vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23066
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Juridisch of Secretarieel

Juridisch-administratieve beroepen

Als juridisch-administratief dienstverlener of medewerker human resource management (HRM) kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren. Je werkt bijvoorbeeld dossiers bij, informeert klanten over bepaalde regelingen, behandelt juridische aanvragen en opdrachten, geeft advies aan medewerkers over hun rechtspositie of ondersteunt de werving en selectie van personeel. Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Werk je secuur? En beschik je over sociale vaardigheden? Dan vind je dit beroep vast interessant. 

 • De opleiding

  Met de opleiding Juridisch-administratieve beroepen word je goed voorbereid op je toekomstige beroep. Je krijgt bijvoorbeeld vakken als personen- en familierecht, strafrecht en arbeidsrecht, maar ook trainingen waarmee je onder andere leert telefoneren en hoe je intakegesprekken voert. Kun jij zorgvuldig, discreet en verantwoord omgaan met gevoelige informatie? Ben je klantvriendelijk en stressbestendig? Lees dan snel verder over de opleiding Juridisch-administratieve beroepen.

  Mbo Juridisch-administratieve beroepen

  • Meer over deze opleiding

   Tijdens je hele opleiding staat het beroep centraal. Doordat je werkt aan projecten op school en tijdens je stage ontwikkel je de competenties die je nodig hebt voor dit beroep. Ook krijg je theorielessen en vaardigheidstrainingen. Verder wordt er veel aandacht besteed aan studieloopbaanbegeleiding.

   Mbo Juridisch-administratieve beroepen 

   Je krijgt eerst 2 basisjaren waarin je onder andere de volgende vakken krijgt: 

   • Personen- en familierecht
   • Sociale zekerheid
   • Staats- en bestuursrecht
   • Arbeidsrecht
   • Belastingrecht

   Ook krijg je bepaalde trainingen om je goed voor te bereiden op je toekomstige beroep. Je kunt denken aan trainingen, zoals:

   • Communicatie
   • Telefoon- en baliegesprekken
   • Intakegesprekken

   Stage
   Al tijdens het 1e leerjaar ga je stage lopen. Dit noemen wij de beroepspraktijkvorming (bpv). In het 2e en 3e leerjaar loop je ook stage.

   Uitstroomrichtingen
   De juridische opleidingen hebben twee gemeenschappelijke leerjaren. In het 2e jaar maak je een keuze voor 1 van de volgende uitstroomrichtingen*:

   • Juridisch-administratief dienstverlener
   • Medewerker human resource management (HRM)

   Uitstroom: Juridisch-administratief dienstverlener
   Als je voor deze uitstroomrichting kiest, krijg je onder andere de volgende vakken:

   • Familie- en erfrecht
   • Bestuursrecht
   • Privaatrecht
   • Strafrecht
   • Burgerlijk procesrecht

   Uitstroom: Medewerker human resource management (HRM)
   Kies je voor deze uitstroomrichting, dan krijg je onder andere de volgende vakken:

   • Arbeidsrecht en organisatiekunde
   • Arbeidsmarkt, re-integratie, en scholing
   • Personeelswerk

   Duur van de opleiding
   De beroepsopleiding Juridisch-administratieve beroepen duurt 3 jaar.

    

   * Een uitstroomrichting wordt alleen aangeboden bij voldoende belangstelling.

  • Het verschil tussen BOL en BBL

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

   Voor deze opleiding moet je een laptop aanschaffen.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Om deze opleiding met succes te kunnen volgen, adviseren we dat je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma theoretische leerweg.
   • Een vmbo-opleiding Zorg en Welzijn, Landbouw of intersectoraal met wiskunde, economie of een 2e moderne vreemde taal.

   Daarnaast is het belangrijk dat je goed bent in de Nederlandse taal. Voor Nederlands op de cijferlijst, bij je diploma, heb je bijvoorbeeld een 7 of hoger behaald.

 • For young professionals

  Met jouw ambitie om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven biedt het Zadkine Business College jou de beste start. Onze opleidingen zijn sterk verbonden met de echte praktijk. Naast het opdoen van een flinke dosis kennis over je vak, kom je tijdens je studie volop in contact met bedrijven. Gecombineerd met de juiste begeleiding en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, stimuleren we je om het maximale uit jezelf te halen. Zo stap jij straks zelfverzekerd als young professional het Nederlandse of internationale bedrijfsleven binnen.

  Lees verder over het Zadkine Business College.

  Zadkine Business College 

 • Kennismaken met...

  Sven

  “De opleiding die ik nu volg is een goede basis voor alles wat daarna nog komt.”

  Ter voorbereiding op een latere hbo-studie koos Sven van Dalsen (18) maar meteen 1 van pittigste mbo-opleidingen die hij kon vinden: de beroepsopleiding Juridisch-administratieve beroepen. Hiermee leert hij alles over wetten en procedures voor allerlei zaken, van bouwvergunningen tot erfenissen. Geen appeltje-eitje, wel razend interessant als je goed bent met regels, formulieren en dossiers.

  Mbo Juridisch-administratieve beroepen“Eigenlijk sta ik er zelf ook een beetje van te kijken dat ik nu deze opleiding volg. Op de mavo gold ik nota bene als een vrij luie leerling. Vandaar dat ik werd teruggezet naar een vmbo kaderopleiding Handel en administratie.

  Een stomme beslissing vond ik destijds. Maar achteraf gezien ook best begrijpelijk. Als je nog niet weet wat je wilt worden, is de motivatie om te leren ook niet heel groot. School voelde toen nog vooral als een moetje.

