De opleiding Meewerkend horecaondernemer is een niveau 4 mbo-opleiding en duurt normaal gesproken drie jaar. De eerste twee jaar is de opleiding identiek aan de opleiding Manager/ondernemer horeca.
Met jouw havodiploma kun je in het tweede leerjaar instromen. Je moet hierbij wel een inhaaltraject voor de vakken burgerschap en bedrijfsadministratie volgen.
Je leert bij deze opleiding ondernemen, leidinggeven en werken in drank- en spijsverstrekkende en in logiesverstrekkende bedrijven.
In jouw eerste jaar (het tweede jaar van de opleidingsjaar) loop je een dag per week stage bij een erkend Horeca leerbedrijf (zie www.s-bb.nl), draai je een dag in de week diner op school en krijg je de overige drie dagen les.
In jouw tweede jaar loop je voor het keuzedeel eerst 12 weken stage om daarna examen te doen in de talen, rekenen, leidinggeven en ondernemen.
Vakken en keuzedelen
Je krijgt vakken als Nederlands, Engels, Frans
of Duits, rekenen, theorie en praktijk koken/serveren, sociale hygiëne en uiteenlopende vakken op het gebied van ondernemen en leidinggeven. Daarnaast moet je keuzedelen volgen. Om je kennis te verbreden en te verdiepen en/of ter voorbereiding op een vervolgopleiding, kies je drie tot vier keuzedelen uit het (voorlopige) aanbod:
- Internationaliseren / werken in het buitenland
- Organisatie van interne evenementen
- Wijnkennis 2
- Engels in beroepscontext
- Digitale vaardigheden gevorderd
- Voorbereiding hbo on top off
De lesstof voor het tweede jaar en verder is nog in ontwikkeling.
Persoonskenmerken
Als meewerkend horecaondernemer ben je oprichter, eigenaar of bedrijfsleider van een bedrijf in de kleine horeca, zoals een brasserie, eetcafé of (cocktail)bar. Je bent enthousiast en gedreven om het bedrijf succesvol te laten zijn, en je hebt commercieel inzicht.
- Je geeft aan welke kant het bedrijf op moet
- Je bent een vernieuwer en durft risico’s te nemen
- Je bent gast-, klant- en marktgericht
- Je kunt goed met mensen omgaan (gasten én het personeel)
- Je bent communicatief vaardig
- Je bent een netwerker
- Je bent resultaatgericht en goed in organiseren
- Je hebt overzicht en kunt delegeren, controleren en corrigeren
- Binding met de branche is gewenst