en decoratie
- Broodproducten
- Grote en kleine broden
Als je kiest voor het uitstroomprofiel brood- en banketbakker krijg je les in een combinatie van deze vaardigheden.
Keuzedelen
Bij deze opleiding moet je, naast de eerder genoemde vakken dus ook keuzedelen volgen. Als school stellen wij het keuzedeel Ondernemend gedrag verplicht in leerjaar 1. In leerjaar 2 kies je dus nog een ander keuzedeel.
Persoonskenmerken
Als je later als brood- of banketbakker aan de slag gaat is het belangrijk dat je over bepaalde eigenschappen beschikt. Herken jij je in het volgende? Je bent nauwkeurig en zorgvuldig. Je werkt hygiënisch, systematisch en gedisciplineerd. Je vindt het leuk om in een team te werken en belangrijk dat er een leuke werksfeer is. Je vindt het niet vervelend om veel met je handen te werken en je hebt dan ook een goede oog-handcoördinatie.