  Nu ik wat ouder ben, zie ik ineens wel het nut in van een goede opleiding. Mijn vriendin en beste vriend, die al een eigen bedrijfje heeft opgestart, zijn daarin mijn belangrijkste motivatie. Liefst was ik dan ook direct doorgestroomd naar het hbo. Maar dat gaat niet met alleen een vmbo-diploma op zak. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar the next best thing: een mbo-opleiding die je zo goed mogelijk voorbereidt op een eventuele vervolgstudie. Deze opleiding doet precies dat. Met het diploma Juridisch-administratief dienstverlener kun je doorstromen naar vrijwel elke hbo-opleiding.

  Gaaf is verder dat je al meteen het 1e leerjaar praktijkervaring opdoet. Zo liep ik stage bij de juridische afdeling van de gemeente Hellevoetsluis, waar ik onder andere advies gaf rondom de afhandeling van bouwvergunningen en bezwaarschriften. Omdat je daarvoor soms ook echt mee moet naar de rechtbank best bijzonder.

  Maar een baan in het bedrijfsleven lijkt mij uitdagender dan werken voor de gemeente.Waarschijnlijk ook omdat ik ooit zelf nog mijn eigen bedrijf wil starten. In wat of waarin weet ik overigens nog niet. Dat varieert momenteel van een eigen accountantskantoor tot de in- en export van autobanden, de branche waarin mijn vader nu zijn geld verdient.

  Kortom, een vastomlijnd carrièrepad heb ik nog niet. Voor nu heb ik slechts één zekerheid: dat de opleiding die ik nu volg een goede basis is voor alles wat daarna nog komt. Van een baan in de zakelijke dienstverlening, bij een incassobureau, makelaar, verzekeringsmaatschappij of een bank.

  Of misschien word ik ooit wel vermogensbeheerder voor topsporters. Naast mijn studie is sport mijn grote passie. Overigens een vak dat ik graag terug zou zien tijdens deze opleiding. Niets zo lekker als af en toe je hoofd even leeg maken na een paar uur blokken op duimendikke boeken vol taaie wet- en regelgeving.”

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Prins Alexanderlaan 55
  Prins Alexanderlaan 55, 3067 GB, Rotterdam (51.9507303,4.5508539000000008)
  • Prins Alexanderlaan 55

   Prins Alexanderlaan 55
   3067 GB Rotterdam
   T (088) 945 10 00

   Opleidingen in de richtingen administratie, financieel, secretarieel, juridisch, marketing & communicatie, commercie, detailhandel (retail) en sport & bewegen. Download locatiegids 

   Prins Alexanderlaan 55: een grote, mooie locatie direct naast het trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Je kunt ons dan ook uitstekend bereiken per openbaar vervoer.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met dit diploma kun je gaan werken of je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding. 

   Mbo Juridisch-administratieve beroepen 

   Het beroep juridisch-administratief dienstverlener
   Als juridisch-administratief dienstverlener ben je administratief ondersteunend. Welke werkzaamheden je precies zult uitvoeren is afhankelijk van je werkplek. Je kunt denken aan:

   • Dossiers aanmaken, bijwerken en beheren
   • Klanten ontvangen en te woord staan en zo nodig doorverwijzen
   • Klanten informeren en adviseren, bijvoorbeeld over bepaalde regelingen
   • Klanten helpen met het invullen van formulieren
   • Gegevens controleren
   • Opstellen van standaarddocumenten
   • Termijnen bewaken

   Met het diploma Juridisch-administratief dienstverlener kun je werken in de zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld bij een notaris- of advocatenkantoor, de gemeente, een incassobureau, een makelaar, een verzekeringsmaatschappij of een bank.

   Past dit beroep bij jou?
   Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je werkt secuur en ordelijk en beschikt over sociale vaardigheden. Daarnaast kun jij zorgvuldig, discreet en verantwoord omgaan met gevoelige informatie en ben je stressbestendig.

   Het beroep medewerker human resource management (HRM)
   Bij medewerker HRM gaat het om het ondersteunen van verschillende HRM-processen. Je voert diverse werkzaamheden uit. Welke werkzaamheden dat zijn, is afhankelijk van je werkplek. Enkele voorbeelden:

   • Je ondersteunt de werving en selectie van personeel
   • Je voert de personeelsadministratie uit
   • Je stelt (arbeids)overeenkomsten op
   • Je geeft advies aan medewerkers over hun rechtspositie, arbeidsvoorwaarden en regelingen op het gebied van sociale zekerheid
   • Je bent ondersteunend in het communiceren van (nieuwe) maatregelen naar het personeel
   • Je voert standaard berekeningen uit op het gebied van inkomen en vergoedingen
   • Je levert informatie aan het management met betrekking tot arbeidsmarktontwikkelingen

   Met het diploma medewerker HRM kun je werken op een personeelsafdeling van een bedrijf of (overheids)instelling.

   Past dit beroep bij jou?
   Je kunt zorgvuldig en verantwoord omgaan met gevoelige informatie en beschikt over sociale vaardigheden. Ook heb je een klantvriendelijke instelling en kun je zowel zelfstandig als in teamverband werken.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen naar het hbo
   Met het diploma Juridisch-administratief dienstverlener kun je doorstromen naar vrijwel elke hbo-opleiding, zoals HBO-Rechten, Bedrijfskunde MER, Sociaal-juridische dienstverlening, Deurwaardersopleiding en Bestuurskunde/ Overheidsmanagement.

   Met het diploma Human resource management (HRM) kun je doorstromen naar vrijwel elke hbo-opleiding, zoals Human Resource Management, HBO-Rechten en Bedrijfskunde MER.

   Doorstuderen na je mbo? Overweeg het doorstroomprogramma mbo-hbo!
   Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam.

   Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

   Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan hier voor meer info.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Studenten vertellen

  Wat kun je verwachten van deze opleiding? Onze studenten en docenten leggen het uit in deze video.

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23066
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.