Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

“De opleiding die ik nu volg is een goede basis voor alles wat daarna nog komt.”

Ter voorbereiding op een latere hbo-studie koos Sven van Dalsen (18) maar meteen 1 van pittigste mbo-opleidingen die hij kon vinden: de beroepsopleiding Juridisch-Administratieve Beroepen*. Hiermee leert hij alles over wetten en procedures voor allerlei zaken, van bouwvergunningen tot  erfenissen. Geen appeltje-eitje, wel razend interessant als je goed bent met regels, formulieren en dossiers.

Student Sven van Dalsen

“Eigenlijk sta ik er zelf ook een beetje van te kijken dat ik nu deze opleiding volg. Op de mavo gold ik nota bene als een vrij luie leerling. Vandaar dat ik werd teruggezet naar een vmbo kaderopleiding Handel en administratie. Een stomme beslissing vond ik destijds. Maar achteraf gezien ook best begrijpelijk. Als je nog niet weet wat je wilt worden, is de motivatie om te leren ook niet heel groot. School voelde toen nog vooral als een moetje."

Nu ik wat ouder ben, zie ik ineens wel het nut in van een goede opleiding. Mijn vriendin en beste vriend, die al een eigen bedrijfje heeft opgestart, zijn daarin mijn belangrijkste motivatie. Liefst was ik dan ook direct doorgestroomd naar het hbo. Maar dat gaat niet met alleen een vmbo-diploma op zak. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar the next best thing: een mbo-opleiding die je zo goed mogelijk voorbereidt op een eventuele vervolgstudie. Deze opleiding doet precies dat. Met het diploma Juridisch-administratief dienstverlener kun je doorstromen naar vrijwel elke hbo-opleiding."

Toekomstplannen

"Gaaf is verder dat je al meteen het 1e leerjaar praktijkervaring opdoet. Zo liep ik stage bij de juridische afdeling van de gemeente Hellevoetsluis, waar ik onder andere advies gaf rondom de afhandeling van bouwvergunningen en bezwaarschriften. Omdat je daarvoor soms ook echt mee moet naar de rechtbank best bijzonder.

Maar een baan in het bedrijfsleven lijkt mij uitdagender dan werken voor de  gemeente. Waarschijnlijk ook omdat ik ooit zelf nog mijn eigen bedrijf wil starten. In wat of waarin weet ik overigens nog niet. Dat varieert momenteel van een eigen accountantskantoor tot de im- en export van autobanden, de branche waarin mijn vader nu zijn geld verdient. Kortom, een vastomlijnd carrièrepad heb ik nog niet."

Goede basis

"Voor nu heb ik slechts één zekerheid: dat de opleiding die ik nu volg een goede basis is voor alles wat daarna nog komt. Van een baan in de zakelijke dienstverlening, bij een incassobureau, makelaar, verzekeringsmaatschappij of een bank.

Of misschien word ik ooit wel vermogensbeheerder voor topsporters. Naast mijn studie is sport mijn grote passie. Overigens een vak dat ik graag terug zou zien tijdens deze opleiding. Niets zo lekker als af en toe je hoofd even leeg maken na een paar uur blokken op duimendikke boeken vol taaie wet- en regelgeving.”

Lees meer over de opleiding Mbo Rechten.

* Sven heeft de opleiding Juridisch-Administratieve Beroepen gevolgd. De naam van de opleiding is inmiddels veranderd in Mbo Rechten.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan